Mikor elkészült az előző, nyári bakancslistánk, abban reménykedtünk, hogy az őszre már kisebb bizonytalanság mellett készühetünk. Hogy ez megvalósult-e, azt mindenki döntse el maga, annyival azonban az őszi lista elkészültekor előrébb vagyunk, hogy a megfelelő óvintézkedések mellett ugyan, de számos őszi rendezvényt és kulturális fesztivált meg tudnak majd rendezni a fővárosban – biztosra persze sajnos nem mehetünk egyikkel kapcsolatban sem. Friss bakancslistánkban ezekből is válogattunk, de ahogyan azt már megszokhattátok, számos olyan ötlettel is szolgálunk nektek, ami nem kötődik szervezett programhoz, és akár abban az esetben is kipipálhatjátok, ha menet közben szigorodnának a korlátozások.

1/40

Menj színházba!

Különösen nehéz időszakot él meg most a magyar színjátszás is, az új évad azonban azzal a reménnyel kecsegtet, hogy ha nem is a szokványos módon, de ismét járhatunk majd színházba. A korábbról már ismert előadások mellett izgalmasnak ígérkezik a Trafóban az Árnyék, az Örkény Stúdióban a '84, míg a Radnóti Színház repertoárjából a Gina, a Hatszín Teátrumból pedig a Határátlépések című előadást emelnénk ki.

2/40

Válogass a Humen Fesztivál programjai között!

A 2016-ban, filmfesztiválként indult Humen Fesztivál mára egy összművészeti LMBTQ kulturális fesztivál lett, amely többek között különböző színházi és kortárstánc-előadásokat is magába foglal. A tavalyi évtől kezdve a Humen Fesztivál már saját kiállításokkal is jelentkezik, amelyek fókuszában továbbra is a társadalmi elfogadás áll. A programok között felbukkan Nobel-díjas írónő darabja a Trafóban, Oscar-díjra nevezett film és Cannes-i Filmfesztivál díjnyertes színész drámája a Művész Moziban, valamint a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját elnyert fotográfus kiállítása az Art9 Galériában.

3/40

Borozz a Budavári Palota udvarán!

A Budapest Borfesztivál a korlátozott lehetőségek ellenére is minden szempontból minőségi programkínálatot épített fel, melyen szeptember 10. és 13. között vehetünk részt a Budavári Palota Hunyadi udvarában. Az impozáns környezet már önmagában megalapozza a hangulatot, ám ha ehhez jön még egy-két pohár prémium bor vagy pezsgő, garantált lesz az élmény. A négy nap alatt számos koncertet is láthatunk, ahol mindenféle stílus képviselteti magát a jazztől a népzenén át, egészen a balkáni dallamokig.

4/40

Nézd meg a legújabb hazai és nemzetközi rövidfilmek krémjét!

Nem az eredeti időpontban, de szerencsére idén is megrendezik a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, végül szeptember 10. és 16. között. A Toldi mozi kínálatában a legújabb hazai és nemzetközi rövidfilmek versenyzői mellett tematikus vetítéseket is találhatunk. A filmek közti szünetekben olyan szakmai programokon vehetünk részt, mint a Pitchforum, vagy a Budapest Debut Film Forum, ahol ígéretes nemzetközi elsőfilmes projektek mutatkoznak be.

5/40

Társasozz!

Az utóbbi időben a társasjátékozás eddig talán sosem látott népszerűségnek örvend. Amíg jó idő van, játszhatunk akár a szabadban is, de az egyre hűvösebbre forduló időjárás sem lehet akadály, hiszen amellett, hogy odahaza is bármikor le lehet ülni a haverokkal vagy a családdal, számos bárban és kávézóban is kipróbálhatjuk a legizgalmasabb társasokat. Ilyen többek között a Társa's Játék Bár, a Board Game Café vagy a HammerTime Cafe is, de a Mit Játsszunk? vagy a Játszóház Projekt által szervezett alkalmi eseményeken is részt vehetünk.

6/40

Emlékezz meg Térey Jánosról!

Szeptember 17-én, a Várkert Irodalom sorozat szezonkezdő estjén, az Öntőház udvaron a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb szerzőjét, a 2019-ben elhunyt Térey Jánost idézik meg, aki szeptember 14-én lett volna 50 éves.

A debreceni születésű író, költő töredékességében is rendkívül gazdag életművet hagyott hátra. Az esten ezt a változatos pályaképet ismerhetjük meg a verseken, műfordításokon, színdarabokon, prózai írásokon keresztül, barátok, alkotótársak, kortársak visszaemlékezései segítségével. 

