Kolodko Mihály kárpátaljai szobrászművész alkotásait sokan ismerik és szeretik, miniszobrai különösen üde színfoltjai a városnak, hiszen az aprócska mesefigurák és más alakok mellett a hatalmas házak közé bújt városlakók is óriásnak érezhetik magukat. Biciklivel is könnyen bejárható miniszobortúrát ajánlunk.

Én magam nem vagyok a miniszobrok nagy rajongója, ráadásul egy rohanós munkanap után bringával, nem túl lelkesen indultam ellenőrizni a kitalált útvonalat. A rosszkedv azonban szinte észrevétlenül magamra hagyott, már a második állomás után teljesen magába szippantott a feladat: megtalálni az apróságokat a hatalmas házak között. A léptékváltás, a kis részletek keresése egy monstrumokból álló városban, a gyorsabb, tekerős és a lassabb, keresgélős részek váltakozása szuperül kikapcsolt, az útvonal pedig bringával 2,5 óra alatt kényelmesen bejárható. Pesten figyelni kell a közlekedésre, útfelbontások is vannak, de Budán végig a rakparton haladunk, így ez a rész akár nagyobb gyerekkel is könnyen teljesíthető. Ha pedig csak sétálnánk egyet, akkor is tökéletes választás a túra, hiszen többnyire a város egyik legszebb részén, a Duna két partján haladunk.

Kolodko Mihály

A Kárpátalján, Ungváron született művész első miniszobrait némiképp kényszer szülte, ötletük onnan ered, hogy az alkotó megrendelők híján kicsiben hozta létre alkotásait. A nagyobb szobrokat először mindig kis méretben készítik el, Kolodko pedig arra jött rá, hogy az apró alkotások pont olyan drámai erővel tudnak hatni, mint hatalmas társaik. A művek egy része gerillaszobor, engedély nélkül került ki a közterekre. Még ma is sokan várják izgatottan, hol tűnik föl egy-egy új alkotás, hiszen a művek többnyire apró, helyszínre vonatkozó utalást, városi legendát is formába öntenek. A művésznek egyébként nem csak Magyarországon láthatók szobrai, összesen mintegy 60 köztéri alkotása ismert, Vácott, Ungváron, sőt Ázsiában és Amerikában is találkozhatunk ezekkel.

1/9

Ferenc József

Túránk a Szabadság híd budai oldalán kezdődik. Először guruljunk át bringával a hídon, támasszuk le a kétkerekűt, és sétáljunk pár métert visszafelé, a budai oldal irányába. Itt, a Gellért-hegyi panoráma előtt pihen Ferenc József, a híd egykori névadója, egy kis lakattal felerősített hintaágyban. Cikkünk címe kissé hatásvadász, a nagy bajuszú osztrák császár inkább csendesen szemléli a Dunát, látszólag tudomást sem vesz a folyó másik oldalán található mesefilmszereplőről, Remyről.

2/9

Mr. Bean mackója

Következő állomásunk a Vörösmarty tér és az Erzsébet tér közötti szakaszon található, a Harmincad utcában. Noha a területet kellemesebb lenne a rakpart felől, a Vigadó mellett elhaladva, a Vörösmarty téren át megközelíteni, ezt az útvonalat csak akkor javasoljuk, ha sétálunk. Bringával azonban kényelmesebb a Vámház körúton lecsorogni a Kálvin térig, majd a Kecskeméti, a Károlyi és a Petőfi Sándor utcán át letekerni az Erzsébet tér irányába, mert a Vigadó felé építkezések folynak, két keréken (a gyalogosok és a kocsik között) könnyen úgy érezhetjük, hogy két szék között a pad alá kerültünk. Ha megérkeztünk, keressük meg a Harmincad utca 6-ot és nézzünk egy kicsivel szemmagasság föle, itt, a régi Brit Nagykövetség épületének oldalán találjuk a legangolabb angol, Mr. Bean macijának szobrát. Az épület egyébként nagyon szép belül, és igen izgalmas története is van, a Hosszúlépés túráján részletesen is megismerhetjük mindezt.

3/9

Lufikutya és Roskovics Ignác

Ne tekerjünk, inkább toljuk át a bringát a Vörösmarty téren, majd a Duna-korzón. Gyönyörködjünk a kilátásban, majd nyomjunk egy szelfit a kárpátaljai magyar festő, Roskovics Ignác életnagyságú szobrával, hiszen az ellentmondásos fogadtatásban részesült alkotás szintén Kolodko munkája. Innen picit visszafele sétálva, a Corso Étterem előtti részen, a villamossínt szegélyező korlát kőalapzatán találjuk a Lufikutya csonttal című miniszobrot. Az alkotás a világ egyik legdrágább – sokak szerint irreális árakat produkáló – művészének, Jeff Koonsnak az egyik ismert művére utal, ami meglehetősen pikáns szálakkal kötődik a helyszínhez. Koons első felesége ugyanis Staller Ilona, ismertebb nevén Cicciolina volt, aki sokat segített a művész későbbi karrierjének megalapozásában. A pornósztár eredetileg szobaasszony volt a közeli InterContinentalban, innen jutott Olaszországba, a történet többi részét pedig már nem nehéz kitalálni...

