Keresés EN

Látnivalók és kultúra

A fesztiválszezon soha nem érhet véget – 15 őszi fesztivál, amely még a legszürkébb napokat is feldobja

Sokszor hajlamosak vagyunk a nyárral és a jó idővel azonosítani a fesztiválokat, pedig az ősz beköszöntével egyáltalán nem ér véget a fesztiválszezon, sőt, a városi rendezvények ilyenkor élnek igazán. Alábbi listánkban 15 őszi fesztivált gyűjtöttünk össze különböző tematikákkal, a teljesség igénye nélkül.

1/15

Óbudai Világzenei Hét (10. 04–08.)

Október 4. és 8. között tíz zenekar hozza el négy ország kultúráját a Kobuci Kertbe a IV. Óbudai Világzenei Héten. Fellép többek között a Parno Graszt, a Dalinda, a Magyarpalatkai Banda és a Babra, a fesztivált és a Kobuci idei szezonját pedig a Boban Marković Orkestar zárja.

2/15

Isolation Budapest (10. 15.)

Október 15-én új városi fesztivált rendeznek az Akvárium Klubban, ahol olyan aktuális és izgalmas nemzetközi előadók lépnek majd fel, mint a Black Country, New Road, a Night Beats, az Efterklang, WestermanMichelle Gurevich vagy Sister Ray. Az Isolation Budapesten a hazai pálya előnyét Bárány Judit, a Lituma, valamint Superflake fogja élvezni az Akvárium három színpadán. 

3/15

Budapest Showcase Hub (10. 19–21.)

Idén is visszatér a keleti blokk klubfesztiválja, a Budapest Showcase Hub, amely a főváros különböző pontjain nyújt bemutatkozási lehetőséget a régió legizgalmasabb feltörekvő zenekarainak. Az október 19. és 21. között zajló fesztiválra nemcsak az új zenékre éhes, kíváncsi közönséget várják, hanem a szakmát is, hiszen a fesztivál egyben konferencia is a zeneipari dolgozók számára.

4/15

Ars Sacra Fesztivál (09. 17–25.)

Szeptember 17. és 25. között, immár 16. alkalommal jön az ország legnagyobb szakrális kulturális fesztiválja, az Ars Sacra. Klasszikus koncertek, kiállítások, irodalmi estek, séták, filmvetítések, előadások színesítik a fesztivál kilenc napját, az egyik legizgalmasabb program pedig a Nyitott Templomok Napja, melynek keretében az építészetileg is izgalmas templomokat járhatjuk be a vezetések során.

5/15

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál (09. 29. – 10. 02.)

Szeptember 29. és október 2. között rendezik meg a Millenáris Parkban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Az idei fesztivál díszvendégei a Nobel-díjas belarusz írónő, Szvetlana Alekszijevics, valamint Szlovákia lesznek. Mellettük több mint 25 ország körülbelül 500 írója is részt vesz a fesztiválon, a látogatók pedig közel 50 000 kötetből válogathatnak a különböző kiadók pavilonjainál.

6/15

Liszt Ünnep (10. 07–22.)

A Liszt Ünnep az ősz legnagyobb budapesti kulturális eseménysorozatának ígérkezik, melynek részeként rendezik meg az Art Market Budapestet, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt, de a már említett Isolation Budapest és Budapest Showcase Hub fesztiválokat is. Mindezeken felül számos további koncert és előadás is az október 7. és 22. között zajló fesztivál részét képezi, fellép többek között Plácido Domingo, a Hiatus Kaiyote, Ravi Coltrane, valamint Víkingur Ólafsson is.

7/15

Corvin Szezonzáró Sörfesztivál (09. 21–25.)

30-nál is több kiállító közel 150-féle csapolt és üveges sörével búcsúzik a szabadtéri szezontól szeptember 21. és 25. között a Corvin Szezonzáró Sörfesztivál, melynek természetesen ezúttal is a Corvin sétány ad otthont. A szervezők ígérete szerint cseh, belga, brit, német és persze hazai főzdék is képviseltetik majd magukat a fesztiválon, és sörkorcsolyákból sem lesz hiány.

