budapest

szerkesztés

Itt készülj a vizsgákra! - Tanulós helyek Budapesten

Szerzők

  • Dezse Balázs

2013. 05. 07. 12:26

Mivel őszinén együttérzünk az érettségizőkkel, és a hamarosan vizsgaidőszakot kezdő egyetemistákkal, ezért összeszedtünk néhány helyet, ahol nem tűnik olyan borzalmasnak a tanulás. Mivel a jó időben a korábban már kitárgyalt könyvtárak inkább börtönre hasonlítanak, ezért másban gondolkoztunk, és a következő szempontokat vettük figyelembe: meg lehessen oldani olcsón is, legyen jól megközelíthető helyen, legyen wifi, legyen nyugalom, és legyen kényelmes, ha esetleg egész napra tervezünk. Sok sikert a felkészüléshez!

Fotó: Puskin Kávéház És Étterem

Puskin Kávéház és Étterem

1/9

Ilyenkor minden képes elterelni az ember figyelmét; elég egy döngicsélő katica, vagy egy magára vizet locsoló turistalány, és a kiegyezés története könnyedén romatikus vígjátékká alakulhat a fejekben. Ezért néha jó olyan helyet választani, ami a veszélyes ingerektől mentes, de semmiképp sem kiábrándító, és ahol megvan a megfelelő intellektuális közeg, amely az értelmiségi ambíciók irányába vonza a fiatalokat. Ilyen a Puskin kávézó, alig néhány méterre az ELTE Bölcsészkarától, a könyvtárakhoz és antikváriumokhoz közel, egy nagyon inspiráló környezetben, ahonnan a nap végén könnyen megközelíthető a város bármelyik stresszfeledtető szórakozóhelye.

Cím: 1052 Budapest, Semmelweis u. 2.

Fotó: Anker Klub

Anker Klub (Bezárt)

2/9

1062 Budapest, Anker köz 1-3.

Címkék

Ha hosszú tanulást tervezünk, akkor érdemes mindenképpen egy olyan nyugodt helyet választani, ahol lehetőleg kényelmesek a székek, van wifi, és ahol az egész napot el lehet tölteni, anélkül, hogy csúnyán nézne bárki is. Az pont ilyen, és persze az sem mellékes, hogy van normális étel is, aminek elfogyasztása jó ürügy egy hosszabb pihenőre. Az evés egyébként ilyenkor kiemelten fontos, hogy koncentrálni tudjunk, de oda kell figyelni, hogy többször együnk keveset, viszont soha ne zsírosat és egészségtelent. Az egyetlen hátrány itt, hogy nagy eséllyel lehet a nap bármely szakában ismerősökbe botlani, akik nem feltétlenül tanulni vannak itt; de meg lehet nyugodni, a buli általában nem kezdődik el este 9 előtt, ha pedig mégis, akkor viszont nem érdemes tiltakozni. A lelkiismeret mindenek felett.

Fotó: Prága Kávézó

Prága Kávézó

3/9

A Prága 2001 óta működik. Letisztult, nyugodtságot sugárzó, századfordulós hangulatával ez lehetne a tökéletes tanulóhely, nem csak irodalom érettségire való felkészüléshez, illetve nem csak bölcsészeknek. Ez a hely egy igazi kulturális központ, ahol talán olyanok írnak verseket, akik majd a most érettségizők gyerekeinek lesznek egyszer érettségi tételek. A Prága külön jó tulajdonsága, hogy finom szendvicsek vannak, és rengeteg féle különleges teát is rendelhetünk, ami a kávéval ellentétben tényleg jótékony hatással van az agyműködésre, bár csodák nincsenek, tanulni sajnos kell.

Cím: 1089 Budapest, Baross u. 8.
Facebook

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

California Café Company (Kálvin tér)

4/9

A California Café ebben az időszakban tanulószobává változik. Már kora délelőtt laptopok fényei villannak fel az asztaloknál, és kávéfoltos jegyzetek lepik el az asztalokat. Ez főleg annak tudható be, hogy tágas a tér, mindig van egy nyugodt sarok, gyors a wifi, a letisztult dizájn egyáltalán nem vonja el a figyelmet semmi fontosról, és a többi diák (vagyis a konkurencia) látványa inspirálóan hat a koncentrációra. Ellenérvként általában két dolgot szoktak felhozni: a California nem tartozik a legolcsóbb helyek közé, illetve a wifi használatához másfél óránként új kódot kell igényelnünk. De mint minden problémára, ezekre is van megoldás: a hosszú kávét itt sem mérik aranyárban, a wifi kód megújítása pedig nem gond, hiszen másfél óránként nem árt úgysem egy kis séta.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Budapest

