látnivalók és kultúra

szerkesztés

Szép új világ – 12 programot ajánlunk a Budapest Design Weekre

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2021. 10. 04. 13:23

Október 8. és 17. között, 18. alkalommal rendezik meg a Budapest Design Weeket. Az esemény a tavalyihoz hasonlóan hibrid formában valósul meg, több programhoz kiterjedt digitális felület is tartozik, így azok is ízelítőt kaphatnak a legizgalmasabb tervezői alkotásokból, akik valamiért nem tudnak kimozdulni otthonukból. Az idei év központi témája a pandémia utáni „szép új világ”, hiszen megváltozott kapcsolattartási és vásárlási szokásaink, a helyi árucikkek térnyerése, a szociális érzékenység és a fenntarthatóság témakörének vállalati szintre emelkedése a Covid alatt és után még nagyobb hangsúlyt kaptak. A következő két hétvégén tehát mehetünk a barátokkal elmét pallérozni, fenntartható ötleteket meríteni vagy csak gyönyörködni izgalmas tárgyakban. Ehhez kínálunk 12 programot, a Budapest Design Week kurátorának ajánlásával.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

New Standards

1/12

A Budapest Design Week központi kiállításának fókuszában a járvány utáni „szép új világ” áll, amelynek formálásában nagy szerep jut a legújabb tervezőgenerációnak is. A digitális jelenlét, a helyi árucikkek térnyerése, a szociális érzékenység és a fenntarthatóság témaköre a Covid alatt még nagyobb hangsúlyt kaptak. Noha a témák fokozatos térnyerését legtöbben a saját életünkben is nyomon követhettük, a fiatal tervezőgeneráció már ezeknek a kérdéseknek az ismeretébe nőtt bele. A kiállítás harminc 30-on inneni, fiatal tervező komplex társadalmi és életmódbeli kihívásokra reagáló tervét mutatja be, az izgalmas koncepcióktól a piacérett darabokig.
 
Több infó: ITT

Fotó: 360 Design

360 Design Budapest

2/12

A hazai dizájn legjavát bemutató tárlat idén is teljes körű lehetőséget kínál a magyar tervezők munkáinak megismerésére, hiszen a Bálnában lévő fizikai kiállítás mellett a virtuális térben is megtekinthetjük a tárgyakat. Idén a program kerekasztal-beszélgetésekkel és tárlatvezetésekkel is kiegészül. A tárlat idei fő üzenete a környezettudatosság, az újrahasznosítás és az anyagtudatosság, a magyar tervezők mellett pedig a V4-országok tehetségei is bemutatkoznak.

Több infó: ITT

Fotó: Villányi Csaba / Határtalan Design

Határtalan Design / Design without borders – kiállítás

3/12

A kiállítás – nevéhez hűen – nemcsak nemzetközi, de a dizájnműfajok és -tematikák közötti átjárhatóságot is a középpontba állítja, idén 16 ország 120 alkotójának segítségével, a régiós határokat és a művészeti ágak közötti válaszfalakat egyaránt lebontva. A kiállításon idén olyan tervezők lesznek jelen, mint a finn Yrjö Kukkapuro, Erja Hirvi, a spanyol Jaime Hayón, a walesi Ross Lovegrove. Ékszerek, formatervezés, előadó-művészet területei kapcsolódnak, az összművészeti jelleget pedig kortárs komolyzenei és táncművészeti programok erősítik. A Kiscelli Múzeum izgalmas tárlatához számos program is kapcsolódik, amelyeken regisztrációt követően vehetünk részt.

Több infó: ITT

Fotó: Budapest Design Week

Magyar Formatervezési Díj – kiállítás

4/12

Idén 42. alkalommal rendezik meg a Magyar Formatervezési Díj kiállítást, a hazai dizájn kiemelkedő, innovatív eredményeinek legrangosabb mustráját. A pályázaton egyaránt részt vehettek tervezők, gyártók, kereskedők, forgalmazók és megrendelők, akik termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka kategóriákban nyújthatták be anyagukat. A kategóriagyőzteseket, illetve a többi bemutatott munkát a beérkezett pályázatokból rangos szakmai zsűri választotta ki, többek között a formai minőség, a felhasználó-központú kialakítás, a piaci versenyképesség és a fenntarthatóság kritériumai alapján.
 
Több infó: ITT

Fotó: RE_object

RE_object – kiállítás és workshop

5/12

Szobafestőpemzli? Kifordított bundakesztyű? Papucs orrán pamutbojt? Sokszor észre sem vesszük, de életünk előrehaladtával egyre nagyobb számban vesznek minket körül egykor szeretett és sokat használt, majd valami miatt feleslegessé vált tárgyak, ezáltal pedig növekszik körülöttünk a feleslegesség érzése. Harsányi Patrícia munkáiban ezeknek a tárgyaknak és tárgytöredékeknek ad új életet ékszerként. Hasznosak vagyunk-e? Kik vagyunk mi? Ezekre a kérdésekre kereshetjük a választ a foglalkozáson. A kiállításhoz egy nagyon érdekesnek tűnő, kis létszámú workshop is tartozik, amire előzetesen regisztrálni kell.

