Keresés EN

Szabadidő

Évköszöntő piacozás, nordic-japán fúziós vacsora és futófesztivál rázza fel a januárt – programajánló (01.09–15.)

Lassacskán kezdünk hozzászokni, hogy már új esztendőben járunk, és bár még mindig üresebbnek tűnik a város a megszokottnál, ez szerencsére a programok számát csak minimálisan befolyásolja. Az előttünk álló egy hétben például feltölthetjük az ünnepek alatt kiürült kamrát a Czakó Piaczon, lendületet vehetünk 2020-ra az 5. Zúzmara Félmaraton és Futófesztiválon, megünnepelhetjük a Budapest Jazz Club 12. születésnapját, és megtapasztalhatjuk a skandináv, valamint a japán konyha fúzióját is Saori Ichihara jóvoltából.

1/7

Csütörtök


Egy nép rettegésben él. A szabadgondolkodás, a tolerancia tiltott dolgok. Az autoriter hatalom szép lassan, most már tizenöt éve elérte célját: megfélemlít és kényszerít. 

A kollektív bűntudat mindenkit fogva tart egy olyan bűn miatt, amit nem ők követtek el. Igaz, nem szóltak és szólnak semmit, hallgatnak. Mindez nagyon régen, tőlünk messze, Argoszban történik. Oresztész szabad. Önmagát választja, dönt és cselekszik: gyilkol és feloldoz.


Január 9-én ismét a Budapest Jazz Club ad otthont a népszerű, immár 8. Glass of Jazz-estnek, amelyen ezúttal is kilenc boros és egy gasztrós kiállító, illetve a koncertteremben a Szakcsi Jr. Trio szórakoztatja majd a borok és a jazz zene szerelmeseit.

2/7

Péntek


Antal Nimród legendás filmjének emlékezetes zenéje, a nem kevésbé legendás NEO soundtrack album igazán mély és nem egyszer hátborzongató utazásra hív. Most újra élőben hallhatjuk majd a soundtrack dalait, január 10-én az Ambientben, ahol Crimsonnal és Infraghandival egészül ki az este.


Mit esznek az Égei- vagy akár a Fekete-tengernél és miben különböznek a délkeleti régió ételei Belső-Anatóliáétól? A Nar Gourmet és a Borganika új programsorozata minden hónapban Törökország 1-1 régiójának konyháját fogja bemutatni. Első megálló: Északkelet-Törökország fekete-tengeri vidéke.
Bertolucci legendás filmje (nem) csak inspiráció forrás. Az FAQ és a Dollár Papa Gyermekeiből ismert Ördög Tamás személyes történetekből kiindulva hozta létre előadását. A mai huszonévesek párkapcsolatait, álmait és egzisztenciális nehézségeit boncolgató előadást egy belvárosi lakásban mutatják be.

3/7

Szombat


Február 13-án lesz egy éve, hogy elhunyt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító. Nemes Nagy Ágnes, Mészöly Miklós, Ottlik Géza, Mándy Iván szellemi közössége és barátsága mellett Pilinszky János költészete nagyon sokat jelentett számára. Február 11-én, a Várkert Irodalom aposztróf estjén e két alkotó előtt tisztelegnek.
Érdes indusztriál, feldolgozatlan protohouse, marogató acid és illuminált diszkó egyaránt felbukkan Elena Colombi hatásos mixeiben, amikre eddig olyan kirakatok tartottak igényt, mint a Dekmantel, az NTS Radio, a Crack Magazine, a Beats In Space vagy az Intergalactic FM. Tavalyi Kolorádós műsora után most visszatér, hogy a Lärm falai között mutassa be azt a "free spirited" eklekticizmust, amit már új kiadójával, az Osàre! Editionsszel is a világ nyitottabb hallójárataiba terít.


A hosszú ünnepi időszakot követően biztosan sok helyen kiürültek a kamrák, ezért éppen itt az ideje, hogy újra feltöltsük őket. Ebben kiváló segítség lehet a Czakó Piacz évköszöntő kiadása január 11-én, ahol maguktól a termelőktől szerezhetjük be a jó minőségű zöldségeket, húskészítményeket vagy lekvárokat.
Budapest Jazz Club 12. születésnapján a hazai jazz kiemelkedő formációi teszik tiszteletüket. Mint minden korábbi alkalommal, a belépés ez alkalommal is ingyenes! A születésnapra egyaránt invitálják a klub visszatérő és új vendégeit, a szakma képviselőit és persze a klubban az elmúlt több évek több ezer koncertjén közreműködő zenészeket.

