Jön a húsvét, és jó szokásunkhoz híven biztosan nem fogunk ellenállni a sonka, a kalács és a különféle sütemények kísértésének (miért is tennénk?), ahogy az is biztos, hogy a finom ételek elfogyasztása és az ünnepi dömping után kiszabadulunk majd a természetbe. Összegyűjtöttünk 10 könnyed kirándulást, ha ti is mozognátok egy picit a húsvéti lakmározás után, vagy ha elmenekülnétek a locsolók elől.

1/10

Fóti-Somlyó

A fóti Somlyó-hegyet a lepkék hegyének is hívhatnánk, mert 1500 lepkefaj él itt, úgyhogy már miattuk is megéri túracipőt húzni és felfedezni a tanösvényt. A Budapesttől 25 km távolságra lévő, kék boglárkalepkével jelzett tanösvény kényelmesen, a tájékoztató „táblákat” elolvasva nagyjából két óra alatt teljesíthető, ráadásul csak 3,5 kilométer. Az útvonal érdekessége, hogy bár minden egyes állomást számok jeleznek, a tudnivalókat a Duna–Ipoly Nemzeti Park mobilapplikációjában olvashatjuk el.

2/10

Szent Jakab tanösvény

Ezen a pallókból kirakott, cölöpökre épített tanösvényen bármilyen évszakban szívesen végigmegyünk, és még csak nem is megerőltető, úgyhogy bátran ajánljuk mindenkinek, aki elidőzne picit a természetben. A Dabas melletti Szent Jakab tanösvény mocsaras, fás, vadregényes vidéken halad, végig kis szigetek között kanyaroghatunk, ami nem véletlen, hiszen a Duna–Tisza-csatorna és a Duna-völgyi-főcsatorna találkozásánál található.

3/10

Keresztúri-erdei tanösvény

Meglehetősen könnyed túra végigsétálni a Keresztúri-erdei tanösvényen, amihez ráadásul nem is kell messzire menni: ott van Kőbánya és a XVII. kerület határán. Aki a húsvéti sonka után sétálgatásra vágyik, annak érdemes felkeresnie Pest legnagyobb összefüggő erdejét, ahol egy 15 állomásos tanösvény is van – de persze a keresztül-kasul bóklászásra is van lehetőség.

4/10

Alsó-Jegenye-völgy

Ez az a kirándulás, ami amellett, hogy rendkívül könnyű, talán a legvarázslatosabb útvonalak közé is tartozik. A Budapest és Solymár határában lévő Alsó-Jegenye-völgy meglehetősen népszerű, köszönhetően annak, hogy viszonylag közel van Budapesthez és röpke másfél óra alatt teljesíthető. Sőt, van itt erdő mélyén eldugott faházikó, vízesés és rengeteg fahíd, ugyanis a turistaút a Paprikás-patak mellett kanyarog.

5/10

Piliscsév környéke

Érdemes kilátogatni Piliscsévre is, ahol nemcsak az erdőben kalandozhatunk, de felfedezhetjük a római korig visszanyúló falucska történetét is. Van itt pincefalu, forrás, horgásztó, dombon legelésző lovak és még barlangok is. Az a jó ebben a körtúrában, hogy menet közben változtatható a hossza, de aki a teljes 12-13 km-t megtenné, az készüljön fel egy 5 órás sétára.

6/10

Ördög-orom – Rupp-hegy – Tűzkő-hegy túra

Ehhez a túrához elég csak buszra szállni, de nem a távolságira, hanem a 8E-re, mert az első pontja a XII. kerületben van. Az Ördög-orom panorámafennsíkját, a Rupp-hegyet és a Tűzkő-hegyet is magában foglaló kirándulás kimondottan rövid, hacsak nem csinálunk belőle körtúrát. Javasoljuk, hogy kényelmes tempóban túrázzatok, mert itt-ott van néhány meredek ösvény, de a panoráma minden „küzdelemért” kárpótol, aki pedig kevesebb emberre vágyik, annak a Rupp-hegyi rész lesz a kedvence.

7/10

Törökugrató és Huszonnégyökrös-hegy

Bár ez a budaörsi körtúra két hegyet vesz célba, mégis könnyűnek mondható, és ide is eljuthatunk a sima városi kék busszal. A nagyjából 7 kilométeres kirándulás elsőre úgy tűnhet, hogy kemény menet lesz, elvégre a csúcsokat akarjuk meghódítani, valójában azonban nem az. Aki nem a nézelődés, hanem a teljesítmény híve, az 2 óra alatt lejárhatja ezt a túrát, amin a sziklás hegyvidéken túl erdőben és keskeny ösvényen is kalandozhatunk.

8/10

Apáthy-szikla – Árpád-kilátó – Kecske-hegy körtúra

Nem feltétlenül kell ahhoz elhagyni a várost, hogy szuper kirándulóhelyeket találjunk – ez ebből a listából is látszik –, az Apáthy-sziklától induló és ott is végződő körtúra szintén Budapesten belül van. A 7 kilométeres túra elég változatos és izgalmas, sőt, egyáltalán nem megerőltető, így egy szép húsvéti délutánhoz is szuper program lehet. Jó hír, hogy az Apáthy-szikla, az Árpád-kilátó és a Kecske-hegy felfedezése közben végig rendezett erdei sétányon haladhatunk.

9/10

Budaörsi-kopárok

Meglepően közel van Budapesthez, mégis olyan érzés a Budaörsi-kopárok tetején sétálni, mintha valahol a mediterrán világ titkos részein túráznánk. A kopárokat minden évszakban érdemes bebarangolni, a hegytetőről pedig érdekes kilátásban lesz részünk: látni fogjuk az alattunk elterülő várost a logisztikai központokkal, és a minket körbevevő lankás hegyeket is. A körtúrát az Odvas-hegy megmászásával érdemes kezdeni, ahonnan a Farkas-hegyet is érintve a legmagasabb kopárra vezet az út, a Szekrényes-hegyre.

10/10

A Kevélyek felfedezése

Ez az a túra, amihez már nem lesz elég egy-két óra, viszont mindenképpen ajánljuk, mert nem nehéz, ámbár kellemes fáradtságot okoz a nap végére, nem lesznek extrém meredek kapaszkodók, helyettük viszont zseniális látványban lesz részünk. A Kis-Kevély – Ezüst-Kevély – Nagy-Kevély túra a pilisborosjenői buszfordulóból indul, és nemcsak a panoráma miatt izgalmas, hanem mert lesznek itt barlangok, egy régi kőbánya és még az egri vár másolata is.

Címkék