szabadidő

Ahol biztos átmelegszünk a hidegben – nagy budapesti szaunakörképünk

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 01. 22. 15:42

Átmelegít, felfrissít és még fogyaszt is. Hosszasan lehetne sorolni a szaunázás remek hatásait, amik a szutykos, szürke téli időben esnek a legjobban, de a tavasz közeledtével sem jönnek rosszul, ha a méregtelenítés, diétázás a cél. Ha nem tudod, hol élvezhetnéd a finnek isteni találmányát, nézz szét listánkban!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Szaunaetikett

1/23

Még mielőtt kitérnénk arra, hogy hol, előbb azt érdemes tisztázni, hogy hogyan érdemes szaunázni. Budapesten sokat vissza tud venni az élményből még a legjobban felszerelt helyeken is a közönség hozzáállása. Sokan nem tudják, hogy az egészséges szaunázás előtt le kell zuhanyozni, hiszen izzadás közben a kitágult pórusokon sok szennyező anyag beszivároghat, nem beszélve az áporodott testfelületből felszálló kellemetlen szagokról (a friss, tiszta izzadságnak nincs kellemetlen szaga, csak a többórásnak). Úszómedencék melletti szaunákban az ázott fürdőruhákból párolgó klór sem túl egészséges, tegyük hozzá, hogy maga a káros műanyagokat tartalmazó fürdőruha sem, nem véletlen, hogy Ausztriában és Nyugat-Európában a meztelen szaunázás az elfogadott.

Papucsban sem illik besétálni, és a placcokra telepedni, a műanyag ugyanis olvadni kezd, és a behordott piszokba beleléphetnek és -ülhetnek mások. A fenék, láb alá szaunalepedőt/törülközőt illik tenni, hogy izzadságunkat ne hagyjuk egy az egyben hátra – eleve fontos a száraz bőrrel történő belépés, hiszen egyrészt jobban izzad a száraz bőr, másrészt a lecsöpögő víz miatt is képződnek azok a nem esztétikus tócsák a szaunák talaján, ami miatt sokan inkább nem veszik le a lábbeliket. Sokan pihenésre, relaxációs céllal fekszenek be, ezért nem feltétlenül itt kell nagy hévvel kibeszélni a magánéletünket vagy éppen politizálni. Ha pedig elfeküdnénk, figyeljünk arra, hogy az újonnan bejövők is elférjenek mellettünk, és szorítsunk helyet nekik is.

Több szaunában vannak szervezett felöntések, vagy kérésre a szaunamester végzi el azt szakszerűen, ezért bármennyire is szeretnénk a kedvenc illatunkkal elárasztani a helyiséget, nem túl ildomos önkényesen a kövekre locsolni az olajokat, főleg mások megkérdezése nélkül. Végül pedig figyeljünk, hogy kifelé és befelé a lehető leggyorsabban közelekedjünk, például ne akkor kezdjük levenni a paucsot, amikor már kitáruk az ajtót, szóval ne hűtsük ki a szaunát.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Rudas Fürdő

2/23

1013 Budapest, Döbrentei tér 9.

Több infó

Címkék

A budapesti fürdők közül az abszolút befutó a Rudas, ami nem is olyan régen teljes körű felújításon esett át. A három részlegre három külön belépőt (vagy kombináltat) válthatunk, és mindháromban találunk szaunát. A török részlegen három 60-80 °C-ra felfűtött hőlégkamrát és egy kamillás gőzkamrát találunk, míg az úszómedence mellett egy kisebb finn szaunát használhatnak az úszók, de az igazi kánaán a hipermodern wellnessrészlegen vár ránk, miután kigyönyörködtük magunkat a sok Zsolnay kerámiában.

A piros mozaikos, barlangszerű gőzkabin a város leghangulatosabbja, télen gyakori a mentolos-aromás levegő, ami szuperül tisztíja a légutakat, és benti kézi zuhany is van, így nem kell kimászkálni izzadás közben.

Tágas finn és aromaszauna is van ezen a szinten, és az előtérben jégkutat, zuhanyokat és egy egyszemélyes merülőmedencét is találunk. Fél emelettel lejjebb pedig a sókamra és hőlégkamra vár mindenkit.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Lukács Fürdő

3/23

1023 Budapest, Frankel Leó utca 25-29.

Több infó

Címkék

Bár több kisebb szaunába, hőkamrába be lehet ülni a fürdő területén, külön belépővel egy jól felszerelt szaunarészlegen is wellnessezhetünk. A belépő mellé külön kell megváltani a karszalagot, amivel aztán ki-be járhatunk a sókristály szaunával, aroma gőzkabinnal, infra- és finn szaunával és tepidáriummal berendezett szaunavilágból. Ha kedvünk tartja, akár meztelenül is élvezhetjük az izzadást, mert van naturista részleg. Kicsit mintha Ausztriában lennénk. Speciális felöntéseken is részt vehetünk naponta többször.