4/7

Vasárnap


Január 12-én már ötödik alkalommal rendezik meg a Zúzmara Félmaraton és Futófesztivált, ahol bárki bizonyíthatja, hogy aki igazán szeret futni, annak a hideg sem jelenthet akadályt. A Hungexpo környékén haladó útvonalon lesz aszfalt, beton, fű és föld, az esetleges téli útviszonyok miatt pedig jeges, havas szakaszok is előfordulhatnak, ezért érdemes ennek megfelelően készülni.


mikve túrán felfedezhetjük a város legrégebbi rituális fürdőjét, és bejárhatjuk a Budai Vár nyugati pincerendszerének zegzugos folyosóit, miközben elmesélik nekünk a középkori Buda első zsidónegyedének történetét.
A 12 éves libanoni Zain bepereli a szüleit, amiért életet adtak neki. A fiú azt gondolja, hogy apja és anyja nem alkalmasak szülőknek, felelőtlenül vállalnak gyerekeket: azt kéri a bíróságtól, hogy az ítélet ezt mondja ki. A tárgyaláson megelevenedik egy olyan kisfiú élete, aki a felnőtteket is megszégyenítő módon vigyáz testvéreire, tiszta szívvel és hatalmas felelősségérzettel fordul gyerektársai felé. Zain eddigi, rövid élete alatt több bölcsességre tett szert és több szeretetet adott, mint mások öregkorukig – de ez felhatalmazza őt arra, hogy a szülein számon kérje, hogy a világra hozták őt?

5/7

Hétfő


A sörpiac új üdvöskéi, a Dealbreaker és a már veteránnak számító HopTop Brewery egy felkérésből származó kollabra szánták el magukat, hogy megalkossák a Lazarvs (ex-Apey and the Pea) zenekar Devil’s Nectar nevű sörét. A cél egy könnyen fogyasztható session IPA volt, duplán hidegkomlózva Chinook, Simcoe és Summit komlók felhasználásával, “füves”, földes jegyekkel, 4,2%-os alkoholtartalommal. Eme alkotófolyamat eredményét kóstolhatjuk meg január 13-án a BARholeban, limitált mennyiségben.


Babarczy Eszter (publicista, esszéista, műfordító, eszme- és művészettörténész, író) és Szabó T. Anna (költő, író, műfordító) részvételével folytatódik a Hass, alkoss, gyarapíts – Alkotás vs. anyaság beszélgetéssorozat, amelyben anyává váló művészekkel beszélgetnek az alkotáshoz való viszonyukról, a szülés elementáris élményéről, a testi tapasztalatok és az énkifejezés különböző formáiról.

6/7

Kedd


Az átfogó portréfilm 1929-től kezdve követi nyomon Dalí életpályáját – ekkor csatlakozott a szürrealistákhoz, és ugyanebben az évben ismerte meg Galát – egészen 30 évvel ezelőtti, 1989. január 23-án bekövetkezett haláláig. A Gala-Salvador Dalí Alapítvány gondozásában készült film végiglátogatja mindazokat a helyszíneket, amelyek kiemelkedő szerepet játszottak a művész életútjában.


A témák? Elvágyódás, utazás, maradás, szerelem, szerelem nélkül. Egyedüllét, közös ügyek, no meg az ünnep, különös tekintettel a karácsonyra. A farm ahol élünk (na jó az nem) de majd minden sorra kerül, amibe a dalok szövegírója Lovasi András belebotlott 30 éves pályája során. Minden témához két (van hogy három is) dal tartozik. Pont azért, hogy régi és új dalok találkozzanak, összevitatkozzanak és továbbgondolhassuk, hogy is van az igazán, amit egyszer már tudni vagy érezni véltünk.

7/7

Szerda


Ha a nordic konyha és a japán konyha egy mondatba kerül, akkor az csak valami jót jelenthet. Saori Ichihara, az ICHI étterem társtulajdonos-főszakácsa 2014-ben költözött Japánból Stockholmba és olyan helyeken csiszolta tudását, mint az 1 Michelin-csillagos Esperanto és a 2 Michelin-csillagos Oaxen Krog. Most két estén is ő lesz a Globalista Konyha vendége a Bazaar Eclecticában, január 15-én és 16-án.


Novemberben jelentette meg a Magvető a Jég című felnőtteknek szóló képeskönyvet. Dragomán György megrázó novellájához a fiatal grafikus, Turi Lilla készített illusztrációt. Ezekből a rajzokból nyílik pop-up kiállítás a Magvető Caféban. 

További budapesti programokat ezen a linken találtok!

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A