Szüleink, nagyszüleink korosztályának is megvoltak a törzshelyei, és ezek közül számos a mi szocializációnkban is komoly szerepet játszott, majd ahogy telt az idő, a mi törzshelyeinkké is váltak. Nézzünk pár olyan vendéglőt, sörözőt vagy más – mára valóban ikonikus – találkozópontot, aminek sikerült kiállnia az idők próbáját, és talán még a gyerekeink is visszatérő vendégeik lesznek.

1/7

Makk VII Vendéglő

Az 1945 előtt Fery Oszkár, ma Kiss János altábornagy utcai, 1927 után épült lakóházban már a 30-as évektől étterem üzemelt, „Fekete Sándor vendéglős Németvölgyi sörözője” néven. Ezt követően ide költözött át a Németvölgyi út 57-ből a „Makk Hetes” étterem, ami hamar a Hegyvidék, azon belül pedig a nyugodt és családias Németvölgy egyik legkedveltebb helyévé vált. Klasszikus, piros kockás terítős asztalokkal és kerttel rendelkező családi vendéglő, ami úgy is tudott haladni a korral, hogy jó minőségben olyan közkedvelt magyaros fogásokat kínál, mint a Jókai-bableves, a vadas marhaszeletek szalvétagombóccal vagy a rántott borjúláb. 

2/7

Ezüst Ponty Vendéglő

Az 1876-ban vincellérháznak épült Németvölgyi úti Ezüst Ponty Vendéglő majdnem megtartotta évtizedekkel korábbi jellegét, de a 60-as, 70-es években – amikor a nemrég elhunyt Alberti Béla (alias Gyuri bácsi) vezette – Budapest egyik legfelkapottabb vendéglője volt. Az ő szavaival élve, ez volt az utolsó budai kiskocsma. Nehéz volt helyet kapni, hazalátogatásakor Puskás Öcsi első útja is ide vezetett. Megfordultak itt miniszterek, bankelnökök, színészek és egyéb művészek. A sikerszéria a rendszerváltásig tartott, majd 1996-ban Bach János vendéglős mentette meg az enyészettől, aki újra a környék egyik kedvencévé tette.

3/7

Tik-Tak Presszó

Bátran kijelenthető, hogy a XX. század közepén alapított Tik-Tak Presszó hosszú ideje a Hegyvidék első számú kocsmája, ami bő hetven éve látja el az enni és főleg inni vágyó vendégeket a „kerület főutcáján”, a Böszörményi úton. Neonfényeivel velünk élő egykori budai presszómiliő, ami úgy egy magyar kocsmaetalon, hogy a hangulatához rengeteget ad maga a közege is. Söröző- és találkozópont, ahol a hely szelleme állandó és örök.

4/7

Rigó Jancsi Cukrászda

Nagyjából 80 métert kell megtennünk a Böszörményi úton, hogy gyerekkorunk krémeseinek, fagyijainak és sajtos pogijaink emlékét újra felidézzük egy kóstolással. A Rigó Jancsi a főváros egyik legismertebb retró cukrászdája, ahol mindig friss tradicionális süteményekkel várják a vendégeket, és ahova már a nagyszüleink is örömmel jártak. A frissen főzött presszókávé otthonos illata már gyerekkorunkban az agyunkba égett.

5/7

Maros kertvendéglő

A Maros sörözőbe elsődlegesen a jéghideg csapolt sörért, a házias sertéspöriért, a rántott harcsáért és a jó társaságért ugrottunk be, vagy csak azért, mert éppen arra jártunk. Mindentől elzárt belső kert és olyan rejtett, titkos hangulatot árasztó vendégtér, hogy tényleg megszűnik a külvilág és beszippant a marosos közeg. Az idősebbek is visszajárnak, és a legfiatalabbak is újra meg újra felfedezik maguknak.

6/7

Avar Presszó és Sörkert

„Helló, szia, szevasz...” – kezdhetnénk bele a retró dumába, és az Avar utcában már vágnák is rá a választ, hogy persze hogy van, ráadásul egy hatalmas retró terasz! Bent csocsó, darts és teljes lelki béke, olyan, mint egy békebeli falusi kocsma a forgalmas fővárosi Hegyalja út zengő forgatagának tőszomszédságában. Az Avar Presszó már hosszú ideje megkerülhetetlen intézmény, és remélhetőleg még sokáig az lesz!

7/7

Bambi

Bambi nem más, mint maga a konzervált 60-as évek. Igazi budai értelmiségi retró presszó, egész napon át tartó reggelivel, kávékkal, italokkal és abszolút korhű berendezéssel. Valódi időutazás a II. kerületi Frankel Leó úton.

Címkék