Keresés EN

Kultúra

„A létezés botránya” – Hajnóczy Péter és Nádas Péter írói világaiban

Nem is állhatna távolabb két író egymástól, mint az egyaránt 1942-ben született Hajnóczy Péter és Nádas Péter. Noha volt idő, amikor együtt emlegették őket – mint a hetvenes–nyolcvanas évek „megújuló prózájának” szükségszerűen összetartozó szereplőit.

A káosz a rend szükségszerű előfeltétele. A rend a káosz lehetséges következménye. Ezt mindkét író tudja és mindkettő a maga módján szembesül is vele. A március 9-étől látogatható kiállítás ezt a párhuzamos szembesüléstörténetet követi végig – és futtatja ki két regényvilágba: az 1979-ben megjelent Hajnóczy-mű, A halál kilovagolt Perzsiából és a 2005-ös Nádas-főmű, a Párhuzamos történetek egymással tüköralakzatba állított világaiba.  

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Macskafogó a Corvinban

December 9-én és 10-én minden idők legjobb magyar rajzfilmjét nézhetjük újra 15:30 órai kezdettel, a Corvin moziban. Ternovszky Béla rendező és Nepp József író 1986-ban készült, minden korosztály számára egyaránt szórakoztató rajzfilmje tökéletesen egyesíti magában a kaland-, a gengszter- és a kémfilmek legszebb hagyományait, és utánozhatatlan humorával egyúttal kacagtatóan parodizálja is ezeket a zsánereket.

Kultúra

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék játékával vár bennünket december 16-tól február 24-ig. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében a kínai kultúra iránt érdeklődőket mindenképp megszólítja, de a családosoknak is érdemes belépni ezen a mágikus kapun, hiszen bent 5-8 méteres installációk fogadnak, a sétányon haladva pedig karibi flamingókkal, sarkvidéki jegesmedvékkel, játékos csimpánzokkal, egzotikus állatokkal is találkozhatunk.

Látnivalók és kultúra

Dante Casino x Z Paradigma–Füge Produkció: Tyúkdráma

December 8-án és 9-én nézhetjük meg Georgita Máté Dezső rendezésében a Tyúkdrámát, a Jurányi Házban.

Látnivalók és kultúra

Jótékonysági felolvasás az Utcajogászért

December 8-án a FUGA-ban jótékonysági felolvasóestet tartanak az Utcajogász Egyesület adománygyűjtő nagykövetei, akik közül többen írók. A decemberi eseményen Garaczi Lászlóval, Czakó Zsófiával, Bakos Gyöngyivel, Vajna Ádámmal, Aradi Péterrel, Puskás Pannival és Rojik Tamással találkozhatunk.

Neked ajánlott

A