Szponzorált / látnivalók és kultúra

szerkesztés

Az elektroakusztikától az orgonakoncertekig, a képzőművészettől az irodalomig – 10+1 program, amit látni kell a Liszt Ünnepen

Szerzők

  • sponsored WLB

2021. 09. 24. 12:45

Október 8-án megállíthatatlan kulturális pezsgés kezdődik a fővárosban, ugyanis ekkor indul az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, melyen egészen október 24-ig töltekezhetünk izgalmas kulturális programokkal. Igazi zenei ínyencségek, ősbemutatók, premierek, klasszikus és kortárs koncertek, opera- és táncelőadások, jazz, világzenei és könnyűzenei csemegék, valamint irodalmi és képzőművészeti programok lesznek terítéken. Ráadásul nemcsak a klasszikus helyszíneken élvezhetjük az előadásokat, hanem új szemszögből ismerhetünk meg olyan budapesti kultikus helyeket, mint a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Mátyás Templom vagy a Párisi Nagyáruház. Összeállításunkban most kiválogattuk a számunkra legizgalmasabb 10+1 programot, az elektroakusztikától a kortárs képzőművészeten és színházi előadásokon át a komolyzenei és jazzkoncertekig.

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóját ünnepeljük idén, aki kétségtelenül a zenetörténet egyik legnagyobb hatású alakja, nem véletlenül akarja több nemzet magáénak vallani a kivételes tehetségű művészt. Azonban Liszt következetesen magyar alkotóként hivatkozott önmagára, így most méltó módon, sokszínű programokkal ünnepelhetjük a sokszor komolyzenei „rocksztárként” is emlegetett Liszt jeles évfordulóját. A Liszt Ünnep célja, hogy évről évre ne csak a zeneszerző páratlan életművét ismertesse meg a közönséggel, de olyan programokkal készüljön, melyek a művész kísérletező és innovatív szellemiségét mutatják meg, hiszen máig számtalan műfajban nyújt inspirációt a kortárs alkotóknak.

Fotó: Liszt Ünnep

Életre kelt zenei legendák – A Liszt Ünnep nyitókoncertje

1/11

Gondoltatok már rá, hogy mi minden inspirálhat egy zenészt? Liszt például 1862-ben ellátogatott a római Sixtus-kápolnába, ahol lelki szemei előtt egyenesen Allegri és Mozart alakja bukkant fel, és hallani vélte műveiket, ez az élmény ihlette az Évocation à la Chapelle Sixtine művét, ahol a középpontba a szeretet gonosz feletti győzedelmeskedését állította. A nyitóünnepen nemcsak Liszt műve, de Allegri és Mozart darabja is felcsendülnek, a koncertet pedig a Magyar koronázási mise zárja, melyet Liszt I. Ferenc József magyar királlyá és felesége, Erzsébet királynévá koronázásának alkalmából írt. A műsor grandiózusnak ígérkezik, ráadásul az általunk is többször megénekelt, csodás Mátyás Templom ad majd helyet a nyitó koncertnek. Mi már nagyon várjuk!

Helyszín: Mátyás-templom
Időpont: 2021. október 8. 20.00
 
További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.

Fotó: Liszt Ünnep

A sátán, a beszélő macska és más furcsaságok – A Mester és Margarita opera-musical

2/11

Számunkra meghatározó olvasmány volt a Mester és Margarita, de kit nem nyűgöz le egy olyan történet, amiben megjelenik a Sátán, egy bármire képes beszélő macska és a levegőben repkedő boszorkányok, miközben abszurd események egész sora döbbenti le Moszkvát? Bulgakov Mester és Margaritája kétségkívül az egyik legnagyobb hatású regény, amit Gyöngyösi Levente különleges zenei formában, opera-musicalben kelt életre a színpadon. A Magyar Nemzeti Balett táncosai mellett a Magyar Táncművészeti Egyetem egykori növendékei is részt vesznek a különleges élménynek ígérkező előadásban, melyet Szente Vajk rendezett. A darabot egy számunkra különösen izgalmas helyszínen, a MÁV egykori Északi Járműjavító állomásából kialakított Eiffel Műhelyházban tekinthetjük majd meg.

Helyszín: Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Időpont: 2021. október 9. 19.00

További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.

Fotó: Liszt Ünnep

Liszt inspirálta jazz – A Jazzical Trio koncertje

3/11

Nemcsak a kortárs művészetnek, de a kortárs zenének is kiapadhatatlan ihletforrást jelentenek a régi nagy elődök, főleg, ha egy olyan klasszikus zenei „rocksztárról" van szó, mint Liszt. Káel Norbert, a nemzetközileg elismert magyar zongoraművész nemcsak a klasszikus zene, de a jazz nyelvét is kiválóan érti, Liszt Ferenc művei pedig különösen inspirálóan hatnak rá. Így a Jazzical Trio koncertjén ne lepődjünk meg, ha Liszt jellegzetes harmóniáit és dallamait halljuk ki, sőt olyan emblematikus művek is életre kelnek a jazz nyelvén, mint a Csárdás obstiné, a Desz-dúr Consolation vagy az Un sospiro.

