budapest

Budapesti városnézés, máshogy

Szerzők

2013. 08. 29. 11:50

Budapest legfontosabb nevezetességei adottak, a köréjük települt lehetőségek közül viszont nagyon nehéz választani, ha az ember tartana egy kis szünetet városnézés közben. Mivel szerintünk nem szabad rohanni, hanem ki kell használni a szabadidő minden percét, összegyűjtöttünk néhány helyet, ahol két látványosság lefotózása között megpihenhet a fáradt utazó.

Hősök tere

1/16

1146 Budapest, Hősök tere

Több infó

A , amelyről korábban már, fontos szimbóluma, és az egyik leglátogatottabb pontja Budapestnek. Bár a belvárostól kissé távol esik, mégis rengeteg program áll rendelkezésre, ha az ember kifotózkodta magát a történelem nagyjaival a háttérben.


Rögtön kezdhetnénk a programajánlót a vagy a , de nem akarjuk, hogy bárki abba a hibába essen, mint az Európai vakáció című filmben bénázó Clark Griswold (Chevy Chase), aki a Louvre-ban több ezer műalkotást szeretett volna megtekinteni fél óra alatt, csak mert ezt diktálja a családi ütemterv. A Hősök tere környékén rengeteg egyéb lazítási lehetőség van.

Kertem (Átmenetileg zárva)

2/16

1146 Budapest, Olof Palme sétány 3.

Több infó

A biciklisek és a családosok egyik kedvelt helye. Ez nem véletlen, hiszen a grillezett finomságok, a pénztárcabarát árak és a vadregényes, zöld környezet mind hozzájárulnak ehhez. A Kertemet rengeteg jó tulajdonsága miatt még hatalmas befogadóképessége ellenére is minden este zsúfolásig megtöltik a szórakozni vágyók.

Városliget

3/16

1146 Budapest, Városliget

Több infó

Címkék

Budapest legnagyobb parkja az elképzelhető legjobb sétahelyek egyike pároknak, baráti társaságoknak és családoknak egyaránt. Itt található többek között az , a és a . Ez utóbbi az ezeréves magyar építészet három dimenzióját tükrözi a gótikustól a reneszánszon át a barokkig.

Gundel Étterem

4/16

1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

Több infó

Címkék

A Hősök terét bejárni nem kis feladat, és könnyen előfordulhat, hogy közben megéhezik az ember. Szerencsére a Gundel, Budapest egyik leghíresebb étterme, csak néhány lépésre található. Ez a név az évek során összeforrt a magyar gasztronómiával és a vendéglátás történetével, és tulajdonképpen feltette Magyarországot a világ étel-térképére.

Parlament

5/16

1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.

Több infó

Címkék

A város legmagasabb és leglátványosabb épülete a , amely nem mellesleg Európa második legrégebbi parlamentje. Érdemes tudni róla, hogy a neogótikus stílusban épült Országház 268 méter hosszú, 96 méter magas, 123 méter széles, illetve hogy 27 kapuja, 13 liftje, 29 lépcsőháza, több mint 200 irodahelyisége, valamint 3456 méternyi piros szőnyege van. További részletek az épületről .


Ha már eléggé lenyűgözve érezzük magunkat a számoktól, akkor érdemes az elakadt lélegzetet egy kicsit rendbe tenni némi levegőváltozással. Erre a következő helyeket találjuk a legalkalmasabbnak a közelben.

Szabadság tér

6/16

1054 Budapest, Szabadság tér

Több infó

Címkék

A város talán legimpozánsabb tere a banknegyedben fekszik, és az egyik legjobb hely a kikapcsolódásra. A Szabadság tér méretei és elrendezése miatt mindenféle szabadtéri tevékenységre alkalmas, legyen az kifekvés, tollasozás, kutyasétáltatás, piknikezés, vagy éppen iszogatás. Az itt található Hütte Café teraszára kiülve akár külső szemlélőként is élvezhetjük a nyüzsgés és a nyugalom furcsa keveredését.

The Dog’s Bollix

7/16

Annak a testrésznek a nevét, amelyről ezt a pubot elkeresztelték, nem illendő kimondani, így ettől inkább el is tekintenénk. Ellenben fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a Dog's Bollixban nem csupán ízelítőt kaphatunk az írek italfogyasztási szokásaikból, hanem még jókat is ehetünk. A Dog’s Bollix évek óta nagyon népszerű a Budapesten élő külföldiek körében, akiket nem vádolhatunk azzal, hogy szemérmesen szórakoznának.
Cím: 1054 Budapest, Széchenyi utca 14.

Az élet étterme - Mannatural

8/16

Budapest és egyúttal Magyarország első nyers vegán étterme abból a szempontból különleges, hogy itt minden - a palacsintától kezdve a fasírton át a spaghettiig - csakis friss zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból készül. Ez azért jó, mert állítólag a friss, sütés-főzés nélküli zöldségekben, gyümölcsökben lévő anyagok száz százalékban beépülnek sejtjeinkbe, ami egészséget és boldogságot eredményez.

