A mesebeli és varázslatos helyszíneket gyakran távoli országokba, de legalábbis a főváros környékére, parkokba vagy titkos erdőkbe képzeljük, holott Budapesten is rengeteg olyan városrész, utca, tér és épület van, amire illik a mesebeli jelző. A Gül Baba utca és környéke a meredeken felfutó macskakövekkel és a színes házacskákkal vagy a Víziváros kanyargós utcái, a tündérmesék és a népmesék motívumait ötvöző szecessziós épületek mind-mind ilyen helyszínek. Összegyűjtöttünk 6 budapesti helyszínt, ahová mindenképpen barangoljatok el, ha a hétköznapokból egy kicsit a mesék világába szökkennétek.

1/6

A Gül Baba utca környéke

A Gül Baba utca igazi mediterrán hangulatot áraszt, és a színes házak között ácsorogva sokkal inkább érezzük magunkat egy pici dalmát városban, mint a budai oldalon. Ám szerintünk a girbegurba, macskaköves utca, a lépcsők és a színes virágok így együtt annyira cukik, hogy az egész környéket el tudjuk képzelni, ahogy manók és varázslók sétálgatnak mindenfelé. Gül Baba türbéje egy török dervisről kapta a nevét, és ha felmegyünk a rózsakerthez, akkor átjutunk a keleti mesék világába.

2/6

A Várnegyed girbegurba utcái

Erősen javasoljuk, hogy a Várnegyedet a Vízivárosból felvezető lépcsőkön, mondjuk, az Ilona lépcsőn közelítsük meg, mert egyrészt hátrapillantva csodás panorámában és épületek látványában lesz részünk, másrészt a nagyközönség elől rejtett(ebb), turistamentes kertet is felfedezhetünk. Ha pedig feljutottunk a lépcsők tetejére, akkor érdemes ide-oda kanyarogni a színes középkori és barokk házak között, ahol úgy érezhetjük magunkat, mintha egy megelevenedett színes festmény részleteiben sétálgatnánk. 

3/6

A meghitt Wekerletelep

A Wekerletelep Budapest egyik legcukibb városrésze, ám amikor a szerkezetét és az épületeket tervezték, egyáltalán nem egy lehetséges meseváros felépítése lebegett a városvezetés szeme előtt. Ám az 1908 és 1930 között kiépült területen a meghitt terecskék, utcácskák és házacskák között sétálva mégis ez a különleges hangulat jött létre. A telepet a népi szecessziós épületek mellett a precíz, mértani alapú településszerkezet teszi még bájosabbá. 

4/6

A Palotanegyed legszebb kertje: a MÉSZ Székház

Ha az Ötpacsirta utcában sétálgatva (egészen pontosan az FSZEK Zenei Gyűjteménye melletti épületnél) bekukkantunk a vastag falak mögé, akkor egy meghitt kis udvart fogunk találni, ahová a nyári esteken jólesik kiülni. De még ennél is izgalmasabb, hogy a jó idő beköszöntével lényegében csak a házfalakon futó vadszőlőt látjuk, ami képes úgy beindítani a fantáziánkat, hogy a buja növényfüggöny mögött nem az Almássy-palotát látjuk, hanem nimfákat, tündéreket, manókat, koboldokat és ki tudja, még milyen erdei lényeket. 

5/6

Tündérmesés szecesszió

Zsolnay majolikák, sárkányok, virágok, indák, pávák, és a sort a végtelenségig folytathatnánk a különféle bájos motívumokkal és színekkel, amik a szecessziós épületeket jellemzik. A város pedig tele van ezekkel a házakkal, lépten-nyomon belebotlunk ezekbe a tündérvilágokba, amik még a legszürkébb napot is képesek élettel megtölteni. A szecessziós épületek minket is annyira elbűvölnek, hogy a mai napig képesek vagyunk minden egyes részletükre rácsodálkozni, és hogy ez az élmény bennetek is meglegyen, még egy sétát is összeraktunk.

6/6

A mesemondó Jókai kertje

Ha már mesebeli, kedves helyekről van szó, nem maradhat ki a listából Jókai Mór svábhegyi kertje sem. Nemcsak regényeiben élt a legnagyobb mesélő szerepével, de a Költő utcai telekből is vadromantikus, mesebeli helyszínt varázsolt. Hobbikertészetében, jobban mondva mintakertjében szőlő, gyümölcsfák, veteményes- és díszkert is volt, a házához vezető utat pedig hársfák szegélyezték. Ki ne szeretett volna egy ilyen vadregényes, paradicsomi környezetben élni?

Címkék