7/40

Vegyél részt a Műtárgyak Éjszakáján!

Budapest 50 különböző helyszínét látogathatjuk meg a negyedik Műtárgyak Éjszakája alkalmából. Három napon keresztül, szeptember 17-19. között több mint 100 program közül válogathatunk a múzeumok, műtermek, galériák és aukciós házak falai között. Regisztrálni lehet szakmai előadásokra, workshopokra illetve tematikus sétákra mindenféle témában, legyen szó porcelánformázásról, vagy akár kalapkészítésről.

8/40

Ismerd meg a fővárosi lakóközösségeket a 10. Budapest100-on!

A 10. Budapest100-at a rendkívüli helyzetre való tekintettel május helyet szeptember 19-20-án rendezik meg. A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) által szervezett program az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál.

2020-ban a Budapest100 tizedik születésnapját ünnepelhetjük. Ebből az alkalomból a szervezők megnyitották a jelentkezést minden budapesti lakóközösség számára, melynek eredményeképpen idén 60 épület nyitja majd meg kapuit a Budapest100 hétvégéjén.

9/40

Keress kincseket egy lemezbörzén!

Az egyre nyirkosabb ősz folyamán nem csupán forró italokkal melegíthetjük fel magunkat, olykor egy-egy dal vagy egy egész album is át tudja melengetni lelkünket, pláne ha lemezjátszón hallgatjuk őket. Budapesten a lemezboltok mellett rendszeresen vadászhatunk igazi ritkaságokra lemezbörzéken is, ilyen például a Szimpla Record Fair a Szimpla Kertben, a LemezPiac – Budapesti Lemezbörze az ELTE Lágymányosi Campus Gömb Aulájában vagy a Lemezbörzeplusz által szervezett Nemzetközi Lemez- és CD Börze is a Óbudai Kulturális Központban.

10/40

Ne hagyd ki a Kulturális Örökség Napjai programsorozatát!

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. Ennek keretében idehaza is több száz érdekes műemléket ismerhetünk meg közelebbről, legyen szó épített örökségről, régészeti vagy természeti kincsekről. Budapesten több mint 50 helyszínen vehetünk részt vezetett sétákon, kiállításokon, workshopokon, illetve előadásokon szeptember 19-én és 20-án.

11/40

Fókuszálj az irodalomra a PesText fesztiválon!

A 2020-as PesText fesztivál igen aktuális témát tűzött zászlajára, az idei rendezvény fókuszában a rendszer leállásának és újraindulásának témája, s az ezekhez kapcsolódó gondolatok lesznek. Az eredeti tervek szerint Borisz Akunyin, Alena Mornstajnova, Łukasz Orbitowski, Catarina Sobral és Lisbeth Zwerger is a fesztivál vendége lett volna, ám a beutazási korlátozások miatt a külföldi meghívottak személyesen nem lesznek jelen, ezért a szervezők az ő „jelenlétüket” online platformokra viszik majd át, míg a magyar fellépőkkel minden remény szerint személyesen is lehet majd találkozni szeptember 22. és 26. között.

12/40

Alkoss egy workshopon!

Az őszi beltéri programok közül nagy kedvenceink a workshopok, hiszen nemcsak saját ügyességünket fejleszthetjük ezeken a foglalkozásokon, hanem az általunk alkotott tárgyak ajándéknak is szuperek, de szeretteink konyhaművészetünk javulásának jótékony hatását is élvezhetik. Előbbihez a Közben Stúdió, a PINKPONILO és a Müskinn workshopjait ajánljuk, míg ha gasztronómiai vizeken próbálnátok szerencsét, a Chefparade Főzőiskola, az Édesem és a Borganika is számos lehetőséget nyújt.

13/40

Nézd meg világhírű magyar operatőrök munkáit!

A szeptember 22-28. között, több helyszínen megrendezett Budapesti Klasszikus Film Maraton a hosszas bezártság után most újra elhozza nekünk az élő, nagyvásznas moziélményt. Fókuszban ez alkalommal a világhírű magyar operatőrök alkotásai állnak, így megtekinthetjük elsősorban az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos, Hildebrand István és Tóth János műveit, emellett Badal János, Kovács László, Ragályi Elemér, Koltai Lajos és más neves operatőrök nemzetközi sikerfilmjeit. Az elmúlt években felújított több mint 100 magyar filmklasszikusból a frissen restauráltak közül szemezgethetünk, de a nemzetközi archívumok készleteiből is láthatunk kincseket.

14/40

Szemlézd a világ legjobb sajtófotóit!

