Régóta vártuk, hogy végre ne csak az autósok elől elzárt útszakaszt használhassuk, ha úgy döntünk, hogy a Jászai Mari tértől gyalog indulunk a Kossuth tér felé, hanem azt a bizonyos, régóta emlegetett gyalogossétányt is. Mostantól viszont oda-vissza sétálgathatunk a fasorral szegélyezett Duna-parti gyalogossétányon, de ha úgy tartja kedvünk, akkor egy forró kávéval vagy teával a kezünkben leülhetünk az egyik padra és nézhetjük a Dunán úszó dinnyehéjakat, a szemközti épületeket és a hegyeket.

Ahogy azt már többször megírtuk, a rakpartok gyalogosbarát megújítása a pesti alsó rakpart Kossuth Lajos tér és Margit híd közötti szakaszán indult el, most végre elkészült, így már nem az autósok előtt lezárt útszakaszon kell sétálnunk. A Duna mellett húzódó gyalogossétányon oszlopos tölgyek szegélyezik az utunkat, amik így télvíz idején egyelőre lombkorona nélkül törnek az égbe, de reméljük, hogy túlélik az ültetés okozta sokkot, és tavasszal beindul a gyökeresedés, megjelennek a rügyek és zöldbe borul majd a rakpart. 

A rakpartok korszerűsítése még 2017-ben indult, azóta elkészült a Moszkva sétány, valamint a Margit híd és a Dráva utca közötti szakasz, ebbe a sorba illeszkedik a Kossuth térig húzódó sétány is. Ahogy Vitézy Dávid Facebook-oldalán is olvasható, az Országház előtti rakpartszakaszig kiépült sétány a Duna Arénától a Cipők a Duna-parton emlékműig gyalogosan végigjárható. A 2x1 sávos útpálya megmaradt, de a korábbi parkolóhelyeket gyalogosfelületek váltották, a fasor pedig az Olimpia park, a képviselői irodaház és a Jászai Mari tér előtti szakaszon létesült.

Aki pedig amiatt aggódik, hogy a fák mégis hogyan élik túl a térkő szorítását, ne tegye! Bardóczi Sándor főtájépítész is leírta, hogy az oszlopos tölgy jó várostűrő, bírja a légszennyezést és az időszakos vízborítást, gyökereit pedig egy 2x2x2 méteres gyökércellában helyezték el, ami megtartja maga felett a burkolatot és a fa gyökérzetének elég nagy élőhelyet biztosít.

Címkék