Fotó: Nortbert Hartyányi - We Love Budapest

Széchenyi Fürdő

4/23

1146 Budapest, Állatkerti körút 11.

Több infó

Címkék

A benti részhez vezető két lépcsősor alatt két óriási, 80-100 fokra felfűtött finn szauna vár pihenőrészlegekkel, amelyekben egészen biztosan találunk helyet a legnagyobb csúcsforgalomban is. A fürdő területén ezen felül találunk még három gőzkabint, 50-55 fokos aromaszaunát és fényszaunát, de ezek mind alacsonyabb hőmérsékletűek ugyebár. A fürdő méretéből és népszerűségéből adódik, hogy rengeteg a fel-alá mászkáló, bámészkodó és többnyire hangoskodó turista, a helyiségek is kissé lehasználtak, szóval nem ez az a hely, ahol a relaxációs-rekreációs célú szaunázás problémamentesen lebonyolítható.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Gellért Fürdő

5/23

1118 Budapest, Kelenhegyi út 4.

Több infó

Címkék

A legszebb budapesti gyógyfürdő hiába a leggazdagabban díszített, a szaunák kialakításába már kevesebb energiát fektettek a későbbi évtizedek során. Csak egy darab finn szauna található a fürdőben, igaz, exkluzív környezetben, kültéren egy faházikóban, aminek üvegablakain át az élménymedencét figyelhetjük, és a mellette lévő hidegvizes fadézsában hűthetjük le magunkat. Odabenn csak egy hőlégkamrát és két illataromás gőzkamrát találunk.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő

6/23

1038 Budapest, Pusztakúti út 2-6.

Több infó

Címkék

A Rudashoz hasonlóan itt is több zónába válthatunk más-más árú jegyet. Az alapzónában, ahol amúgy egy 33×25-ös úszódemence is található, egy kisebb finn és infraszauna van.

A hatalmas szaunavilág a legfelső szinten helyezkedik el, és a város egyik legfullosabb ilyen komplexuma. A nagy méretű, ablakaikkal a parkra néző klasszikus finn szaunák mellett különleges, 100 fok fölötti ördögszauna, bio- és aromaszauna, dézsás sófürdő és gőzkamra is vár ránk. Mindegyik helyiség tágas, 5-20 fős férőhelyesek, a legtöbb nagy ablakkal a parkra.

Az elmaradhatatlan hideg és kevésbé hideg merülőmedencék mellett jégkását is találunk, és egy kisebb pihenőzónát is, valamint innen jutunk ki a tetőteraszra is, ahol egy 36 °C-os, panorámás élménymedence vár minket.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Palatinus Strandfürdő

7/23

1138 Budapest, Margitsziget

Több infó

Címkék

A margitszigeti Palatinus pár évvel ezelőtti felújítása azt az örvendetessel ténnyel járt, hogy a fürdő kiegészült egy egész évben nyitva tartó wellnessrészleggel, ahol a termálvizes medencék mellett természetesen szaunákat is találunk.

Bár a különleges geotermikus szaunát átalakították, de találunk itt klasszikus finn szaunát merülő medencével, jégkúttal, valamint a télen tökéletes, gyerekkori inhalálások emlékét idéző kamillás gőzkamrát is.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógyfürdő

8/23

1203 Budapest, Vízisport utca 2.

Címkék

Budapest egyetlen olyan gyógyfürdője, ahol a Magyarországon is ritka jódos-sós gyógyvíz zubog a felszínre. A fürdő 2005-ben zárt be, és 2018 decemberében nyitott ki újra próbaüzemben, majd a 2019-ben tovább bővített fürdőben újabb szanuákat is építettek.

A belső udvarról nyíló finn szauna nem csak azért praktikus, mert télen azonnal az udvaron is lehet hűsölni (ha pedig hó van, akár azzal is bedörgölni magunkat), de építettek mellé egy hideg és egy meleg vizes merülő medencét is.

De a benti medencékben és a szuper wellnessrészlegen is is lehet ejtőzni. Az itteni finn szauna is óriási, 20 fő elfér benne, emellett van aromagőzkabin, valamint tágas só- és infraszauna is, ahol szintén elkerülhető a másokkal összepréselődés. Illetve hangulatos pihenőrészleg is körbeveszi a szaunavilágot, ahol nyugányakon pihenhetünk két kör között.

Itt van lehetőség külön csak szaunavilágba is belépőt is venni 1500 forintért (plusz 1000 forint letéti díj), vagy az alapzónához kiegészítőjegyként is kérhetjük.