Helyszín: Zeneakadémia – Solti Terem
Időpont: 2021. október 12. 20.00  


További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.

Fotó: Liszt Ünnep

A Liszt-dalok ihletett tolmácsolója – Thomas Hampson és az Orchester Wiener Akademie

4/11

Belegondoltatok már, hogy a korábbi századokban még teljesen máshogy szólalhatott meg egy-egy zenei remekmű? Az Orchester Wiener Akademie budapesti koncertje pont ezért ígérkezik igazi kuriózumnak, ugyanis a barokktól a romantikáig terjedő repertoárjukat korhű hangszereken keltik majd életre. Nem kizárólag jól ismert remekműveket, hanem ritkaságokat és rejtőzködő kincseket is játszanak, például az idős Liszt egyik utolsó munkáját – a Die Vätergruft – címre keresztelt korai dalának zenekari hangszerelését. A nagyzenekari együtteshez most Thomas Hampson világhírű énekes is csatlakozik, akit a Liszt-dalok egyik legihletettebb tolmácsolójaként tartanak számon. 
 
Helyszín:  Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont:  2021. október 12. 19.30


További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.

Fotó: Liszt Ünnep

Évszakhoz képest hűvösebb – Irodalmi est Harag Anitával

5/11

Harag Anita Évszakhoz Képest Hűvösebb című kötete az utóbbi idők egyik meghatározó olvasmánya volt számunkra, hiszen olyan ismerős élethelyzeteket mutat be, melyekhez azonnal kapcsolódni tudunk. Új nézőpontokból követ végig női sorsokat, kapcsolatokat és kibogozhatatlan viszonyokat, mindezt nagyon eredeti nyelven, gördülékeny történetszövéssel teszi. Mi már nagyon várjuk, hogy élőben is találkozhassunk vele, erre pedig nem is lehetne jobb alkalom, mint a Liszt Ünnep alatt megrendezett irodalmi est. Harag Anita egyik percről a másikra a hazai kortárs irodalom fiatal generációjának egyik meghatározó hangja lett, így itt a remek lehetőség, hogy személyesen is megismerjük őt.
 
Helyszín: Müpa – Üvegterem
Időpont: 2021. október 13. 20.00
 
További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.

Fotó: Liszt Ünnep

Éjszakai koncert a Müpában – Elektroakusztika 2020

6/11

Ha még sosem hallottunk az elektroakusztikáról, de nyitottak vagyunk az újdonságokra, akkor mindenképp ott a helyünk ezen a bravúros koncertkalandtúrán, ahol a Müpa Zeneműpályázatán díjazott elektroakusztikus kompozíciókkal ismerkedhetünk meg. Az éjszakai koncerten felhangzó művek kísérleti terepen mozognak, fogunk hallani természeti hangokból szerkesztett zenét, improvizációból vagy grafikus felületek zenei transzformációjából született kompozíciókat, és a térbeliség illúzióját a hangtömegek mozgatásával megteremtő munkákat. Izgalmasan hangzik, ugye?

Helyszín: Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2021. október 14. 19.30 
 
További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.

Fotó: Liszt Ünnep

Generációnk hangjai – Дeva / Saya Noé / I Am Soyuz

7/11

Nem titok, hogy a hazai könnyűzenei életet is árgus szemekkel figyeljük, így különösen megörültünk, hogy a Liszt Ünnep programjában egy igazi csemegére bukkantunk. Három tehetséges előadóművész, három külön világ, mégis egy közös generáció hangjai szólalnak majd meg az Akvárium Klubban. Дeva (Deva – Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és a Svédországban élő I Am Soyuz (Bozóky Felícia Lili) projektjének bemutatója lehengerlőnek ígérkezik. Közös bennük, hogy dalaik világa saját élményeikből épülnek fel, az őszinte és filozofikus hangvétel a szövegekben, és az elemi erővel lecsapó dallamokban is visszaköszönnek. Дeva dalaival az ősi föld atmoszféráját teremti meg, az I Am Soyuzzal kalandos utazásra indulhatunk, Saya Noé dalait pedig zenekar fogja megszólaltatni. A három előadó függetlenségét mutatja, hogy nemcsak a szöveget írják saját maguk, de a hangszereléstől a felvételkészítésig, sőt Дeva esetében még az albumborító tervezéséig minden munkafázist saját maguk végeznek. A három előadó közös koncertje igazi zenei különlegességnek ígérkezik, így érdemes hamar lecsapni a jegyekre.

