Romantikus, praktikus vagy laza? Étterem vagy kocsma? Csöndes vagy nyüzsi? Ha meg is van a kiszemelt lány/fiú, nehéz eldönteni, hova üljünk be tüzetesebben megismerni egymást. Mivel ez a kérdés rendszeresen megtalált minket is ismerőseink részéről, összeszedtük a lehetőségeket.

1/6

Ha csak meginnátok valamit – Buda

Nem olyan könnyű intim, hangulatos helyet találni az első beszélgetésekhez, és ebből a szempontból Buda talán szerencsésebb hely. Bár kétségkívül kevesebb lehetőséggel bír, ráérősebb, nyugodtabb itt az élet, és a vendéglátóhelyek is mintha ehhez a tempóhoz alkalmazkodtak volna. Ha mindkettőtöknek passzol a budai oldal, a Bartók Béla úton a potenciális randihelyek teljes arzenálját találjátok: ha Kelet Kávézóban kis asztalainál elfogy a téma, a polcokon sorakozó könyvek jó apropót adhatnak egy következő témához.  A Hadikban szintén jó közös témát adhat az irodalom, vagy éppenséggel a közösen gyűlölt kötelezők az iskolai évekből.

A Bartókon ott van még a tavalyi év két ütős felfedezése, a pompás növényekkel dekorált BÉLA és a hatalmas kisipari sörválasztékot nyújtó KEG. Laza, kevésbé feszengős stílusú a Széll Kálmán térnél a színház bárjaként is funkcionáló Jurányi Szuterén vagy a Bem rakpartnál a retró hangulatú Bambi. Ha a Margit körúton keresgélünk, a Bookta csöndes alsó szintjén biztos, hogy nyugodt körülmények között tudunk beszélgetni.

2/6

Ha csak meginnátok valamit – Pest

A pesti oldalon persze végtelen számú lehetőség van az italozásra, de ezekkel együtt jár általában a tömegnyomor és a hangzavar is. Persze egy kvázi vakrandin nem baj, ha van alapzaj, vagy van hová felszívódni egy alkalmas pillanatban, de maradjunk optimisták. Persze a Gozsdu udvar nyüzsgéséből valamennyire ki lehet szakadni a Központ felső szintjén is, de a belváros ezen szakasza leginkább arról híres, hogy a vendéglátóhelyeken nehéz kettesben maradni pár négyzetméteres hatósugáron belül.

Ha mindketten borosok vagytok, netán valamennyire még értetek is hozzá, egy profi borbár a legjobb választás, hiszen rögtön ott az első közös pont. A Dohány és a Király utcai Kadarka, az elvonulásra ideális Doblo, a Bazilikára néző 0,75, a MyWine vagy a IX. kerületi Fill the Winebox borbárokban viszonylag nyugodt körülmények között kóstolhatjátok a tételeket (további boros tippjeinket itt találod). Ha mindketten sörösök vagytok, és abból is az ínyenc vonalat képviselitek, akkor a Rákóczi úti Neked Csak Dezső, a Dob utcai First, a Kálvin téri Monyo Tap House lesz a jó választás, illetve a Beer Brothersnek is van elszeparált felső szintje az Astorián. Nem messze találni Ady Endre törzshelyének örökösét, a Három Hollót a Ferencieken, egy fokkal intellektuálisabb jellegű beszélgetésekre.

És ha már Pest, megvan a sajátos „nyóckeres” hangulata a Cintányérosnak is, de hasonlóan megbízható és egyedi stílussal bíró hely a Csiga is a Rákóczi téren. Ha nem áll távol tőletek a romkocsma-műfaj, a belvárosban elszeparált szigetet képező Pótkulcs vagy a Magyar utcai Mélypont is jó választás lehet – utóbbi éppen annyira lepattant, amennyire kell, és a környék is kellőképp romantikus.

3/6

Ahol a hangulat a menő

A körítés igenis számít, és egy jól eltalált koncepció, dekoráció vagy önmagában a kilátás a legfeszengősebb páron is sokat tud oldani. A Liszt Ferenc térhez közeli Zsivágóban csipketerítőkkel, virágmintás tapétával, századfordulós stílusú étkészlettel és dekorációval találkozunk, de a kézművessör- és koktélkínálat, valamint a nyitvatartás gondoskodik róla, hogy ne csak viktoriánus teadélutánokat lehessen itt eltölteni. Felfokozott romantikával a Vintage Gardenben és a falatnyi, Párizst idéző Le Petit Bistrot-ban is találkozhatunk.

A panorámával biztos, hogy le tudjuk nyűgözni partnerünket a téliesített High Note Sky Barban vagy a 360 bárban. Az igényesebb koktélbárokkal sem lehet mellélőni, ezekben többnyire elegáns, meghitt a hangulat, kényelmes és színvonalas az enteriőr, és hozzáértőek a bartenderek is. A Boutiq’Bar , a Tuk Tuk, a Barside vagy a Hotsy Totsy kellemes, buja életérzéssel vár, asztalt foglalni ezekbe mindenképp érdemes.