Cím: 1054 Budapest, Garibaldi utca 5.
Facebook

Szent István-bazilika

9/16

1051 Budapest, Szent István tér 1.

Több infó

Címkék

A Parlamenttel éppen egymagas az ország legnagyobb temploma. A monstrumot az 1800-as évek közepén kezdték el építeni, a munkálatok közben többször is leomlott, de három építésszel később mégiscsak felépült, hogy most zavartalanul frizbizhessünk a terén, borozhassunk a lépcsőjén, illetve, hogy felmehessünk a tornyába, ahonnan páratlan kilátás nyílik a városra. Ha valakit a teljes sztori érdekel, , de amúgy a környék sok más lehetőséget is tartogat.

Jack’s Burger

10/16

Még a legeltökéltebb Bazilika-látogató is megéhezik néha, olyankor pedig jól jön valami gyors, valami egyszerű, amiben nem lehet csalódni, tehát hamburger. A Jack’s Burgerben épp ilyen ételt adnak, elfogadható áron, jól elkészítve és gyorsan. Szerintünk ez egy egész jó program a kikapcsolódásra.

Platz

11/16

1051 Budapest, Szent István tér 4-5.

Több infó

Címkék

Egy jó sör városnézés közben is kapóra jöhet, ennek helyszínéül pedig minden szempontból megfelel a Paulaner’s Platz. A magyar és bajor sörkultúrát és ételkülönlegességeket kínáló hely a Bazilika közvetlen szomszédságában várja a vendégeit egy egészen egyedi, minden klisét mellőző belső dizájnnal.
Cím: 1051 Budapest, Szent István tér 4-5.

Zizi Bubbles & Tapas Bár

12/16

A belváros szívében olyan kuriózumnak számító helyekbe is bele lehet botlani, mint a Zizi, amely egy teljesen új koncepciót követve az ország egyetlen pezsgőbárja. Ez a megnevezés persze közel sem fedi le mindazt, amit a Zizi kínál, hiszen a vendégek - részben a pezsgőkultúra hazai elterjesztésének a jegyében -

kérhetnek rengeteg különleges pezsgőt, champagne-t, Testa Rossát, proseccót, különböző habzó borokat, illetve hagyományos spanyol tapasokat is. Ez utóbbit autentikusan, régiók alapján szelektálva, a lehető legfrissebb alapanyagokból készítik. Mivel a Ziziben jelentős hangsúlyt fektetnek a csúcsminőségre, ínyenceknek, gasztronómiára fogékony laikusoknak és kísérletezni vágyóknak egyaránt a lehető legtökéletesebb választás ez a nagyjából 180 főt befogadni képes, elegáns étterem-bár hibrid, amely egyedi Zizi hangulatot garantál vendégeinek.
ZIZI Bubbles & Tapas Bar (bezárt) Cím:

1051 Budapest, Hercegprímás utca 12.

Budai Vár

13/16

1014 Budapest, Szent György tér 2.

Több infó

Budapest egyik leglátogatottabb és kétségkívül legismertebb pontja 1987 óta már a Világörökség részét is képezi. Ez nem véletlen, hiszen egy városszimbólummal van dolgunk, ahonnan nem mellékesen gyönyörű kilátás nyílik Budapestre.
A Budai Várnegyed három részből áll: Budavári Palota, Szent György tér és a történelmi lakónegyed. A egyébként az 1200-as évek óta évszázadokon át a magyar királyok lakhelyéül szolgált, ám a XIX. században Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján jelentősen átalakították, így a funkciója is megváltozott. Természetesen fölösleges azt gondolni, hogy ide csak turisták, nyugalmat keresők és romantikázni vágyók jönnek: a Várnegyed környékére egy rakás más programot lehet szervezni.

Riso Ristorante & Terrace

14/16

1012 Budapest, Lovas út 41.

Több infó

Címkék

A Vár lábánál, a Bécsi Kapunál például nagyon jót lehet enni, hála a Riso nemzetközi-olasz étterem rizottó választékának, kemencében sült pizzáinak és házi tésztáinak. A Riso esküvőkhöz, romantikus vacsorákhoz, továbbá rendezvényekhez egyaránt tökéletes.

Sziklakórház Atombunker Múzeum

15/16

1012 Budapest, Lovas út 4/c

Több infó

Címkék

Az ex-légókórház és atombunker története 2002-ig titkos volt, de ma már akárki megtudhatja az igazat. A második világháború, az ’56-os forradalom és a hidegháború eseményeinek és hangulatának

megtapasztalásában közel

200 darab élethű viaszfigura mellett eredeti berendezések és kórházi felszerelések segítenek. A profi idegenvezetésnek hála különleges időutazásban lehet

része annak, aki ellátogat a Sziklakórházba.

Magyar Nemzeti Galéria

16/16

1014 Budapest, Szent György tér 2.

Több infó

Címkék

A város legszebb helyén található múzeum a magyar képzőművészet kialakulásának és fejlődésnek legnagyobb nyilvános gyűjteménye és dokumentációja. A kultúrára vágyók rengeteg állandó kiállítást és különleges időszakos kiállításokat nézhetnek meg itt.

Hasonló tartalmak