látnivalók és kultúra

szerkesztés

9 szökőkút, ami mellett egy picit lehűlhetünk a tomboló hőségben

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 08. 04. 14:43

Beköszöntött az augusztus, ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy búcsút inthetnénk a 30-40 fokoknak. Vízpart mellett elviselhető, ám a városban már nehezebben bírjuk a hőséget. Az árnyas parkok, a tavak és a párakapuk enyhítik az elviselhetetlent, a szökőkutak hűsítő vizében pedig nemcsak a kezünket márthatjuk meg, de annyira csodásak, hogy a látványukon is elmélázhatunk. A Szabadság téri vagy a Madách téri vízjátékoknál rendszeresen szaladgálnak a gyerekek, míg a Várkert Bazár Triton-kútja és a Károlyi-kert már inkább a romantika terepe.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Danubius-kút

1/9

Valószínűleg az Erzsébet téri kútnak van a legkalandosabb története, ugyanis eredetileg nem itt, hanem a Kálvin téren állt, de valójában a Ferenciek terén szerették volna elhelyezni. Arról is megoszlanak a vélemények, hogy miért készült a kút: van, aki szerint a Pesti Hazai Első Takarékpénztár lelkiismeret-furdalásból építtette fel, mert túl sokat foglalt el a közterületből, míg mások szerint bírósági döntés kötelezte őket erre, de arról is szólnak hírek, hogy megelégelték, hogy az emberek közvécének használták a Kálvin teret. Az Ybl Miklós tervezte kút a történelmi Magyarország négy legnagyobb folyóját – Duna, Tisza, Dráva, Száva – szimbolizálja egy-egy allegorikus alakban.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Zsolnay szökőkút a Millennium Háza előtt

2/9

Szeretünk a Millennium Háza előtti kertben az illatozó rózsák között ülni, elmerülni a Zsolnay kerámiákkal díszített neoreneszánsz épület szépségében. A századfordulós kert persze nem lenne az igazi, ha a közepén nem díszelegne egy díszkút is, közepén egy színes, mázas Zsolnay kerámiával, ami mi mást ábrázolna, mint vízköpő halakat. A szökőkutat az épület felújításakor a Zsolnay-mintakönyvben lévő eredeti rajzok felhasználásával készítették, de a ház motívumai és színei is megjelennek rajta. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A Szabadság tér vízjátéka

3/9

A Szabadság tér szökőkútja nem az a klasszikus fajta, itt nem a szobrokon lecsorgó, vízköpőkből feltörő vizet nézhetjük, hanem egyenesen belerohanhatunk a burkolatból feltörő vízsugarakba. Mióta átadták, ez a szenzoros, interaktív szökőkút az egyik legjobb dolog, ami a téren van, ráadásul nyaranta keresztül-kasul szaladnak a vízjátéknál kicsik és nagyok egyaránt.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Margitszigeti zenélő szökőkút

4/9

Nem lenne teljes a listánk, ha nem lenne rajta a budapestiek és a turisták nagy kedvence, a margitszigeti zenélő szökőkút, ami egyébként Európa egyik legnagyobb szökőkútja is. A 36 méter átmérőjű kútnál 1962-ben csendültek fel először a dallamok, ám akkor még élő zene kísérte a vízjátékot. A zenék között idén is gyerekdalok, rockhimnuszok, ikonikus popslágerek és klasszikus etűdök csendülnek fel, mindezt az esti órákban színes fények és a vízfüggönyre vetített rövidfilmek színesítik.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Károlyi-kerti szökőkút

5/9

Nem tagadjuk, hogy az Astoria közelében lévő Károlyi-kert az egyik kedvenc helyünk, egyetemistaként rengeteget tanultunk, olvastunk és kávéztunk itt, de a mai napig mindig itt vágunk át, amikor az Egyetem tér felé vesszük az irányt. A kert Budapest legrégibb kertjeinek egyike, és noha már évek óta el van zárva a mellette lévő Károlyi-palotától (Petőfi Irodalmi Múzeum), eredetileg hozzátartozott. A PIM jelenleg felújítás alatt áll, és a tervek szerint újra egybenyitják majd a Károlyi-kertet és a palotát.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Triton-kút a Várkert Bazárban

6/9

A Várkert Bazár neoreneszánsz kertje csodás randi- és pihenőhelyszín, és ha már ott vagyunk, akkor mindenképpen nézzük meg a Triton-kutat, melynek rekonstrukcióját két régi fénykép alapján készítették. A kert közepén lévő szökőkútban két egymással viaskodó alakot láthatunk: Tritont és Ámort. A bronzkút szoborkompozícióját nagy valószínűséggel az 1831-ben megjelent A kis hableány története ihlette: Triton számon kéri Ámort, amiért lánya egy emberbe szeretett bele.

Fotó: Nemzeti Hauszmann Program - Facebook

Halászó gyerekek kútja

7/9

Aki járt mostanában a budai Várban vagy a Habsburg-kapu felől közelítette meg a Nemzeti Galériát, az valószínűleg szembesült már azzal, mennyire szép lett a Halászó gyerekek kútja és környezete, arról nem is beszélve, hogy innen a kilátás is lenyűgöző. Sőt, valamilyen oknál fogva errefelé még tömeggel is alig találkozunk. Ha kigyönyörködtük magunkat az eredetileg Jungfer Gyula műhelyében készült Habsburg-kapu díszes kovácsoltvas kerítésében, érdemes a díszkút részleteiben is elmerülni. A harcsával küzdő két fiú és az őket néző kislány kompozíciója 1900-ban készült el, ám a II. világháború során megsérült, később pedig úgy döntöttek, hogy nem itt, hanem a Rákóczi téren állítják fel újra, eredeti helyére, a Budavári Palota előtti teraszra a 70-es években került vissza.

Fotó: Várkapitányság

Mátyás-kút

8/9

Bár nehéz elcsípni a budai Vár ikonikus szökőkútjánál azt a pillanatot, amikor nem állnak előtte turistacsoportok, a magyar Trevi kútként is emlegetett Mátyás-kutat még így is erősen ajánlott megnézni. A Stróbl Alajos szobrász készítette szoborcsoport Mátyás királyt és kíséretét ábrázolja, akik vadászat közben épp megpihennek egy forrásnál. Érdekesség, hogy a palota építésvezetője, Hauszmann Alajos eleinte nem örült Stróbl Mátyás-kút-ötletének, és ellenezte, hogy a Zsigmond-kápolna falára állítsák, de hosszas rábeszélés után végül igent mondott a szobrásznak.

Fotó: Fürdős Zsanett - We Love Budapest

A rejtett Török kert mór szökőkútja

9/9

Nemrég készült el a budai várban a Török kert, ami annyira eldugott helyen van, hogy elsőre meg sem találtuk. Pont ez a rejtettség a jó benne, hiszen itt teljes nyugalomban ülhetünk a fügefák melletti padokon, gyönyörködhetünk a panorámában, olvashatunk és elmerülhetünk a csodás szökőkútban. A mór mintákat idéző szökőkút, a szépen felújított Karakas pasa tornya és a rengeteg növény egy cseppnyi Keletet hoz Budára, így egy picit úgy érezhetjük, mintha távoli tájakra utaztunk volna. Az aprócska oázist a Lovarda mögött találjuk.

Hasonló tartalmak

Admin mode