4/9

Balta és Breki

Csorogjunk el a Gresham-palota előtt, majd az Akadémia utcán végigtekerve támasszuk le a bringát a Kossuth tér környékén. A közelben összesen öt kis szobor állt, azonban ma már csak három látható, kettőnek nyoma veszett. Így járt kedvencünk, Süsü is, legalábbis én nem találtam eredeti helyén, a volt MTV-székház lépcsőjén. Ennél sokkal furcsább a Szabadság téren, a Honvéd és az Aulich utca közötti ágyás korlátján található Balta története, ennek helyén ugyanis egy usánka-miniszobor állt, amit egy politikus levert és a Dunába dobott. Az akció hátterének ismertetésétől most eltekintünk, mindenesetre szellemes visszavágás született, hiszen az eredeti alkotás helyén most egy párnára helyezett apró baltát találunk. Kolodko ezzel annak az eszköznek „állít emléket”, amivel eredeti művét eltávolították. Mivel a Szabadság téren jelenleg programok zajlanak, nem olyan egyszerű megtalálni a régi MTV-székház közelében, a park egyik korlátján elhelyezkedő Breki szobrot, ugyanis egy ideiglenes rendezvénypavilon mögött üldögél. Az egykori nagy sikerű bábsorozat, a Muppet Show békafigurája az Amerikai Nagykövetséggel szemben nézelődik, munkája véget ért, így nyugdíjasként figyeli a tér forgatagát.

5/9

Holdjáró

Sétáljunk le a közeli Aulich utcán a Batthyány-örökmécseshez. Az itt található Holdjáró miniszobrot nem is olyan egyszerű megtalálni. Ki gondolná, hogy a tér sarkán, egy apró kőből készült Holdról integet felénk a járműben ülő kis asztronauta? A holdjárónak egyébként szintén van magyar vonatkozása, kevesen tudják, hogy az égitest felszínét kutató gépet a 70-es években egy magyar származású mérnök, Pavlics Ferenc tervezte és kivitelezte.

6/9

Halott mókus szobra

Utolsó pesti szobrunkat a Parlament előtt eltekerve, a Falk Miksa utcán át közelíthetjük meg. Az utca körút felőli végén található Columbo-szobor mögött, egy elektromos szekrény tövében fekszik a Halott mókus. A figura ötletét adó szobor Maurizio Cattelan olasz művész alkotása, Kolodko pedig ezzel igyekszik a nagy sikerű bűnügyi filmsorozatnak emléket állítani. Nem tudjuk, hogy a mókus miért lett gyilkosság áldozata, de abban biztosak lehetünk, hogy Columbo nyomozó megtalálja a rejtély kulcsát. Innen nem messze, a Jászai Mari téren is láthattunk korábban egy Kolodko-alkotást, Lisa Simpson szobra azonban sajnos eltűnt.

7/9

Felhúzható Trabant

Túránk egyszerűbb része következik. Tekerjünk át a Margit hídon, közben élvezzük a dunai kilátást, és induljunk a rakpartra, ahol egymás után következnek a kedves miniszobrok. Elsőként közvetlenül a híd mellett, az alsó rakpartra vezető lejárónál egy felhúzható Trabant szobrot találunk, amelynek nincs kereke, haladni tehát nem csak azért nem tud, mert kőből van. Ez az egyik legújabb alkotás, 2022. április elején helyezték ki.

8/9

Szomorú tank, Rubik-kocka és Főkukac

A Batthyány tér és a Halász utca között három miniszobor is szegélyezi utunkat, mindhárom a rakpart kőkorlátján található. A Parlamenttel szemben találjuk a Szomorú tankot, amely lefelé konyuló csövével szemléli az Országházat, kicsit lejjebb, az alsó rakpartra vivő lejárat korlátján egy Rubik-kocka kapott helyet, a Halász utca melletti részen pedig a Nagy Ho-ho-horgász Főkukacával találkozhatunk. Utóbbinak mélyen személyes üzenete is van, hiszen Kolodko ennek a mesének a segítségével tanult meg magyarul, és első budapesti lakása is ezen a környéken volt, nem véletlen hát, hogy a miniszobor-sorozat a Főkukaccal vette kezdetét, a kedves figura pedig azóta olyan népszerűségnek örvend, hogy telente sapkát, sálat is szokott kapni.

9/9

Remy

Túránkat lassan be kell fejeznünk, de ez korántsem jelenti azt, hogy minden miniszobrot láttunk már. Ha nem vagyunk még fáradtak, akkor elkerekezhetünk a Batthyány utca kutyaszobraihoz vagy fölsétálhatunk a Szent György térre megkeresni a Kockásfülű nyulat, hiszen ezek az alkotások szintén a környéken találhatók. Ha viszont úgy érezzük, hogy nem szeretnénk folytatni a keresgélést, akkor zárjuk túránkat az Erzsébet híd lábánál, ahol a L’ecsó Remyjének aprócska szobra, személyében pedig egy Banksy-referencia int búcsút nekünk.

Címkék