Keresés EN

Látnivalók és kultúra

12 kiállítás a tavaszra, amit nem érdemes kihagyni

Bár tavasszal inkább a szabadba megy már az ember, mintsem zárt terekbe, de azért ilyenkor sincs mindig jó idő, és ilyenkor jobb fedél alatt, mondjuk, egy kiállításon. A képtárak, a múzeumok és a galériák pedig szinte mindig nyitva állnak, és jobbnál jobb programokkal, kisebb-nagyobb tárlatokkal várnak bennünket. Egy jó kiállítás jót tesz a léleknek, nem beszélve arról, hogy még az esztétikai érzékünket is fejlesztjük és kényeztetjük vele.

1/12

Rideg Krisztina, Bartha Perla Tatjána: POP!

Rideg Krisztina és Bartha Perla Tatjána kiállítása március idusán nyílt meg a MANYI-ban, a Margit körúti kulturális centrumban, és a hónap végéig látogatható. A két képzőművész gyakran állít ki együtt, sőt közös munkáik is vannak, egyébként pedig anyáról és lányáról beszélünk esetükben. Extrém színek, dinamikus formák, valamint egymásba fonódó, táncoló alakok.

2/12

Jan Saudek

A provokáció cseh mesterének nyílik kiállítása a Budapest Fotófesztivál keretében április 1-jén, a tárlatot egészen május 28-ig tudjuk megtekinteni. A kilencvenes évek legelején felfedezett, mára világhírűvé vált fotóművész munkásságát bemutató kiállításon a festészet és a fotográfia világát ötvöző erotikus képek átfogó gyűjteményét tekinthetjük meg.

3/12

Gulácsy

A Magyar Nemzeti Galériában április 7-e és augusztus 27-e között tekinthető meg a XX. századi magyar képzőművészet egyik legkülönösebb alakja, Gulácsy Lajos életmű-kiállítása. Mintegy kétszáz művet nézhetünk meg, melyek között 84 festmény található, a többi rajz, illusztráció, kézirat és fotó.

4/12

Ergy Landau

Március 22-e és május 14-e között a Mai Manó Házban tart nyitva az a kiállítás, mely az 1920-as és az 1950-es évek közötti időszakban alkotó francia fotográfus munkásságával foglalkozik. Ő tipikusan az a művész, akinek ugyan a maga korában jelentős neve volt, de lassan elfelejtették, és már csak egy szűk réteg, a fotóművészet iránt érdeklődők ismerik. A művészt most, egy ilyen kiállításnak köszönhetően is, újra fel lehet fedezni.

5/12

Somorjai

A Robert Capa Központban február 23-án megnyitott és június elejéig megtekinthető kiállításon a fotós panellakásokról szóló projektjének képeit ismerhetjük meg. Akárcsak számottevően sok magyar, úgy ő is panelben élt, és ez a személyes kötődés indította arra, hogy a speciális, előregyártott elemekből épült házak lakásait fotózza, de a benne élőkkel együtt. Szellemes és izgalmas szocioutazás.

6/12

Mácsai

Tavasszal még éppen meg lehet tekinteni a Kiscelliben a tél legizgalmasabb kiállítását, ami Mácsai István festőművész életművével foglalkozik. A 100 éve született, 2005-ben elhunyt és épp mostanában felfedezett és pályaösszegző feldolgozás alatt álló festőművész kiállítása április 2-án zár.

7/12

Nekünk írták

Nekünk írták a dalt címmel még januárban nyílt meg a magyar popzene történetét 1957-től egészen a rendszerváltásig feldolgozó kiállítás a Magyar Zene Házában. A korszak legkiemelkedőbb előadóira, zenekaraira, emblematikus slágereire és legfontosabb poptörténeti eseményeire fókuszáló, június 22-ig nyitva tartó kiállítás még éppen belefér a tavaszba.

8/12

Csontváry

Kereken 170 évvel ezelőtt született Csontváry Kosztka Tivadar, az évfordulót pedig közös kiállítással ünnepli meg Magyar Nemzeti Galéria, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum, utóbbi helyen látható majd a festő életművének legfontosabb alkotásait bemutató tárlat. A kiállítás április 14-én nyit, és július 16-ig tekinthető meg.

9/12

Korniss

A neves fotóművész Várfok Galériában megrendezett kiállítása március 9-én nyitotta meg kapuit, és egészen május közepéig tekinthető meg. A Korniss legfrissebb munkáit felvonultató kiállítás képei Erdélyben készültek, közelebbről is Széken, amit a művész ötvenöt éve fotóz, így ez a magyarországi fotótörténet leghosszabb fotóprojektje. Erről egy könyv is készült, és a kiállítás annak megjelenését kíséri.

10/12

A létezés botránya

Két író, két Péter, Hajnóczy és Nádas karakteres világai jelennek meg és lépnek szimbiózisba egymással a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállításán. Két mű, A halál kilovagolt Perzsiából (Hajnóczy) és a Párhuzamos történetek (Nádas) elevenednek meg együtt, egymás tükörképeként, és velük a 70-es meg a 80-as évek is felidéződik.

11/12

Stark

Március 23-a és április 22-e között nézhető meg a Resident Art galériában a Stark Attila legfrissebb képeiből nyíló nagyszabású kiállítás. A KuloCity grafikusának képeit képregényszerű világ, harsány színek, stilizált alakok és játékos hangulat jellemzi. Az elmúlt tíz évben született festményeken Stark természetjáró szenvedélyének szereplői és helyszínei jelennek meg, de úgy, mintha valami mesében járnánk.

12/12

Kovács

A reset art space galériában március 24-e és április 21-e között tekinthető meg a feltörekvő ifjú művész, a Képzőművészeti Egyetem festő szakos hallgatójának kiállítása, melynek hívószavai a többértelműség és a szubjektív interpretáció. A gyermeki énünkre lesz szükség ahhoz, hogy a képeket értelmezni tudjuk, és jelentéssel ruházzuk fel, de nem kell megijedni, nem fog fájni és lila ködbe sem burkolózik a kiállítás.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A