Fotó: Dagály Fürdő Facebook

Dagály Fürdő (Átmenetileg zárva)

9/23

1138 Budapest, Népfürdő utca 36.

Több infó

Címkék

Idén télen már a 2018-ban felújított Dagály fürdőben is élvezhetjük a wellnesrészleget. A nagyjából 8-10 fős finn szauna mellett egy kisebb infraszauna, gőzkamra, sószoba és tepidárium is található itt. A hétközben 2800, hétvégén 3100 forintos fürdőbelépőben benne van a részleg használatának a díja is, ha pedig úszni támadna kedvünk a kinti 25 és 50 méteres fedetlen (de 27 fokos vizű) medencékben tempózhatunk is egy kört.

Fotó: Paskál Gyógy- És Strandfürdő Facebook

Paskál Strandfürdő

10/23

1141 Budapest, Egressy út 178.

Több infó

Címkék

A zuglói Paskál fürdőt 2016-ban újították fel, ekkor egészült ki a wellnessrészleggel is. Különlegessége az egyedülálló geotermikus szauna (ami a Palatinuson sajnos már megszűnt), ahol a falból folyik ki a forró víz, ami felhevíti a termet.

A régebbi finn szauna – bár ehhez pár lépést szabadtéren kell sétálni – mellett van közvetlenül szabadtéri hideg és meleg vizes merülőmedence is. A gőzkabin itt is tágas, ahogy az újabb építésű panorámás finn szauna is, a fürdőmester rendszeresen felönti különböző olajokkal hétközben is, de szerveznek késő estig tartó szaunapéntekeket, erre a belépő 4500 forint. Ilyenkor a szaunák csak lepedőben látogathatóak, és a programok között frissítőket, valamint gyümölcsöket szolgálnak fel.

Pihenőszobák is vannak, egy sima lazulós és egy aromaszoba is annak, aki kicsit lazítana.

Fotó: MOM Sport

MOM Sport Uszoda és Sportközpont

11/23

1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Több infó

Címkék

A sportuszodák közül meglepően jól felszerelt wellnessrészleggel rendelkezik a MOM is. Ha úszás után megpihennénk, vagy környékbeliként épp csak izzadnánk és méregtelenítenénk egy kicsit, egy kisebb wellnesrészleget itt is találunk. A finn szauna mellett kevésbé brutálisan meleg bioszaunát és egy elég tágas gőzkabint is élvezhetünk itt. És mindez este 10-ig nyitva tart.

Mányoki úti Uszoda

12/23

A Mányoki úti uszodában, bár az enteriőr kissé idejétmúlt már, mindenképpen figyelemre méltó, hogy a szaunák nemek szerint szeparáltak, itt így lehetőség van a teljesen meztelen izzadásra is a hatfős szaunákban. Nagyon fenszi körülményekre ne számítsunk, de a célnak tökéletes, főleg ha valaki a finn módszer híve.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

13/23

1138 Budapest, Margitsziget

Több infó

Címkék

Nemzeti Sportuszodánk is büszkélkedik szaunarészleggel, igaz, a kettő közül csak az egyik, de legalább a nagyobbik finn szauna működik. Ha itt szeretnénk izzadni az úszás után, számítsunk rá, hogy csúcsidőszakban rendszerint nagy a tolongás a klóros vízfoltokkal tarkított padokon.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Ludovika Sportközpont

14/23

A 2018-ban átadott Ludovika Campus részeként megépült sportcsarnok uszodáját este már a nagyközönség is használhatja, és itt is van egy kisebb wellnessrészleg az úszómedencék mellett, ami egy gőzkabint és két finn szaunát foglal magába, valamint a zuhanyokat.

Fotó: Duna Aréna

Duna Aréna

15/23

1138 Budapest, Népfürdő utca 34.

Címkék

2018 végén megnyílt a Duna Arénában is a szaunavilág. A lakosság számára ugyan csak szűk idősávban látogatható komplexum leginkább a kötetlen időbeosztással élőknek ideális, és a szaunák is ehhez alkalmazkodva, a közönségúszás ideje alatt használhatóak (hétfőtől péntekig 10:00-14:45, szombaton 10:00-18:00 vasárnap 06:00-18:00 között). A két finn szauna és gőzkabin használatért a belépőn felül még 1000 forintot kell fizetni.

