Noha a nyári szezon elmaradt, az ősz pótolja az kimaradt programokat – persze csak mértékkel és minden járványügyi intézkedést betartva. Reggeli koncertekkel, világzenei piknikkel, extrém köztéri előadásokkal, ősbemutatókkal és rengeteg tánccal és sétaszínházzal jön a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. Meglehet, hogy kultúrsokk-ként hat ránk az a rengeteg program, amit az október 9-én induló összművészeti fesztivál tartogat számunkra, de megéri böngészni közöttük, mert olyanokra bukkanunk, mint a szabadtéri Budapest Ritmo Piknik, az irodalomrajongók kihagyhatatlan Margója vagy egy monumentális légi előadás. Ha netalán nem tudnál dönteni, akkor sincs baj, mi összeszedtük a kedvenc programjainkat: női szerepek, szürreális élmények, teljes elmélyülés és társadalmi hasznosság – minden, ami a különleges élményen és feltöltődésen túl gondolkodásra ösztönöz.

1/11

Budapest Ritmo Piknik

Két napon keresztül, összesen 15 ingyenes koncert lesz a Millenáris Parkban, a Rákóczi és a Hunyadi téren a Budapest Ritmo Piknik jóvoltából. A hazai szcéna legizgalmasabb nép- és világzenei előadói – többek közt Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi, Sena Dagadu, a Meszecsinka és a Los Orangutanes – színes műsorral készülnek, ráadásul a szabadtéri helyszíneknek hála tánc közben is megtarthatjuk a biztonságos távolságot.

A műfaj hazai kiválóságai ezúttal a város különböző pontjain kialakított színpadokon adnak ingyenes koncerteket, hogy bemutassák, a hagyomány igenis lehet izgalmas, míg a zene a maga univerzális nyelvén mindenkit képes megszólítani. Bringások, gyerekesek, környékbeli piacra járók és home office-ban dolgozók: pénteken és szombaton menjetek ki a szabadba és hallgassatok különleges koncerteket!

Időpont: október 9., 17:00, október 10., 11:00–20:00 
Helyszín: Hunyadi tér, Millenáris Park, Rákóczi tér 

2/11

Intro

A koncert az esti, de legalábbis késő délutáni program – gondoltuk ezt eddig. De mi lenne, ha megfordítanánk, és kivételesen reggel Jónás Vera, Agócs Márton vagy éppen Lóci játszana a reggeli kávénk mellé? A CAFe Budapest nyitónapjának reggelén pontosan ez lesz: a főváros kedvelt kávézóiban és reggelizőiben hallgathatunk napindítóként hol pop, hol jazz, hol kicsit bluesos dallamokat. 

  • Időpont: október 9., 8:00–12:00
  • Helyszín: több fővárosi kávézó, a pontos helyszíneket a CAFe Budapest oldalán találod. 

3/11

Nick Payne: Hát ha van is, én még nem találtam meg

A fiatal angol drámaíró, Nick Payne Hát, ha van is, én még nem találtam meg című darabja egy teljesen átlagos családról szól. Szülők, tinédzser gyerekek, nagybácsik – akiknek a felszín mögött mind van valamilyen problémája. A szülők nem értik saját gyerekük problémáit, a tizenéves lányt külseje miatt bántalmazzák, a nagybácsi pedig belefeledkezik a saját ügyeibe. Mindenki boldogtalan és keresi a kiutat, a helyét a világban, de a káoszban egyre nehezebben találják meg. Kétségbeejtő és szórakoztató, szellemes és mélyen elgondolkodtató, szinte rólunk szól, nem érdemes kihagyni a Máté Gábor rendezte darabot.

Időpont: október 9., 19:00, október 10., 19:00
Helyszín: Katona József Színház 

4/11

Józsefvárosi sétaszínház

A Sétaszínház igazi irodalmi felfedezés, ami ízelítőt ad Józsefváros történetéből, mindezt pedig a Hosszúlépés. Járunk? csapata szervezi. Programjukban szépirodalmi alkotásokat, illetve az e műveknek otthont adó jellegzetes városi tereket mutatják be, ráadásul a sétákat most színművészek vezetik, amihez maga Budapest adja a díszletet. Többek között Bereményi Géza, Fejes Endre és Térey János világában merülhetünk el, és megfigyelhetjük, hogyan alakult át mára az irodalmi optikán rögzített egykori környezet.

Időpont: október 10. és 24. között, pontos időpontot a CAFe Budapest oldalán találsz.
Helyszín: Teleki László tér

5/11

Recirquel: Solus Amor

A Vági Bence művészeti vezető rendezte Solus Amor a társulattal való többéves közös munka során megteremtett „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás, amelyben az új cirkusz, valamint a klasszikus és modern tánc egyesül. Az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiát megidéző produkció korunk természet és csoda iránti vágyódásából meríti erejét.

