A csillogó plázák árnyékában, távol a karácsonyi vásárok zajos, forraltbor-illatú világától, ódon házak üzlethelyiségeiben különleges mesterségek, kihalófélben lévő szakmák képviselőit találjuk, akik sokszor több generációra visszanyúló családi szakmát visznek tovább, tudásuk pedig több évtizede végzett munkájukban köszön vissza. Ha tőlük vásárolunk karácsonyra családunknak és barátainknak, egészen biztos, hogy olyan ajándékot adunk, amit valaki szeretettel, türelemmel és gondoskodással készített el. Listánkban néhány olyan mestert gyűjtöttünk össze, akiknek a munkáját már régebben megismertük, de mindenkit arra biztatunk, hogy keresse fel ezeket a különleges üzleteket karácsonykor is.

1/6

Nápolyikészítő

Újpest az egyik legjobb helyszín, ha több generáció tudását összegyűjtött mestereket keresünk. Az új lakóparkok között meghúzódó kis utcákban még mindig elég sok régi műhelyt fedezhetünk föl, a bennük dolgozó mesterekkel elbeszélgetve általában kiderül, hogy szüleiktől, nagyszüleiktől vették át a családi üzletet. Dunyhás, motorszerelő és több más szakember is vár bennünket a környéken, néhány évvel ezelőtt pedig szuper fotósorozat segítségével is bemutatták munkájukat. Az egyik legjobb, karácsonyra is bevethető ajándékot közülük a Szélesi nápolyi műhely kínálja, ahol még hamisítatlan, gyerekkorunkból ismerős krémmel töltik az ostyát, amit a nagypapától megmaradt gépen vágnak. A kisüzem 1971-ben költözött a jelenlegi helyére. A helyiségben kissé meglepő, malacokkal díszített Zsolnay csempét is találunk. Ennek az az oka, hogy korábban hentesbolt működött itt. A nápolyiműhelyt jelenleg Szélesi Szabolcs vezeti, aki nagyapjától tanulta a szakmát, a hideg beköszöntével pedig békebeli téli fagyit is szoktak árulni. Munkájukról itt írtunk bővebben. 

2/6

Kefekötő

Erzsébetváros Újpesthez hasonlóan egykor az egyik legfontosabb székhelye volt a kisebb műhelyeknek. Szuper ötvösök, kárpitosok, szabók működtek itt, akik közül néhányat még most is megtalálunk. Az Akácfa utcában 1926 óta működő szabóról festett tűzfal is megemlékezik. Az Astoria közvetlen közelében működik a város egyik utolsó kefekötője, Smulovicsné Winter Katalin, aki nagyapjától tanulta meg a szakmát. Boltjában ezerféle kefét vásárolhatunk a legkiválóbb minőségben, a durva drótkefétől a legfinomabb babahajhoz valóig. Katalin ráadásul szívesen segít a vásárlásban, így ha hasznos vagy igazán környezettudatos ajándékot szeretnénk adni szeretteinknek, biztosan találunk megfelelő darabot. Például a bajuszkefékhez vagy a különböző haj- és körömkefékhez csak egy kis piperét kell vennünk, és már mehet is a fa alá az ajándékcsomag. Az üzlet történetéről és a kefekészítésről itt beszélgettünk Katalinnal. 

3/6

Üvegcsiszoló

Szerencsére régi üvegcsiszolóból többet is találunk még a városban, a Corvin közben működő, 1964-ben alapított Kőszegi Kristály termékei is szépek, és érdemes Solymár Károly műhelyébe is ellátogatni. A mester, aki évtizedekig nagyapjával dolgozott, míg végül átvette az üzletet, kristálycsiszolás mellett régi tárgyak javításával is foglalkozik, így ha összetört vagy kicsorbult volna egy-egy ünnepre használt régi családi üveg, azzal is fordulhatunk hozzá, ha pedig valami különlegessel, egyedivel szeretnénk meglepni egy-egy családtagunkat, akkor saját csiszolású kristálytárgyait ajánljuk. Solymár úrral itt beszélgettünk, karácsony előtt már csak csütörtökig tartja nyitva üzletét, de telefonon bármikor bejelentkezhetünk hozzá. 

4/6

Ötvös

Ha a belső kerületekben működő ötvösökről szeretnénk többet megtudni, akkor tavasztól újra ellátogathatunk a jelenleg zárva tartó Ötvös Mesterségtörténeti Gyűjteménybe. Addig pedig nézzünk el Győrffy Mária ötvösüzletébe, a Pannónia utcába. A mester saját alkotások készítése mellett javításokat is vállal, kérésre pedig szinte bármilyen stílusban készít ékszereket, a játékos medáloktól kezdve a modern, letisztult formájúakon át a szecessziós apróságokig. Mária munkáját itt mutattuk be részletesebben. 

5/6

Kesztyűkészítő

Még nem álltak kötélnek, de már puhítjuk őket, hiszen a Pannónia utca és a Szent István körút sarkán található kesztyűs áruja csodás, és a családi vállalkozás története is biztosan érdekes. A kesztyűk nem olcsók, cserébe évtizedekig hordható, jó minőségű, klasszikus darabokat vásárolhatunk, amelyek stílusa, eleganciája minden divatirányzaton átível, és amelyek egy életen át kitartanak. A kis bolt kirakata a sarkon helyezkedik el, az üzletet viszont a Pannónia utca felől tudjuk megközelíteni, ahol csöngetnünk kell. A kesztyűk nem helyben készülnek, de a családi keretben működő vállalkozásnál szabják, varrják őket. 

6/6

+ 1 Bűvészkellék

A karácsony a gyermeki csodavárás időszaka, egyéb hétköznapokon viszont a bűvészektől várjuk a csodát. Ebben 53 év és három generáció óta segítenek a Figaróban. A bűvészkelléküzlet neve onnan származik, hogy a boltot alapító nagypapa eredeti szakmája fodrász volt, unokája, Szabó István két bűvészbarátjával vitte tovább a családi szakmát. Az üzletben profi kellékeket is vásárolhatunk, de a csodára vágyó kicsiknek is szuper ajándékokat találhatunk, Istvánék pedig szívesen segítenek a válogatásban. Ha jól választunk, szilveszterkor már egy ügyes bűvészshow-val is szórakoztathatnak bennünket a legkisebbek. Bár a bűvész nem mesterember, a többgenerációs, különleges tudás miatt az üzlet mindenképpen listánkba kívánkozott. Itt írtunk róluk bővebben. 

Grünberger Tamás és a Grünberger csillár

Cikkünk végén szeretnénk megemlékezni a nyáron elhunyt Grünberger Tamásról, aki a vele készített interjú során még jobban felkeltette érdeklődésünket a régi mesterek és a történeteikből kibontakozó színes és változatos egykori Budapest iránt. A mester egy három generáció óta csillárokat gyártó iparoscsalád tagja volt, nevéhez olyan középületeink csillárjai fűződnek, mint a Zeneakadémia, a Dohány utcai zsinagóga vagy az Uránia, boltját pedig fia, Gábor viheti tovább. Örülünk, hogy tavaly még hosszan beszélgethettünk Grünberger úrral a munkájáról. Riportunk itt olvasható. 

Címkék