Fotó: Life1 Corvin Wellness

Life1 Corvin Wellness

16/23

1082 Budapest, Futó utca 48-50.

Több infó

Címkék

Budapesten a Nyugatinál és a Corvin negyednél is tart fenn szaunás edzőtermet a Life 1-franchise. A Nyugatinál a lány és fiú öltözőből közelíthető meg a szauna és a zuhanyzó, egy kis padot helyeztek el csak a pihenésre, ami a cuccok lepakolásához elég, a hidegvizes zuhany utáni pihenéshez nem feltétlen. A Corvinnál ellenben külön 23 méter hosszú úszómedencét, egy 80°C – 90°C-os finn és egy 60-70°C-os aromaszaunát, továbbá egy 50-55°C-os gőzkabint találunk. A részleg nincs benne az alapbelépőben, külön kell fizetni érte, hacsak nem all-in bérletet vagy jegyet veszünk.

Fotó: Gilda Max

Gilda Max Fitness - Hermina Tower

17/23

1146 Budapest, Hungária körút 162-166.

Több infó

Címkék

A város három pontján, a Hermina Towerben, a Flórián téren és a Váci úton található edzőterem abban különbözik a többitől, hogy 24 órában nyitva van, tehát éjjel is jöhetünk mozogni, ha nappal nem fér bele. A Hermina útiban jártunk nemrég, ahol a wellnessrészleg korrekt, egy nagy finn és egy infraszauna van pihenőágyakkal, dézsával, zuhannyal. Viszont éjfél és hajnali négy között zárva tart, tehát az éjjel-nappali működés csak a gyúrásra igaz. A város legtovább nyitva tartó szaunája címet ettől még elnyerte.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Lite Wellness Club - Mammut

18/23

1024 Budapest, Lövőház utca 2-6.

Több infó

Címkék

A második kerület legnépszerűbb edzőterméhez a Mammut 4. emeletéig kell felmozgólépcsőzni, a wellnessrészleg pedig a női öltözőből közvetlenül nyílik, a férfiakéból át kell slattyogni egy rövidke közös folyosón. Az infra- és finn szauna mellett jégkabint is találunk, valamint pihenőágyakat, és innen közvetlen kilépés nyílik a napozóteraszra is.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

F&M – Fitness & More

19/23

1124 Budapest, Csörsz utca 14-16.

Címkék

A város egyik legnagyobb és legjobban felszerelt edzőtermében díjtalanul látogatható a wellnessrészleg, amelyet diszkréten megközelíthető az öltözőkből. Két darab, négy- és nyolcfős finn szaunát találunk, egy 60-80°C-os, hatfős gőzkabint, illetve két darab infraszaunát, kulturált pihenőrészleggel.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Bliss and Body

20/23

1066 Budapest, Ó utca 43-49.

Címkék

A szűk értelemben vett belvárosban a hely szűke miatt kevés a jó edzőterem, és a Bliss and Body sem a méretéről híres. Hétköznap csúcsidőben kifejezetten nagy tud lenni itt a zsúfoltság, ami az edzésben idegesítő lehet sokszor, de a belépőjeggyel igénybe vehető wellnessrészlegért érdemes betérni ide. Egy nagy finn szauna, egy gőzkabin, jakuzzi, valamint egy kellemes, tágas úszómedence várja a vendégeket.

Fotó: Millenium Wellness

Millennium Wellness

21/23

1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 8.

Címkék

A Milleniumi Városközpont irodaépületeinek aljában található a modern és tiszta edzőterem, amelynek impozáns wellnessrészlege a város legjobbjai között van. Nem kell érte külön fizetni, az öltözőből kényelmesen megközelíthető, délután pedig beragyogja a napsütés. Egy 14 és egy 6 személyes finn szauna áll rendelkezésre, plusz gőzkabint és jacuzzi, és még egy nagy napozóteraszt is kínál.

Fotó: Daily Fitness

Daily Fitness (ex-Atsa)

22/23

1012 Budapest, Pálya utca

Címkék

Krisztinaváros kicsi, családias, nemrég felújított terme a Daily, ahol egy nagy finn szaunát, egy infrakabint és egy nagyobbacska pihenőrészleget találunk a wellnessrészlegen. Sajnos nem közvetlenül az öltözőkből nyílik, így át kell battyogni hozzá a folyosón, de mivel nincs akkora tömeg, ez annyira nem zavaró.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Springday Health Club

23/23

1042 Budapest, Árpád út 47.

Több infó

Címkék

A régi Oxygen Wellness Újpesten immár Springday Health Club néven működik, de a négyszintes komplexumban továbbra is csúcsszínvonalon működik a wellnessrészleg, aminek egyetlen szépséghibája, hogy a sima jegy nem tartalmazza a belépést. 90-100 fokos ördögszauna, 80-90 fokos finn szauna, fényterápia, aroma- és kristálygőz, tepidárium, sószoba, fűtött kőágyak, medence és jakuzzi áll rendelkezésre, a szaunamester pedig rendszeresen tart speciális szaunaszeánszokat, felöntéseket.

Hasonló tartalmak