Csendes Létterem

5/9

1053 Budapest, Ferenczy István utca 5.

Több Infó

Címkék

A egy -BTK törzshely, aminek rengeteg sikeres és rengeteg sikertelen vizsgát köszönhetnek diákok százai; minden attól függ, hogy hogyan használjuk fel ezt a mind bulizás, mind pedig tanulás szempontjából nagyon inspiráló közeget. Ha valaki mégis ellenáll a csábításnak, akkor jöhet az olcsó kávé, a pogácsa, vagy a tea és persze a tanulás, ami miatt itt egy kicsit sem kell furán éreznie magát senkinek, hiszen valószínüleg az összes többi vendég ugyanebben a cipőben jár este 8 előtt.

Fotó: Café Jubilee

Café Jubilee

6/9

A Café Jubilee egy antikvárium-szerű kávézó, ahol akár heteket is el lehet tölteni a vizsgaidőszakban; lehet korán érkezni és reggelizni (tojásrántotta, croissant, budnáskenyér menü), de itt lehet maradni ebédre is, hogy semmi miatt ne kelljen kizökkenni (levesek, saláták, tészták, húsételek), de simán csak kávézni, vagy limonádézni is be lehet ülni akár egész napra. Érdemes egyébként korán jönni, mert akkor nagy eséllyel lehet pályázni a kirakat melletti helyekre, ahonnan a pihenés közben frissítő a kilátás. A Jubilee jó tulajdonsága, hogy reggel 8-tól hajnalig nyitva van, így a későig tanulóknak is ideális lehet, persze este már többen vannak, és valószínüleg az alkohol is csábítóvá válik. De erősnek kell lenni.

Cím: 1055 Budapest, Szent István krt. 13.
Facebook

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Corvin Bevásárlóközpont (étkezde)

7/9

A Corvin Bevásárlóközpont étkezde szintjéről sok diák tudja, hogy tökéletes tanulóhely, és már a 10 órás nyitás után néhány perccel már meg is jelennek az első diákok jegyzetekkel, vagy magántanárral kiegészülve, akik közül sokan a nap végéig maradnak. A hely attól lesz ideális, hogy jól megközelíthető helyen van, az ebédidőn kívül nincsenek túl sokan, nagy valószínűséggel nem botlunk bele ismerősökbe, és olcsón vehetünk ételt, italt, vagy kávét. Az egyetlen negatívum, hogy ingyen wifit nem nagyon találunk, persze némi utánajárással és trükközéssel ez a probléma is megoldható.

Fotó: Toldi Klub

Toldi

8/9

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.

Több Infó

Címkék

Sajnos a vizsgaidőszak és az érettségi előtti néhány hét nem a legjobb időszak arra, hogy az ember rendszeresen moziba járkáljon, kivéve ha a van szó. A kollégiumi auláják hangulatát utánzó mozi klubja persze nem az itt vetített filmek miatt lett népszerű, hanem azért, mert általában itt történik meg az a bizonyos valami, amire egy budapesti fiatal vágyik; illetve vágyna, ha nem kellene tanulni éppen. A kanapék, a wifi, a fiatalos légkör és a pihentető afterpartyk reménye teszi ezt a helyet az egyik legjobb tanulóhellyé a városban.

Fotó: Atelier

Közhely

9/9

A város egyik legújabb egyetemistákra szakosodott bárja, a Közhely semmit nem bíz a véletlenre; diákbarátságának bizonyítékaként egy komplett tanulószobát épített fel, amely délelőtt 12 órától este 8-ig ingyenesen használható. Ez azért jó, mert ingerdús környezetben lehet tanulni, de távol az otthon figyelemelterelő részleteitől, gyors a wifi, kényelmes kanapékkal van felszerelve, és a bár, ahol bármit kérhetünk csak néhány lépésnyire található. Egy itt eltöltött nap után viszont ne lepődjünk meg, ha kifele menet egy buli közepébe csöppenünk. Tiltakozni ez ellen felesleges.

Atelier (bezárt)
Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti utca 3.

Hasonló tartalmak

Admin mode