4/6

Kávé és tea az óvatos típusoknak

Ha nem éjszakába nyúló italozás a cél, hanem az diszkrét, kulturáltabb ismerkedés egy jobb kávé, tea mellett, akkor azt egy igényes specialty kávézóval érdemes kezdeni. Az újhullámos kávézók legtöbbször kicsik, de a Madal franchise-ban, a Budapest Baristas-ban vagy a Flow-ban nagy eséllyel találunk kényelmes helyet. A város legjobb forró csokiját ihatjátok a Csészényiben, az Ahoy-ban és a játékmackókkal és vintidzs apróságokkal teledekorált Rengeteg Romcaféban, a HERbar-ban pedig a felső szinten kellemesen elszeparált, kuckós asztaloknál kóstolhatjuk a mesteri gyógynövénykészítményeket.

A hangulatos budapesti teázók között van még az 1000 tea, a Flying bird, az Altair, a Vörös Oroszlán vagy a Mozaik teázó, a Sirius meghitt zegzugjait viszont azzal érdemes felkeresni, akivel egészen biztosan megvan a közös hullámhossz. A kedves kerttel megáldott Massolit kávézó télen is nagyon bájos, és a Café Smúz kirakatából pedig virágos környezetben szemlélhetjük a Parlamentet, míg a Városliget Caféból a városligeti tóra esik a kilátás. A Zoo Caféban hüllők, szőrös négylábúak és röpködő papagájok között iszogathatunk kedvünkre, és itt le is tesztelhetjük, mekkora állatbarát a randipartnerünk.

5/6

Ha ennétek is

Inkább az idősebb korosztályra jellemző, de néha jó megadni a módját, és egy jó vacsora közben feltérképezni a másik személyiségét, hiszen az étel már önmagában egy programpont lehet. Különösen, ha olyan – nem hagyományos felszolgálással bíró – helyre mentek, mint a közel-keleti Dobrumba, a spanyol Padron vagy a Vicky Barcelona tapasbárok, ahol osztozni kell a fogásokon. Sejtelmes fényeivel a Mazel Tov is kitűnő randivacsorahelyszín, a romantikában viszont a Lánchíd utcai Marvelosa a verhetetlen – és itt partneredet elkápráztathatod az infóval, hogy budapesti látogatása során Mark Zuckerberg is betért ide. Egy várbéli vagy a rakparton tett frissítő sétát összeköthetünk a Lánchíd sörözőben elköltött vacsorával is, vagy, ha engedi a pénztárcánk, a Clark Hotel aljában üzemelő Beef Barban (vagy a tetején üzemelő Leo rooftop bárban).

A Klassz-ot kifinomult, elegáns stílusáért ajánljuk, míg a csirkeételekre specializálódott Hilda hatalmas mozaikja is szemet gyönyörködtető látvány. Az Esca, Émile, Pierrot, Villa Bagatelle szintén romantikusak, bár már felső árfekvést képviselnek. Ha régi gasztróélmények mentén nosztalgiáznánk, akkor irány a Gettó Gulyás, ahol estére gyertyatartók is előkerülnek.

6/6

Ha már túl vagytok az első randin

Az első randi pont arra jó, hogy egy ital/étel mellett felmérjétek a másikat, és egészen más a helyzet, ha bizalmat szavaztok egy másodiknak: itt már érdemes egy jó kis programmal előrukkolni, hogy ne fulladjon unalomba az este. A hideg idő sok mindenben korlátoz, de még télen is jó kis városnéző program lehet felülni a Budapest Eye-ra egy üveg pezsgővel, vagy menni egy kört a Gyermekvasúttal, a BKK-hajóval. De ha téli kirándulóhelyeket kerestek, ebben az összeállításban találtok néhány jó tippet.

Klasszikus megoldás lehet a kocsmasportok széles választéka: az Ellátó Kertben biliárdozni is lehet, a Füge udvarban videojátékokat, flippert és pingpongot is találunk, míg a Tornádó Csocsó Klub, a Martos Csocsó Klub, a Noiret biliárd és darts szalon vagy a Gold biliárdterem külön erre specializálódott helyek. A Gozsdu udvar játéktermében szinte végtelenek a lehetőségek.  Kétfős társasjátékok is léteznek, ki is lehet próbálni őket a a Game up pubban, a Board Game Caféban vagy a Társa’s-ban.

Csodák Palotája konkrétan külön jegykonstrukcióval készül friss randisoknak, és ha nem érezzük cikinek az egymás előtti bukdácsolást, a városliget műjégpálya jegén suhanni is romantikus program lehet. A Noé Állatmenhely és a Rex kutyaotthon is szervez önkénteseknek kutyasétáltatást, ez is jó ötlet, ha van kedvünk és energiánk kiruccanni a külkerületekbe. 

Akár brunch-olni is elmehetünk (nagy reggelis körképünkben számos lehetőséget találtok), ha maradnánk az esténél, akkor jó tudni, hogy egyes koktélbárokban van custom koktél, amit a vendég ízlésére szabnak; a másiknak kevertethetünk egy italt az alapján, amit eddig ismerünk belőle. Igazán exkluzív program lehet a Garden Wonder házi koncertsorozat, ahol a külföldi kis zenekarokat különböző titkos helyszíneken (nappali, fodrászat, vagy tetováló szalon) mutatnak be a kis létszámú közönségnek, a címet 24 órával az esemény előtt megküldve azoknak, akik regisztráltak. (Mi is voltunk, itt írtuk meg, milyen volt.) Szintén menő elmenni közösen a Keret lakáskocsmába vagy a Rabbitbe, amelyek kvázi privát, jelszóval működő hely.