Helyszín: Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Időpont: 2021. október 14. 19.30 
 
További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.

Fotó: Liszt Ünnep

Mono-koncert-opera – Középpontban Esterházy és a Fuharosok

8/11

Az UMZE Kamaraegyüttes és a Forte Társulat előadásában október 21-én két meghatározó irodalmi alkotás elevenedik meg. Vajda Gergely Esterházy Péter Fuharosok című elbeszélése nyomán izgalmas műfaji kavalkádot hozott létre. Mono-koncert-operaként meghatározott előadására nem véletlenül mondta, hogy „művem úgy opera, ahogy az Esterházyé regény”. A mezzoszopránra és kamaraegyüttesre komponált darab a balladákra jellemző módon épül fel, és ez köti össze az este szintén bemutatásra kerülő, A hamelni patkányfogó  mese alapján írt George Benjamin művel. Az előadások igazi magasművészeti kavalkádot ígérnek, de nemcsak hardcore Esterházy és opera rajongóknak ajánljuk, hanem mindenkinek, aki szeretne kilépni a komfortzónájából, és pár órára elveszni az irodalom és a zene lenyűgöző világában.
 
Helyszín: Müpa – Fesztivál Színház
Időpont: 2021. október 21. 19.00
 
További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.  

Fotó: Liszt Ünnep

Kiállítás, koncert, zongora, ének – Dante 700

9/11

A nagy olasz költő, Dante Alighieri halálának hétszázadik évfordulóját ünnepeljük idén, aki máig óriási hatással van a művészetek minden formájára. A jeles évforduló alkalmából a Liszt Ünnep is izgalmas programokkal készül. Október 10-én nyílik a Zeneakadémia Átriumában egy tablókiállítás, mely betekintést nyújt Liszt Dantéhoz kötődő kompozíciós terveibe. A kiállítás megtekintése után érdemes beülni Kiss Péter zongoraestjére, ahol Dante Alighieri Isteni színjátéka, valamint kortársának, Francesco Petrarcának híres szonettjei és a szövegekhez kapcsolódó kompozíciók szólalnak meg. Október 16-án Ránki Fülöp zongorakoncertje repít minket vissza Dante világába, október 18-án pedig egy különleges helyszínen, a Párisi Nagy Áruházban hallgathatjuk meg a Nemzeti Énekkar koncertjét, mely hazai és külföldi zeneszerzők kóruskompozícióival tiszteleg Dante öröksége előtt.

További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.    

Fotó: Liszt Ünnep

Liszt kivételes művei – Templomi orgonakoncertek

10/11

Budapesten számos csodás orgonával felszerelt templomot találunk, de sajnos keveset tudunk erről a lenyűgöző hangszerről. Szerencsére a Liszt Ünnep alatt többször is felcsendülnek majd az orgonák, hiszen Liszt életművében kiemelt helyet foglalnak el orgonaművei. Most három templomi koncert is ezzel a jelentős hagyatékkal foglalkozik hazai és külföldi előadók tolmácsolásában. Október 9-én Kecskés Mónika és Deák László kezei alatt kel életre Liszt és Bach több műve a Belvárosi Ferences Templomban, Martin Sturm német orgonaművész és zeneszerző koncertjét október 10-én az Avilai Nagy Szent Teréz Plébániatemplomban hallgathatjuk meg, végül október 11-én a Zeneakadémia Nagytermében csendül fel Szabó Balázs orgonakoncertje.

További infókat és jegyvásárlási lehetőséget ezen a linken találtok.    

Fotó: Liszt Ünnep

Zene, irodalom, film – Művészeti kavalkád a Liszt ünnepen

11/11

A Liszt Ünnep nemcsak kiváló egyéni eseményeket fog össze, de olyan programsorozatokat is ernyője alá vett, mint az október 8-án induló, évtizedes múltra visszatekintő kortárs képzőművészeti vásár, az Art Market, vagy az október 9-én megújulva visszatérő, a világ kulturális és zenei kuriózumait felvonultató PONT Fesztivál. Szintén a Liszt Ünnep vendégei között köszönthetjük az október 10-én kezdődő Cinemira TEEN filmünnepet, mely az egyetlen kifejezetten kamaszoknak szóló filmfesztivál hazánkban. Október 14-én a zenés mozgóképek kapják a főszerepet, ugyanis ekkor rendezik meg az 5. Magyar Klipszemlét, ahol széles vásznon nézhetjük meg az elmúlt év kiemelkedő zenei videós alkotásait. Nem lenne igazi az ősz a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár nélkül, mely idén 10 éves évfordulóját ünnepli, és szuper programokkal készül a jubileumra.
 

T
ovábbi infókat a programsorozatokról ezen a linken találtok.    

 

Hasonló tartalmak

Admin mode