látnivalók és kultúra

szerkesztés

Nemzetközi sztárszerzővel is készül a Margó Fesztivál – Ezt a 7 programot ne hagyd ki, ha rajongsz az irodalomért!

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2021. 10. 14. 10:11

Nem volt még olyan Margó Fesztivál, ahonnan üres kézzel jöttünk volna haza, és az őszre időzített könyvmegjelenéseket látva szerintünk idén is telepakoljuk könyvekkel minden szatyrunkat. De a Margót nemcsak a könyvvásár miatt szeretjük, hanem mert rengeteg izgalmas beszélgetés, felolvasóest, koncert és irodalmi séta közül választhatunk. Irodalomkedvelőknek és könyvmolyoknak kihagyhatatlan a kortárs magyar szerzők legjavát felvonultató fesztivál, ahol a hosszú sorokban kígyózó tömegek látványa sem ritka, ha könyvdedikálásról van szó, de a részvétel azoknak is erősen ajánlott, akik még csak most ismerkednek az irodalom világával.

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál És Könyvvásár

Szorongatott idill – felolvasószínház Nemes Nagy Ágnes–Lengyel Balázs és Polcz Alaine–Mészöly Miklós levelezéséből

1/7

Mészöly Miklós a 20. századi magyar próza egyik megkerülhetetlen alakja, de műveit mégis kevesen ismerik. Az idei centenáriumnak, újrakiadásoknak és a szerzővel foglalkozó könyveknek hála egyre többen fedezték fel maguknak Mészölyt. A centenáriumra jelenik meg a Szorongatott idill című könyv is, ami négy alkotó, két házaspár levelezésén keresztül enged belelátni az életükbe. Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós ismeretségének, barátságának története az 50-es években indult és élethosszig tartott. A közös történetüket bemutató könyvben a levelek mellett fényképek, dokumentumok és szépirodalmi írások is olvashatók, a Margón mindezt egy különleges felolvasószínház keretein belül mutatják be. 

Résztvevők: Lengyel Balázs: Mátyássy Bence, Mészöly Miklós: Dér Zsolt, Nemes Nagy Ágnes: Petrik Andrea, Polcz Alaine: Mészáros Blanka 
Időpont: október 14., csütörtök 17:00

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál És Könyvvásár

Jón Kalman Stefánsson: Ásta

2/7

A Menny és pokol-trilógiával olvasók ezreit meghódító Jón Kalman Stefánsson Izland egyik legfontosabb kortárs szerzője, aki költőiségével, érzékletes leírásaival egy olyan világba ragadja az olvasót, ahol hosszú ideig maradna. A magyar fordításban idén megjelent, Ásta című regénye az emberi létezésről, szeretetről és az arra való képtelenségről szól. Ásta. Reykjavíkban az 1950-es évek elején ezt a nevet adja Sigvaldi és Helga másodszülött lányuknak. »Ásta léte a szeretetből fakad, és szeretetben nevelkedik majd« – gondolják a szülők, hiszen a kislány az izlandi irodalom egyik nagy hősnőjének nevét viseli, ráadásul az ást szeretetet jelent” – olvasható a könyv fülszövegében. A lírai, érzékeny, sok hangon megszólaló történet kirakósként áll össze a szereplők emlékeiből és érzéseikhez kapcsolódó asszociációkból. 

A szerzővel Csuhai István beszélget.
 
Közreműködik: Kurta Niké
Időpont: október 15., péntek 19:30

Fotó: Fortepan / Lőrinczi Ákos

Könyves Séták: Buja Buda

3/7

Harisnyakötők és türelmi bárcák, kétes múltú luxusmúzsák és könnyű szerelmek – a Budapest „vörös lámpás” múltjához tartozó helyszínek a mai napig megmozgatják a fantáziánkat (Pest egykori luxusbordélyairól korábban már mi is írtunk). Aki margózna is és sétálna is, annak remek őszi program a Buja Buda, ahol a történeti város erotikus emlékei közt sétálva ismerhetik meg a korabeli kéjnők és vendégeik mindennapjait. A séta olyan titkos helyszínekre visz, ahol megdöbbentő és kalandos szeretői történeteket, rendőrségi ügyeket és az akkori, nem éppen lenyűgöző közegészségügyi adatokat is megismerhetjük, de emellett a nagyvárosi kurtizánélet emblematikus helyszíneit is végigjárhatjuk. Mindezen pedig Krúdy, Karinthy, Szép Ernő és Petri György szövegei vezetnek át. 

A séta hossza: kb. 2,5 óra
Találkozás és indulás: Rudas Gyógyfürdő – 1013 Budapest, Döbrentei tér 9. 
További infó és jegyvásárlás: itt 
Időpont: 2021. október 16., szombat 11 óra 

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál És Könyvvásár

Irene Solà: Énekelek, s táncot jár a hegy

4/7

Az egyik legérdekesebb nyári olvasmányunk volt Irene Solà regénye, ami egy nagyon zárt, ugyanakkor csodaszép világot, a Pireneusok világát mutatta be az olvasónak. Az Énekelek, s táncot jár a hegy az ember és a természet folyamatos egymásra hatásáról, a velünk élő múltról, a kis közösségeket mozgató hiedelmekről, babonákról szól, meg az időről, ami ott fent, a hegyekben egészen máshogy telik. A szerzővel Ruff Orsolya beszélget, közreműködik Pál András.

Időpont: október 16., szombat 16:45

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál És Könyvvásár

Ivan & the Parazol: Budai Pop

5/7

Az augusztus végén megjelent Budai Pop lemezt már ronggyá hallgattuk, és a buszos-metrós lejátszási listánkba is bekerült róla pár dal, úgyhogy elég kíváncsiak vagyunk, milyen ez a történet irodalomra fordítva. Minden dal kapott egy szerzőt, így született meg az új lemez inspirálta Budai Novellák, amiben Babiczky Tibor, Harag Anita, Kemény István, Kemény Zsófi és Poós Zoltán írásai olvashatók.

Időpont: október 17., vasárnap 16:45

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Dezső András: Fedősztori

6/7

Dezső András ősszel megjelenő, harmadik könyvében a hazai és a Magyarországon is aktív külföldi titkosszolgálatok világába vezet be minket. A Fedősztori egy trükkökkel, játszmákkal, árulásokkal és titkokkal teli, zárt, a nyilvánosság előtt kevéssé ismert világot mutat be az olvasóknak. Megtörtént, ám hosszú időn át szigorúan titkos aktákban lapuló és eddig nem publikált magyar kémsztorik részletes rekonstruálásán túl a szerző felfedi mindazokat a módszereket, manipulációkat és játszmákat, amelyekkel a magyar és a külföldi titkosszolgálatok dolgoznak. 

Időpont: október 17., vasárnap 17:30

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál És Könyvvásár

Klasszik Lasszó: Magyar szakítós

7/7

Az idei őszi Margót egy véletlenből összejött alkalmi alkotócsoport, a Klasszik Lasszó estje zárja. A Kemény Zsófi költő és Czinki Ferenc író, valamint Vitáris Iván (Ivan & The Parazol), Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor (Blahalouisiana), illetve Sárkány Bertalan (Mary PopKids) alkotta formáció új, Magyar Szakítós című műsorával lép fel a fesztivál színpadán.

Időpont: október 17., vasárnap 20:30
 

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a legtöbb program ingyenes és a rendezvény idején érvényben lévő szabályok szerint látogatható. A belépésre vonatkozó aktuális házirendről a Liszt Ünnep honlapján tudtok tájékozódni.

Hasonló tartalmak

Admin mode