gasztró

szerkesztés

Itt ehetsz táfelspitzet Budapesten

Szerzők

  • We Love Budapest

2015. 06. 29. 2:00

Tafelspitz, tányérhús – a leves, mely egyben főétel is és már több, mint 130 éve így hívják. Eredetileg Bécsből származik, hiába akartuk magyarosítani, sajnos Ferenc József lieblingje nem válik hungarikummá. Lényege a szertartásszerű főzési technika: az alaplé legalább 5-6-féle marharészből készül, közte az isteni fartővel, a lé fogyasztása után pedig maradnak a nagyszerű húsok, szószokkal, mint például: tormás alma, paraj és krumplipüré. A legfenségesebb pedig a velős csont, melynek lágy tartalmát pirítósra kenhetjük. Hova menjünk Budapesten táfelspitz-ért?

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Városliget Café & Restaurant

1/3

1146 Budapest, Olof Palme sétány 5.

Címkék

Szürkemarhából, házi daragaluskával, vagy gyufatésztával tálalják a Városliget Café tányérhúsát. Először a fokhagymás pirítós érkezik a velős csonttal, majd a 12-16 órán át főzött leves a többféle hússal és az igazán vékonyra szelt zöldségekkel. Hegyesfartő, nyelv és oldalas, fészekburgonyával, meggyszósszal, spenóttal, friss almás tormával. Az intenzív ízek, elegáns tálalás és a jóllakottság garantált.

Ár: 3900 forint

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

ÉS Bisztró

2/3

1051 Budapest, Deák Ferenc utca 12-14. (Kempinski)

Címkék

Egyik kedvenc ÉS Bisztrós fogásunk a táfelspitz, mely olyan rituáléval érkezik meg az asztalhoz, ahogy anno Ferenc Józsefnek is kínálták kedvencét. Arról még nem beszéltünk, hogy miért ez a neve a levesben érkező húsételnek. A császár az étkezéseknél értelemszerűen mindig az asztalfőn (tafelspitz) foglalt helyet, s itt fogyasztotta el a tányérhúst. Az ÉS-ben, császári élményt kapunk, mind tálalásban, mind ízekben. Két-három főre számoljunk. Igazi osztrák módra a csészék aljába halmozzák a csíkokra szelt palacsintatészta levesbetétet, amit a Frittatensuppe-ből ismerünk. Külön kiemelnénk a parajos szószt, ami a főtt színhússal és a velővel is pazar. A bisztró olyannyira szereti a táfelspitzet, hogy különleges rendezvényeiken (pl: Gourmet Fesztivál) szendvics formájában is kínálja azt. Szintén hibátlanul.

Ár: 6380 forint

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

KIOSK Budapest

3/3

1052 Budapest, Március 15. tér 4.

Több Infó

Címkék

A KIOSK sharing concept keretein belül próbáltuk ki náluk a tányérhúst, mely az adagból fakadóan lazán háromemberes történet. Házias piros lábasban érkezik a leves, két velős csonttal, amin nem kell összeveszni, mindenkinek marad a pirítósra belőle. Ezt ne felejtsük borssal hinteni, úgy a legfinomabb. Fontos, hogy náluk teljesen gluténmentes a fogás, tehát a szószokat nem sűrítik liszttel. Így mindennek megmarad az eredeti aromája, lefojtás nélkül.

Ár: 2950 forint

Hasonló tartalmak

Admin mode