A World Press Photo kiállításnak nagy hagyománya van Budapesten és évről évre egyike a leglátogatottabb kulturális eseményeknek, idén 43. alkalommal lesz látható. Az utazó kiállítás anyagát az amszterdami World Press Photo Alapítvány által minden évben meghirdetett nemzetközi pályázat anyaga adja. A fotóriportereknek és dokumentarista fotográfusoknak ez a legjelentősebb nemzetközi megmérettetés, 4282 fotográfus 125 országból 73996 fotóval pályázott az idei kiállításra. A kiállításon 151 díjazott fotó tekinthető meg, köztük a magyar Horváth Eszter fotója is, aki környezet kategóriában lett első helyezett. Sarkvidéki expediciós munkájáról a megnyitót követő szombaton lesz egy vetített képes előadása is.

15/40

Biciklizz az őszi Dunakanyarban!

Ha a nyári melegben nem fűlött a fogatok a túrabiciklizéshez, az ősz kiváló alkalom arra, hogy akár a teljes Dunakanyart is bejárjátok két keréken. A természeti és kulturális látnivalók mellett érdemes kinézni előre azokat a helyeket is, ahol kipihenhetitek a fáradalmakat egy finom ebéd és ital mellett. Nemrég három ilyen új hellyel is gazdagodott környék: vácott Kertünk bár és kilátó, Nagymaroson a Tandem, Zebegényben pedig a Danu kerékbár nyílt meg a közelmúltban.

16/40

Élvezd az Eleven Őszt a Bartók Béla úton!

A Bartók Béla Boulevard egy közös együttműködés a Gellért tértől a Feneketlen-tó környékéig tartó szakaszon található üzletek és intézmények között, melynek célja a környék társadalmi és gazdasági alapú újjáélesztése, közösen szervezett rendezvények által. Ennek eredménye az Eleven Ősz, melyen a teljes Bartók Béla út latba vetette lehetőségeit és egy igazán tartalmas programsorozatot hozott létre. Lesz galéria- és műteremlátogatás, sportprogramok, koncertek és különféle workshopok is.

17/40

Merülj el a képregények világában!

A 16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál idén két helyszínen várja a képregényrajongókat. A program első napján, szeptember 25-én képregénykiállításon mutatják be a tavalyi Alfabéta-díjas és Korcsmáros-díjas képregényalkotók rajzait. A 27-i napon a vásár mellett a képregénykészítésről szóló előadásokon vehetünk részt, sőt a digitális rajzolást is kipróbálhatjuk.

18/40

Bruncholj!

A ködös és hűvös reggeleken életmentő tud lenni egy igazán finom és tartalmas reggeli vagy brunch, ha kitolnánk egy kicsit a napindítást. Legfrissebb körképünkben kereken 50 olyan helyet találtok, ahol beszerezhetitek egy lazulós brunch alapanyagait vagy ahová akár be is ülhettek a finom falatok erejéig.

19/40

Próbálj ki egy új kávézót!

Amikor már reggel szakad az eső, a ködtől az orrunkig is alig látunk és legszívesebben életünk hátralevő részét inkább a paplan alatt töltenénk, egy jó kávé és kávézó gondolata lehet az egyik olyan dolog, ami miatt mégis felkelünk és útnak indulunk. A járvány okozta kihívások ellenére több ilyen új kávézó is nyílt mostanában, próbáljátok ki őket bátran!

20/40

Hallgasd meg a szarvasbőgést!

Az ősz a gímszarvasok nászidőszaka, az erdőket járva ilyenkor fül- és akár szemtanúi is lehetünk a szarvasbőgésnek és a szarvasviadaloknak. A Pilisi Parkerdő négy erdészete szakemberek által vezett túrákat is szervez ebben az időszakban, melyek részleteiről ide kattintva olvashattok bővebben.

21/40

Szemezgess a Szemrevaló Filmfesztivál kínálatából!

Október 1. és 8. között idén is megrendezik a Szemrevaló Filmfesztivált, melynek ez alkalommal is a Művész mozi ad majd otthont. A közelmúlt osztrák, német, valamint svájci filmtermésének legjavából válogató fesztivál kínálata Budapestet követően Debrecenben, Szegeden és Pécsett is látható lesz.

22/40

Csináltass handpoke tetoválást!

Az elmúlt években a gépi technika mellé szépen lassan felzárkózott a handpoke tetoválás is. Az egyetlen tűvel, vagy kézzel készülő minták sok esetben személyesebbek és egyszerűbbek is, ugyanakkor ezek elkészítése kevesebb fájdalommal jár. 5 kedvenc budapesti tetoválónkról ezen a linken olvashattok, ha kedvetek támadt a handpoke-hoz.

