látnivalók és kultúra

szerkesztés

Falakról mosolygó Szaffi, Vuk és Vízipók – Tűzfalak mesehősökkel és irodalmi alakokkal

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 08. 23. 16:30

Mindannyian szeretjük az irodalmi vagy rajzfilmes alakokat, hiszen a felnőttek számára mosolygós emlékeket idéznek, míg a gyerekek könnyedén beleképzelhetik magukat a helyükbe. Ezért is öröm, hogy a városban egyre több a magyar mesehősökkel díszített tűzfal, hiszen a kedves figurák tökéletesen alkalmasak arra, hogy a környéken lakók összemosolyogjanak és még inkább otthonuknak érezzék közvetlen környezetüket. A VII. és VIII. kerület vidám tárháza ezeknek az aranyos festményeknek, érdemes lehet egy-egy kellemes, őszi délutánon ebéd utáni sétát is tenni a környéken. A jó győz, a gonosz elnyeri méltó büntetését, a tűzfalakról ez az egyszerű és megnyugtató világ néz ránk vissza egyre több budapesti helyszínen.

Fotó: Farkas András

Macskafogó

1/10

1083 Budapest, Szigony utca 8.

Címkék

Hazudnánk, ha azt állítanánk, hogy a Szigony utcai paneltömb esztétikai minősége nyomán a szívünkhöz kapunk, ezzel együtt mégis érdemes elsétálni ide, hiszen a házak oldalát négy aranyos magyar rajzfilm alakjai díszítik. Bár a Macskafogó figurái egy kicsit megosztóra sikerültek, hiszen nem mindenki ismeri a felnőttek számára is élvezetes mesét, a kultikus alkotás olyan szuper és szívmelengető darabja a magyar rajzfilmgyártásnak, hogy nem baj, ha azok is megnézik, akik számára még fehér foltot jelent. Szerintünk mindenkit megnevettetnek az olyan brilliáns kétsorosok, mint például: 

„- ...üdvözlöm a kedves feleségét!
- Köszönöm, uram, de már egy éve önnel él.”

További infók itt.  

Fotó: Farkas András

Vízipók-csodapók

2/10

1082 Budapest, Leonardo da Vinci utca 12-14.

Címkék

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Színes Város együttműködésének keretében nemcsak megfestették a Szigony utca környékének egyes tűzfalait, de az aranyos képeknek helyet adó falak energetikai korszerűsítésen is átestek. A Vízipókot és csiga barátait ábrázoló képhez 50 színt és mintegy 300 liter festéket használtak fel

További infók itt.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Szaffi

3/10

1083 Budapest, Szigony utca 10.

Címkék

A Szigony utcai épülettömb első tűzfalfestménye Dargay Attila ismert meséjének alakjait ábrázolja, a rajzok elkészítéséhez a rendező özvegye is segítséget nyújtott. A festmény 2019 áprilisára készült el, több mint 400 liter festékre volt szükség ahhoz, hogy a frissen hőszigetelt falakon életre kelhessen a tűzről pattant cigánylány és szerelme. Szinte halljuk a vörös parókában fondorlatoskodó „gonosz" Feuerstein hangját, amit a filmben kiváló színészünk, Bárdy György kölcsönzött a figurának.

További infók itt.  

Fotó: Farkas András

Vuk, Tás, Karak és a többiek

4/10

1083 Budapest, Losonci tér 5.

Címkék

A Szigony utcai épületcsoport Losonci tér felőli oldalán találjuk a paneltömb másodikként elkészült festményét. Dargay Attila egyik legkedvesebb, Fekete István regénye alapján készült rajzfilmjének árva rókakölyke bizonyára annyi színt hozott az őt felnevelő agglegény-nagybácsi, Karak életébe, mint amennyi a kedves festménnyel a környék szürke kockatömbjei közé érkezett. 

További infók itt 

Fotó: András Farkas

Vuk

5/10

1083 Budapest, Baross utca 109.

Címkék

Az előbb említett paneltömb árnyékában szerényen húzódik meg egy valamivel régebbi lakóház, ennek falán szintén a kölyök Vukot és az őt nevelő Karakot látjuk. A 800 négyzetméteres festmény azt az aranyos jelenetet ábrázolja, ahogy a kíváncsi kisróka mostohaapukájának óvó tekintetétől kísérve, Csusszal, a gyíkkal ismerkedik.   

További infók itt.  

Fotó: Farkas András

Alice

6/10

1073 Budapest, Kertész utca 27.

Címkék

2017-ben a Színes Város Fesztivál alatt hat tűzfal színesedhetett meg, ezek közül a listánkban az Alice Csodaországban című mesét idéző alkotás szerepel, amit a spanyol művész, Dan Ferrer készített. A kép egyáltalán nem az ismert rajzfilm világát idézi, a kislányfigura sokkal inkább gördeszkás és graffitis elemekre épül, a festmény a gyerekekben rejlő reménységet is megjeleníti. 

További infók itt.  

Fotó: We Love Budapest

Mátyás király, Mézgáék és a többiek

7/10

1026 Budapest, Pasaréti út 84-86/b.

Címkék

A II. kerületi polgármester kezdeményezésére, gyereknap alkalmából fogott össze az egykori katonai akadémia területének tulajdonosa, a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt., valamint a Színes Város és a városi sétákat szervező hosszúlépés. járunk?. Az eredmény igen vidám: a Macskafogó karakterei, Vuk, Mátyás király és Sebaj Tóbiás is életre kelhettek a játszótérrel szembeni szigorú, szürke betonfalon. A mesefigurák amúgy nem vándoroltak túl messzire eredeti szülőhelyüktől sem, hiszen legtöbbjük a pár száz méterre található Pannónia Filmstúdióban látta meg a napvilágot. 

További infók itt.  

Fotó: Farkas András

Színes tűzfalak - Csodaszarvas

8/10

1052 Budapest, Régiposta utca 5.

Több Infó

Címkék

A Mesterházy Károly, alias BreakOne festette méteres tűzfalról elsőre talán észre sem vesszük, hogy egy magyar mondabeli alakot, a csodaszarvast ábrázolja. A Színes Város Fesztivál keretében készült festmény témájában kapcsolódik a városban található más, hungarikumokat ábrázoló tűzfalakhoz, hangulatában pedig egyszerre misztikus és modern

További infók itt.  

Fotó: Cordia

A Pál utcai fiúk

9/10

1082 Budapest, Corvin sétány

Címkék

Szintén a VIII. kerületben, a regény színhelyéül szolgáló Pál utcától nem messze találjuk az üveggolyózó Nemecseket ábrázoló festett tűzfalat. A nagy koncentrálásban még nyelvét is kinyújtó kisfiú képe ugyancsak a Színes Városnak köszönhető, a mintául szolgáló grafikát Buzás Alíz készítette, aki számára nem idegenek a várossal kapcsolatos projektek, a fővárosi kerületekről készített posztereit pedig talán többen is ismerik.

További infók itt.  

Fotó: Neopaint/Facebook

Magyar népmesék

10/10

1084 Budapest, Német utca 11.

Címkék

Ismét a VIII. kerületben, ezúttal a Neopaint lelkes kollektívájának köszönhetően költözött fel a Német utcai játszótér 500 négyzetméteres tűzfalára a Magyar népmesék Aranyborjú című epizódja. Az aranyos képen királyfit, királylányt és kastélyt is láthatunk. 

További infók itt.  

Hasonló tartalmak

Admin mode