Több infó: ITT

Fotó: Dreaming Threads

Dreaming Threads – műhelylátogatás

6/12

Révész Eszter elegáns és játékos textíliái kortárs formába öntik a magyar népművészetet. Az alkotások mögött mélyen személyes élmény rejlik, ugyanis Eszter nagymamája maga készítette a család számára a textíliákat, Eszter is az ő segítségével sajátította el az alapvető technikákat, végül pedig elvégezte a MOME-t, és textiltervező lett. Saját márkájában, a Dreaming Threadsben doktori témáját fejlesztette tovább, kézzel szövött szőnyegeket, faliképeket és gyárilag kivitelezett méterárut készít. A Dizájn Hét ideje alatt Eszter stúdióját is megnézhetjük.
 
Több infó: ITT

Fotó: Budapest Design Week

Viaplant – műhelylátogatás

7/12

Szakács Barnabás képzőművész arra keresi a választ, hogyan lehetne bevinni a természetet az enteriőrökbe. Ennek a kérdésnek a nyomán született meg a viaplant-szabadalom, egy olyan kreatív anyag, amelynek gyártása során a növényeket a borostyánhoz hasonló módon konzerválják, az így kialakult alapból pedig különböző tárgyakat készítenek. Az eddigi kollekciókban lámpák, faliképek és kisbútorok találhatóak meg. A következő célkitűzés pedig egy olyan, környezetbarát anyag létrehozása, amely növényi keményítőből készült vegyületet tartalmaz.

Több infó: ITT

Fotó: Budapest Design Week

KözMű x Kovács Gábor: Vágj bele pro! workshop bemutató

8/12

Irodakukacok, öltönyös papírkurkászók és mindenki, aki néha hiányolja napi munkája végéről a jól látható eredményt. Itt van számotokra ez a remek workshop, amelynek keretében Kovács Gábor asztalos mutatja be szakmája rejtélyeit, ha pedig eluntuk az asztaloskodást, akkor betekintést nyerhetünk a KözMű műhelyben alkotók munkájába, megtudhatjuk, mit csinál a bútorrestaurátor, a kárpitos vagy a textilfestő. A workshop ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha esetleg betelik, akkor is érdemes körbenézni a KözMű Dizájn Hét-ajánlatai között, ugyanis számos egyéb, különböző árú foglalkozással várnak bennünket.

Több infó: ITT

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

VR, AR, design – előadás és kerekasztal-beszélgetés

9/12

A Covid felgyorsította a digitalizáció folyamatát, katalizálta azokat a változásokat, amelyek eddig is tetten érhetőek voltak a kapcsolattartási szokásokban, az átalakult otthonokban, a helyi termékek előretörésében, a közlekedésben vagy a munkahelyeken. Hogyan készülhet egy dizájner a fokozódó digitális térnyerésre? Milyen lehetőségek rejlenek a digitalizációban a hazai vállalkozások számára? Az előadás, a kerekasztal-beszélgetés ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Több infó: ITT

Fotó: Zabella Zin

Zabella Zine – irodalmi zine-készítő workshop

10/12

A Zabella Zine független, negyedéves irodalmi kiadvány közös versalkotásra invitálja a vizuális kultúrában megfáradt dizájngurukat a Verkstadenben. A vers a jól ismert papírhajtogatós módszerrel születik, amelynek során az első résztvevő ír két sort, amit továbbad az utána következőnek, de úgy, hogy ő csak a második sort látja, ehhez fűzi hozzá a saját sorait. A papír öt percig jár körbe, ezalatt tekintélyes szöveggé gyúródik. A workshop becsületkasszás, de regisztrációhoz kötött.

Több infó: ITT

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Múzeumi kulisszatitkok – épületséta

11/12

Az izgalmas épületséta során a Nagytétényi Kastélymúzeum csodálatos, késő barokk épülete mutatkozik meg, úgy, ahogy eddig még sosem láttuk: pince, padlás, titkos terek, kis beugrók. Semmi sem marad rejtve a látogatók előtt. 

Több infó: ITT 

Fotó: Budapest Design Week

Social Design Network – kiállítás

12/12

A MOME hibrid kiállítása válogatást nyújt a Social Design Network partnerintézményei hallgatóinak projektjeiből. A kiállított tervek és koncepciók kiemelt társadalmi kérdésekre reagálnak, alkalmazhatók a globális világjárvány idején és azt követően is. Az anyag olasz, észt, izraeli és német partnerintézményektől érkezik, és négy alapvető téma – a digitalizáció, a fenntarthatóság, a közösség ereje és a kapcsolatok – köré épül föl. 


Több infó: ITT 

Hasonló tartalmak

Admin mode