Meglehet, hogy hidegben, megállás nélkül szakadó esőben nem a parkok látogatása jut először eszünkbe, viszont még télen is vannak olyan pillanatok, amikor kisüt a nap és jólesik feltöltődni a város valamelyik zölddel teli szegletében. Az elmúlt időszakban többször is felmerült régi, elhanyagolt parkjaink megújításának gondolata, a parkolóként használt területek átalakítása és megnyitása, ahogy a rakpartok fejlesztése is. Akad közöttük olyan, aminek a megújítása szakaszokban már megindult, több olyan is van, amelynek láttuk már a látványterveit, a munkálatok megkezdése mégis mindig tolódik.

1/5

Népliget

Szerintünk nem vagyunk egyedül, akik azt mondjuk, hogy a Népliget megújulását várjuk a legjobban, hiszen a város legnagyobb közparkja hosszú évek óta csak árnyéka egykori önmagának. A Déli Körvasút, valamint Kőbánya folyamatos fejlesztése miatt várható volt, hogy előbb-utóbb a hanyatló park sem maradhat ki a megújulás hullámából, úgyhogy mi már akkor nagyon örültünk, amikor évekkel ezelőtt tényleg megindult a rendezése – még akkor is, ha ezek csak tervek és határozatok voltak. Azóta már a parkhasználók is elmondhatták a véleményüket, hogy mi mindent szeretnének az elkorhadt és balesetveszélyes fákkal teli parkba, és elkészült a megújítás stratégiai terve is. Sőt, januárban lezárult a megújításáról szóló ötletpályázat, mi pedig nagyon várjuk, hogy lássuk, hogyan képzelik el a tájépítészek a Népligetet, ez várhatóan tavasszal derül ki.

2/5

Városmajor

Még 2021-ben hirdették ki a Városmajor átfogó fejlesztéséről és bővítéséről szóló tervpályázatot, hogy egy olyan parkká alakítsák, amely az élhető, fenntartható városok szellemiségét tükrözi. Tavaly már láttuk a győztes látványterveket, amik egyszerre mutatják a nyugodt oázis és a modern park képét, úgy, hogy a régi értékek és műalkotások is megmaradnak. A tervek szerint lesz itt egy körbesétálható mesterséges tó, ami nagyjából a Feneketlen-tó méreteivel lesz egyenlő, egy hatalmas ligetes tisztás, utcabútorok és a meghosszabbított futókör. Noha a pályázat eredményhirdetése tavaly megtörtént, azóta nincs hír a projektről.

3/5

Csepeli közpark

Három városmajornyi területen jöhet létre a csepeli új közpark, ami kapcsolódik a Soroksári-Duna melletti fejlesztésekhez. Ebbe a tervek szerint egy galériaerdő kialakítása, pihenőterek, tisztások, gyalogos- és kerékpárutak, sétányok, közösségi sortpályák és vizes élőhely kialakítása tartozik. A Ráckevei-Duna és a Weiss Manfréd út közötti rész ma elhanyagolt, részben ipari, részben mezőgazdasági terület, az itt kialakított közparkban az előzetes elképzelések szerint egy növényekkel átszőtt vízfelület kanyarogna, és itt lennének a sportpályák is. Ahogy a Nemzeti Közlekedési Központ oldalán is olvasható, a 36 hektáros rekreációs közpark fejlesztése jelenleg tervezés alatt van, de a koncepcióterveket már láthatta a nagyközönség.

4/5

Városháza park

Régi terv a Városháza előtti tér és az elzárt, parkolónak használt terület átalakítása, hogy Budapest új zöld főterévé válhasson. A tavaly napvilágot látott tervek szerint a téren parkosított agorát alakítanának ki, amely az aktív közéleti részvétel, a nyílt társadalmi vita helyszínévé válhatna. Egyelőre nem tudni, hogy a budapestiek mikor vehetik birtokba a Városháza parkot, ugyanis idén mégsem indul el a kialakítása.

5/5

Rakpartok fejlesztése

Régóta zajlik a rakpartok megújítása, aminek azért is örülünk nagyon, mert közel kerülhettünk a Dunához, amitől általában elválaszt minket az autóforgalom. A fejlesztés célja, hogy a pesti alsó rakparton új zöldfelületek és szabadidős szolgáltatások legyenek, valamint a gyalogos- és a kerékpárosforgalmat is elősegítsék. Az elmúlt években már többször kipróbálhattuk, milyen az, amikor miénk a rakpart, és sétálgathatunk, görkorizhatunk vagy akár sütögethetünk is a helyszínen, úgyhogy nagyon várjuk, hogy tényleg megújuljon a rakpart, de addig is a pesti alsó rakpart jó néhány szakaszán már andaloghatunk.

Címkék