Ahhoz, hogy egy Budapest méretű városban zökkenőmentesen haladjon az élet, a föld alatt majdnem ugyanannyi munka szükséges, mint a föld fölött. A Vár titkai, víztározó, atombunker és óvóhelyből lett színház is rejtőzik a talpunk alatt, a természetes barlangokhoz kapcsolódó létesítményekről nem is beszélve. Folytattuk gyűjtésünket a legérdekesebbekről.

1/5

A Vár titkos pincéi és barlangjai

A Vár csinos, pasztellszínű házai, fotózgató turistái és bájos éttermei egy egészen másfajta világra épülnek, ahova mi is betekintést nyerhettünk. A Mátyás-templom közeléből induló séták során ugyanis lejuthatunk a kedves városnegyed alatt több emelet mélységben húzódó titkos járatokba. A mélyben egy, a természetes barlangrendszerrel egybeolvadó, a középkor óta egyre tovább épített pincerendszert találunk, amelyben a mamutfog helyétől a csontkamrán, a tömlöcön és az óvóhelyen át a borospincéig többféle funkció nyomát fedezhetjük fel, a barlangokban pedig itt-ott természetes források is felbuzognak. Egy ilyen hely számtalan valós történetnek és legendának is otthont ad, a háborúban itt berendezett óvóhelyen elbújó lakosság élményeitől, a barlangászsztorikon át egészen az ide bezárt háremhölgyekről szóló mesékig.

2/5

Atombunkerből lett színház

Budapesten több olyan színházat találunk, amely nagyobb óvóhelyek, egykori pincék átalakításával keletkezett. Korábbi, alternatív játszóhelyeket bemutató összeállításunkban felsoroltunk ezek közül néhányat. A Ráday utca környékén található Pinceszínház ma is működik, hagyományaihoz híven amatőr és profi társulatoknak is lehetőséget biztosít, és itt tartja fellépéseit a Freeszfe Egyesület is. Szintén pincehelyiség ad otthont az RS9 Színháznak és a FÉM Színháznak is. Ám történetünk szempontjából a legizgalmasabb a tavaly bezárt, mindössze 4 évig működő Óvóhely Kultúrbunker, ahol a legfrissebb, legmodernebb darabokat láthattuk. A Bartók Béla úti helyiség érdekessége, hogy Budapest egyik legelső éjszakai lokálja, az 1937-ben nyílt hírhedt Sanghay bár alatt az 50-es években megépített, hidegháborús paranoiát tükröző atombunkert alakították játszóhellyé. A helyiségen tehát meglepőbbnél meglepőbb funkciók segítségével vonult végig a történelem. 

3/5

Gellért-hegyi víztároló

Nem állítjuk, hogy nem irigyeltük kicsit a kolléganőnket, mikor lejutott a Gellért-hegy gyomrába, a víztárolóhoz, ahol egy sosem volt világ disztópikus színfalai közé csöppent. A Gellért-hegyi Gruber József tárolóban lévő vizet évente párszor, karbantartás miatt leengedik, ezen alkalmakkor pedig látogatható is a létesítmény, Facebook-oldalukon lehet regisztrálni a lehetőségre. Nekünk sikerült bejutnunk általában ilyenkor sem látogatható területekre is, betekintést nyerhettünk abba, hogy a nem különösebben otthonos, ám annál szürreálisabb hangulatú medence milyen rengeteg munkával és bravúros technológiával épülhetett fel. 

4/5

Sörház utcai óvóhely

Nem baj, ha Budafokról inkább a kedves, girbegurba kis utcák, a borospincék vagy a barlanglakások jutnak eszünkbe, de nem árt, ha tudjuk, hogy az egykori hidegháborús fenyegetettségnek köszönhetően van egy óriási, működőképes berendezésekkel felszerelt óvóhelye is. A komplexum eredetileg borospince volt, amit 5000 négyzetméteres, föld alatti hadikórházzá akartak bővíteni, ám ez a terv végül nem valósult meg, helyette létrejött az 1500 négyzetméteres óvóhely, amit havonta, a Pincejárat keretében lehet megnézni. 

5/5

Pincekórház (1956)

A városban elég sok szóbeszéd kering arról, hogy a XX. század viharos történelme során több helyen is pincékben, óvóhelyeken rendeztek be szükségkórházakat a különböző harcok miatt. A Markó utcai mentőállomás légópincéjét 1956-ban alakították át kórházzá, a harcok alatt pedig a szervezet dolgozói  civil segítség mellett  erejüket megfeszítve gondoskodtak a sérültekről, akik között éppen úgy volt forradalmár, mint sérült szovjet katona. Az épület pincéjében ma a Kresz Géza Mentőmúzeum egyik kiállítóhelye működik, ahol betekintést nyerhetünk ennek az egykori kórháznak az életébe. 

Címkék