23/40

Tudj meg mindent a körforgásos dizájnról a Design Héten!

A Design Hét Budapest fesztivál idén a körforgásra, a ciklikus szemléletre koncentrál, és ezzel együtt egy olyan modellre, amely elősegítheti a világ élhetővé tételét. A körforgásos modellek a hulladéktermelés minimalizálására, a korlátozott mennyiségben elérhető erőforrások minden eddiginél hatékonyabb felhasználására, és a termékek életciklusának meghosszabbítására törekednek. A Design Hét Budapest fesztivál október 1. és 11. között számos olyan jelenséget, irányzatot, mozgalmat, és főleg megoldást fog bemutatni a körforgásos gazdaság területéről, amely működőképes és hathatós válaszokat ad a fenntarthatóság követelményére.

24/40

Utazz a 150 éves Siklón!

2020-ban már 150 éve annak, hogy üzembe helyezték a Budavári Siklót gróf Széchenyi Ödön ötlete és Jaruszek Ödön, majd Wolfahrt Henrik tervei alapján. Ha korábban még nem tettétek, most mindenképpen próbáljátok ki ezt az igazán különleges szerkezetet, a turisták hiányában most a tömegtől sem kell tartani.

25/40

Fedezd fel a Csepel Művek komplexumát!

Október 3-án ismét megnyílnak a látogatók előtt a Csepel Művek kapui a Nyitott Gyárak Hétvégéje alkalmából, melynek keretében vezetett sétákon és előadásokon ismerhetjük meg a komplexum ipari, történeti és kulturális örökségét, valamint jelenét és jövőjét.

26/40

Bóklássz egy közeli tanösvényen!

Kiváló szabadtéri programlehetőségeket nyújtanak a Budapest-környéki tanösvények, hiszen amellett, hogy a friss levegőn mozoghatunk, közben még tanulhatunk is természeti környezetünkről. A 2018-ban megjelent, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által készített Természetismereti tanösvények Budapesten című kiadványban valamennyi tanösvény leírását megtaláljuk, ide kattintva ráadásul le is tölthető PDF formátumban.

27/40

Ismerkedj a kortárssal a CAFe Budapest fesztiválon!

Hacsak nem szigorodnak addig a korlátozások, az ősz talán legfontosabb összművészeti rendezvénye, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál sem marad el, azonban ezúttal a külföldi előadókról le kell sajnos mondanunk. Mindez persze nem jelenti az izgalmas koncertek, kiállítások és előadások hiányát, sőt számos új produkció a CAFe Budapesten fog debütálni október 9-től 25-ig a nagyközönség előtt.

28/40

Less be a sörfőzdék kulisszái mögé!

A Nyitott Főzdék Napján megnyitják a kapuikat a magyar kisüzemi sörfőzdék, hogy megmutassák magukat és söreiket a látogatóknak. Október 10-én egész nap változatos programokkal, sörkóstolókkal és vásárlási lehetőséggel várják az érdeklődőket a hazai kisüzemek, ezen a napon ott kóstolhatjuk meg a magyar söröket, ahol azok készülnek.

29/40

Fuss a SPAR Budapest Maraton®-on!

A SPAR Budapest Maraton® az ország legnagyobb őszi futófesztiválja, amin csak a tavalyi alkalommal 31000-en vettek részt. A kétnapos program első, szombati napján a családosok, a gyerekek és a rövidebb távokat kedvelők mutathatják meg, mit tudnak, a vasárnapi napon pedig a 42 km-es maratont, vagy a 30 km-es Regnumot lefutó egyéni, páros és csapatos nevezők bizonyíthatnak majd. A szurkolók sem fognak unatkozni, az eseményen színes programokkal várják őket is.

30/40

Töltődj fel művészettel a Budapest Art Weeken!

Az eredetileg rendszerint tavasszal jelentkező Budapest Art Weeket 2020-ban október 16. és 25. között rendezik meg, hiányt azonban így sem kell majd éreznünk, hiszen Budapest-szerte 70 helyszínen összesen 180 programmal készülnek a szervezők. A programkínálat mintegy fele kiállítás, de workshopok, beszélgetések, valamint filmvetítések is várják művészetek iránt érdeklődőket.

31/40

Járd be Budapest egzotikus kertjeit!

A fővárosban és környékén is találunk több egzotikus kertet, illetve parkot is, ahol persze tavasszal és nyáron a legjobb leheveredni az idehaza ritkaságnak számító növények közé, ám ha ősszel is ellátogatunk ezekre a helyekre, igazi színorgiában lehet részünk. Hogy pontosan merre találhatjátok ezeket a kerteket, és miket kell tudni róluk, azt ebben a toplistánkban olvashatjátok el.