8/15

French Food Festival (09. 22–24.)

A Botellón Terasz csapata új gasztrofesztivált szervez French Food Festival néven, szeptember 22–24. között ezúttal a francia gasztronómiáé lesz a főszerep, olyan budapesti helyek részvételével, mint a Holló és Róka, a Pavillon de Paris, az à table!, a The Fishmonger, valamint a Le Troquet, Bistrot Français.

9/15

Édes Napok Budapest (09. 30. – 10. 02.)

Az Édes Napok Budapest Európa egyik legnagyobb édességfesztiválja, egészen pontosan Perugia, Tübingen és Óbidos rendezvényei után a 4. a sorban. Szeptember 30. és október 2. között nemcsak a legnagyobb csokoládé- és más édességgyárak termékei mutatkoznak be a Szent István-bazilika előtti téren, de a tradicionális és az újhullámos cukrászdák is képviseltetik majd magukat.

10/15

Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál (10. 05–08.)

Idén a szokásos időpontnál előbb, október 5. és 8. között költöznek be az animációs rövidfilmek a budaörsi Jókai Mór Művelődési Házba, a BABtérbe és további helyszínekre. A Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon felnőtteknek, tiniknek és gyerekeknek szóló filmvetítések mellett ismét lesznek workshopok, beszélgetések és persze bulik. Új formát kapnak a szakmai programok, és elstartol a Primanima Jumpstart is, a hibrid tehetséggondozó program is.

11/15

Magyar Speciális Filmfesztivál (11. 07–09.)

A fogyatékossággal élők problémáival foglalkozó és saját filmjeiket is felvonultató Magyar Speciális Filmfesztivál az egyetlen olyan filmes seregszemle Magyarországon, amely a fogyatékossággal élő emberek életére hívja fel a társadalom figyelmét. A fesztiválnak az Eötvös10 Művelődési Ház ad helyet november 7–9. között.

12/15

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál (11. 08–20.)

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Budapest egyik legjelentősebb filmfesztiválja, melyet idén november 8. és 20. között rendeznek meg, olyan fővárosi helyszíneken, mint a Toldi, a Művész és a Kino Cafe mozik vagy a Trafó. A filmvetítések mellett a program ezúttal is kiegészül beszélgetésekkel, workshopokkal, előadásokkal, ahol a közönség hazai és nemzetközi filmkészítőkkel és -szakértőkkel is találkozhat.

13/15

Eleven Ősz (09. 23–24.)

Szeptember 23–24-én ismét megelevenedik a Bartók Béla Boulevard Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Feneketlen-tóig tartó szakasza, hiszen ismét érkezik az Eleven Ősz képzőművészeti, színházi, zenei, családi és gasztronómiai programokkal, melyek egy része szabadtéren zajlik majd, de sok eseménynek a Bartók Béla út kedvenc helyei adnak otthont.

14/15

Budapest Design Week (10. 07–16.)

A szakma szereplőit és a nagyközönséget október 7–16. között az építészet és a dizájn kapcsolatára reflektáló kiállítások, konferenciabeszélgetések, tárlatvezetések, stúdiólátogatások, építészeti séták várnak minket a Budapest Design Weeken, melynek ezúttal az új Néprajzi Múzeum lesz a központi helyszíne.

15/15

Járatlan Utakon Fesztivál (11. 12–13.)

Tizenharmadik alkalommal rendezik meg idén ősszel a Járatlan Utakon Fesztivált, ami a világutazók legnagyobb hazai fesztiválja. A rendezvény két napján 100 előadás és kerekasztal-beszélgetés várja a csavarogni vágyókat a Fáklya Klubban, akik a legismertebb bloggerektől, hegymászóktól, utazóktól és világjáróktól tudhatják meg a legjobb trükköket és a leghasznosabb információkat, amik szükségesek ahhoz, hogy nyakukba vehessék a világot.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A