Időpont: október 15–18., 19:00
Helyszín: Müpa, Fesztivál Színház

6/11

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

A tavaszi online Margó feszt után, most ismét élőben találkozhatunk kedvenc kortárs szerzőinkkel: négy napra a Várkert Bazárba költözik az irodalmi fesztivál. Az olvasók megismerhetik a hazai és a világirodalom legjavát, és kedvükre válogathatnak a legújabb kötetek közül. Online beszélgetés keretén belül vesz részt a rendezvényen a svéd Jonas Jonasson és a finn Sofi Oksanen is, de új könyvét mutatja be Háy János, Karafiáth Orsolya, Rubik Ernő, Spiró György és Závada Pál. A könyvbemutatókon túl portrébeszélgetések, színházi programok, irodalmi séták és minikoncertek kísérik a programot. 

  • Időpont: október 15–18.
  • Helyszín: Várkert Bazár 

7/11

Philip Glass: Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) – bemutató

Különleges élményt ad a Jean Cocteau trilógiájának utolsó része alapján komponált Veszedelmes éden című táncopera, ahol énekesek és táncosok azonos súllyal vannak jelen a színpadon. A műhöz Philip Glass szerzett zenét. Paul és Lise történetében a két gyerek a saját képzelete foglya és áldozata, játékaik során olyan világot hoznak létre, amelyet már nem tudnak elválasztani a valóságtól. A darab felfogható Cocteau képzelet és kreativitás transzcendens erejébe vetett hitének lenyomataként is. Asszociációk, érzéki tartalmak és minimalista táncszínház különleges elegye ez a balettopera. 
 
Időpont: október 16., 20:00
Helyszín: Eiffel Műhelyház – Bánffy-terem

8/11

Jadviga és Psyché

Psyché (Weöres Sándor) és Jadviga (Jadviga Párnája, Závada Pál) a magyar irodalom két nagyhatású női karaktere. Korszakokon átívelő életútjaik közös gyökerei a társadalom legmagasabb és legmélyebb rétegeit szövik át. A két nő személyiségében éppen úgy keveredik a városi és a népi világ, mint ahogy a két énekesnő, Bodrogi Éva és Bognár Szilvia zenei hátterében a klasszikus kortárs zene és a népzene.

Egymással párbeszédben hangzanak el Palya Bea és Gryllus Samu erre az estre hangszerelt Psyché-dalai, illetve ősbemutatóként Szokolay Dongó Balázs és Bólya Mátyás Jadviga-dalai. Két külön történelmi háttér, két megedzett sors, két szerelmi történet találkozik a színpadon. A dalciklusok a lelket faggatják, az emberi psziché rejtett zugait térképezik fel: a szerelmes, szenvedő, boldog, bolondos, őrült nők titkait.

  • Időpont: október 19., 19:30
  • Helyszín: Budapest Music Center – Koncertterem

9/11

Manu Delago Ensemble: Circadian

Manu Delago egy 21. században fejlesztett ütőhangszeren, a handpanen játszik földöntúli zenét és olyan ikonikus művészekkel dolgozik, mint Björk, Ólafur Arnalds, a Cinematic Orchestra vagy Anoushka Shankar. Az A38 Hajón Circadian című, 2019-ben megjelent lemezének anyagát mutatja be. Delago ezúttal olyan zenészeket gyűjtött maga köré, akikkel a Circadian dalai koncertszituációban is kiváló minőségben hangoznak fel.

Időpont: október 21., 20:00
Helyszín: A38

10/11

Gangaray Dance Company: AGORA II – bemutató

Történetmesélés nélkül a test sokszínűsége, a zene és a tér kapcsolata jelenik meg erőteljesen Hámor József darabjaiban, nincs ez máshogy az AGORA trilógia második darabjánál sem. A narratíváktól mentes forma a mozdulat kifejezőerejével képes új világokba repíteni a nézőt. Az AGORA-trilógia második fejezetének gerincét 9 női táncművész alkotja. A darab középpontjában a nők sokszínűsége, ereje és elesettsége elevenedik meg a művészi fizikalitás és a szuggesztív előadásmód segítségével.

  • Időpont: október 22., 19:00
  • Helyszín: Nemzeti Táncszínház – Nagyterem


11/11

Budapest Ritmo feat. WOMEX

Mi mással is lehetne zárni ezt a fesztivált, mint Lakatos Mónika – A WOMEX 2020 életműdíjasának gálakoncertjével! A világzene legnagyobb eseménye, a WOMEX idén másodjára jön Budapestre. Bár a járványhelyzetre való tekintettel a programok nagyrészt virtuális térben valósulnak meg, a közönséget élő koncertek is várják. 

Az idei WOMEX-életműdíjas, Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban született. Énekesnőként számos formációban, köztük a cigány hagyományon alapuló világzenét játszó Romengóban és a több családtagot bevonó Cigány Hangokban is szerepel. Szólólemezén, a Romanimón szívfájdító, lassú dalokat, hallgatókat énekel – az album a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé került.

Időpont: október 24., 20:00
Helyszín: Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Címkék