32/40

Kóstold meg a legjobb olaszrizling borokat!

Az olaszrizling Magyarországon az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett szőlőfajta, amely szinte valamennyi borvidékünkön megtalálható. Éppen ezért hiába beszélünk ugyanarról a fajtáról, ahány borvidék, annyi arcát ízlelhetjük meg az olaszrizlingnek – az Olaszrizling Október nagykóstolón mindezt ráadásul egy helyen tehetjük meg.

33/40

Vessz el az Art Market Budapest kiállítói közt!

A 2011-ben létrejött Art Market Budapest az idei évben is a budapesti ősz szerves része lesz, iránytűt adva mindazoknak, akik érdeklődnek a nemzetközi kortárs művészetek iránt. Október 22-től 25-ig a Millenáris kiállítótereiben számos galéria, művészeti projekt mutatkozik be a világ különböző pontjairól, a feltörekvő régióktól – pl. posztkommunista országok – a Nyugatig.

34/40

Ülj fel a szülinapos Fogaskerekűre!

A Sikló mellett a Fogaskerekű is a veterán budapesti tömegközlekedési eszközök közé tartozik, s szintén kerek évforduló kapcsolódik hozzá: idén 130 éve adták át a Széchenyi-hegyig tartó, teljes szakaszt. A budai oldal egyik kedvenc kirándulójáratáról ide kattintva bővebben is olvashattok, akár éppen rajta utazva.

35/40

Kirándulj a színesbe borult erdőkben!

Kirándulni minden évszakban szeretünk, de az ősz áll talán a legközelebb a szívünkhöz, főként októbertől, amikor már látványosan felölti színes ruháját az erdő. Ha könnyen megközelíthető célpontokat választanátok a túrázáshoz, érdemes felírni az újpesti Farkaserdőt, a Rupp-hegyet, a Kamaraerdőt, a Ferenc-hegyet és az Ördög-ormot is. Ha nagyobb ívű, egynapos kirándulást terveztek, ebben a gyűjtésünkben találhattok ötleteket.

36/40

Faragj töklámpást!

2020-ban már egyáltalán nem számít szokatlannak, ha valaki idehaza is megtartja a Halloweent, aminek elmaradhatatlan része a tökfaragás. Az ősi kelta hagyományokon alapuló ünnep idején a töklámpás az alvilági lények elriasztását szolgálta – a kelták hite szerint ekkor elvékonyodott a határvonal az élők és a holtak világa között. 

A legjobban sikerült töklámpásokat várhatóan a Töklámpás Fesztivál is bemutathatjuk majd a Hősök terén, ha a járvány nem dönti be a rendezvényt. A fesztiválon hagyományosan élelmiszert is gyűjtenek a rászoruló gyerekek számára.

37/40

Találkozz világhírű színészekkel a Budapest Comic Conon!

Egy időpontváltáson az első Budapest Comic Con is átesett – augusztusról november 21-22-re tették át. A nemzetközi filmsztárokat is felvonultató rendezvény megrendezése a beutazási korlátozások miatt még most is bizonytalan, azonban, ha sikerül megtartani, a megjelenés minden film-, sorozat- és képregényrajongó számára kötelező. A bejelentett vendégek között szerepel például Georgia Hirst (Torvi – Vikingek), John Rhys-Davies (Gimli – A Gyűrűk Ura) és Jack Gleeson (Joffrey Baratheon – Trónok harca) is.

38/40

Igyál különleges teákat!

A kávé mellett egy csésze forró tea is bármikor feldobhatja a napunkat. Igazi különlegességeket találhattok a Herbarban, a Zhao Zhou-ban, a Filteryben vagy a Levél Teaházban is, ha pedig otthonra szereznétek be valamilyen extra teát, vegyétek az irányt a Bonthé vagy az 1000 Tea Teaház és Szaküzlet felé!

39/40

Pillants be a tudományok titkaiba a Kutatók Éjszakáján!

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén, a koronavírus miatt a megszokott szeptember végi időponttól eltérően november 27-én és 28-án lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba.

Szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken, laborbejárásokon és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet a tudományos kutatás számos új eredményével.

40/40

Piacozz!

Bár a nyárnak vége, a termelői piacokon továbbra is megtalálhatjuk a minőségi, szezonális termékeket. Szombatonként a Czakó Termelői Piaczon a Czakó Kertben, valamint a Római parti piacon a Nánási udvarban, vasárnaponként pedig a Pancs Gasztroplaccon az Élesztőház udvarán is találkozhatunk a termelőkkel.

Címkék