Tévedés, hogy az élet megáll a mojitónál, ahogy az is, hogy csak a filmekben engedhetik meg maguknak az elegáns Y-pohárból való italozást. A bárkultúra a gasztronómia sok szépséget rejtő ágazata és Budapesten is egyre menőbb helyeket találunk, ahol martinikat, old fashioned koktélokat, julepeket, daiquirikat készítenek az ügyes kezű bartenderek. Van közöttük elegáns hotel bárja, őrült kísérletezők műhelye, szexi meglepetések helyszíne, mediterrán élményeket felelevenítő bár is. A lényeg, hogy kísérletezzünk és bízzunk a bartenderben, már a hangulatunkról tudja majd, mire van szükségünk.

1/15

Blue Fox The Bar – az exkluzív

A Kempinski Hotel bárja önmagában is megállja a helyét, vagyis egyáltalán nem kell szállóvendégnek lenni ahhoz, hogy beüljünk a Blue Foxba. Ám az elhelyezkedése kapcsán sok érdekes emberbe, sztoriba futhatunk bele a pultnál, történetek, sorsok, véletlen beszélgetések helyszíne is lehet egy szállodai bár. A róka Felhősi Attila vezetésével sosem pihen, még ünnepnapokon is itatják a betérőket. Attila egy ügyes koncepciót épített fel a bárban: egy hajtogatható menüről választhatunk klasszikusokat és 'megcsavart' italokat. A különleges fűszerek, gyümölcsök, kivonatok szinte végtelenek: planktonhamu, turbolya, málnakaviár, rózsa – mind olyan komponensek, amelyekkel jószerivel csak náluk találkozhatunk. Bemelegítésképp egy amarót kaptunk, ami igazi kortyolgatós ital. Kipróbáltuk a látványos és dögös Sazerac koktélt, mely Hennessy alapú és abszinttal, valamint egy különleges füstölési eljárással kerül bele 'parfümösüvegébe'. Az Alíz csodaországát idéző Wonderland koktél azért csalóka, mert kedves mesebeli bögrében érkezik, de mezcal alapjával egy füstös, maszkulin italt kapunk. Attila egyik új, szezonális koktélját is megkóstoltuk, melynek még nem volt neve, de mi legszívesebben Gábor Zsazsa csókjára kereszteltük volna.

Árak: 2160 forinttól (+12% szervizdíj) Tipp: Sazerac, Wonderland, Pick me up punch

2/15

Boutiq' Bar – a mester

Ha a Boutiq' nem lenne, most ez az összeállítás sem született volna meg. 2008-ban léphettek be az első vendégek a Paulay Ede utca koktélos budoárjába. Azóta számos tehetséges és versenyeken kiváló helyezéseket elért bártender indult a Nagy Zoli vezette bárból, melyet 2012-ben a világ 50 legjobbja közé soroltak. Nagy úttörő volt, de ma sem pihen és nagyon figyel a részletekre. Gondolnánk, hogy heti szinten például beszédórát is tartanak a Boutiq' csapatának? Nem mindegy ugyanis a kommunikáció. Lukács Roland headbartender nemcsak beszélgetésben jó, de gyors és technikás szakember, aki tudását folyamatosan fejleszti. Elmesélte nekünk amerikai 'tanulmányútját' is, ahol beleláthatott egy olyan gépezetbe, ahol például egyes koktélok előre lekeverve várakoznak az üvegekben a folyamatos minőség tartása miatt. Ők persze frissen készítik a szezonális finomságokat. Ilyen például a Die Kaiser névre hallgató Unicum alapú ital, mely morello meggytől és rebarbara bittertől válik izgalmassá. Vagy a Budapest Barbecue, amit konzervben szervíroznak. Gin, juharszirup, barackpüré, tőzegáfonya elegye, melyet akciódúsan fogyaszthatunk, ugyanis a citruscsészében lévő alkoholt meggyújtják és pillecukrot grillezhetünk felette.

Árak: 1950 forinttól Tipp: Budapest Barbecue, Take me home

3/15

WarmUp – a találékony

2014-ben, előző nagy merítésünk idején frissen bontogatta szárnyait a WarmUp, mely azóta a város egyik legszerethetőbb koktélbárjává vált. Ha egyszer már jártunk náluk, biztosan emlékeznek ránk, de még lehet, hogy arra is, hogy mit ittunk. Nem változtattak a koncepción, most is személyre szabott italokkal készülnek, vagyis a srácokkal közösen belövünk egy ízvilágot, hangulatot, színt, alapitalt, és így születnek meg a nedűk. Neveket nem adnak nekik, külön identitással bír az összes. Szabó Dávidnak és csapatának nincs lehetetlen, volt már, hogy éppen mákos gubás koktélt kértünk tőlük, mások pedig egy-egy szóra kértek rímelő italokat. Ha fogékonyak vagyunk a különféle ginek, vodkák, rumok és egyéb szeszek történetére, arról is szívesen mesélnek, akár hajnali 2:00-kor is. A türelem és a jókedv nagy erényük a fiúknak, és akár egy szörnyű hétfőt is feldobhatnak egy mogyoróhabos-grapefruitos shottal. Nagyon erősek gines italokban, virtuóz módon bánnak a gyömbérrel és az is lehet, hogy egy arany ananászban kerül elénk a karibi rumos koktél. Vezető bartenderük Ujj Dániel.
 
Árak: 1800 forinttól Tipp: amit megkívánsz, amilyen hangulatod van, amivel meglephetnek  

4/15

WarmUp Rustic (Bezárt)

WarmUp egyetlen hátránya, hogy szűk és aránylag kicsi, így sok kritikát kaptak, hogy a csütörtök-péntek-szombat tengelyen megesik, hogy nem lehet bejutni. Sok tervezés, felújítás, ötletelés után pedig úgy döntöttek, egy másik hellyel bővülnek. Ez lett a WarmUp Rustic, egy totálisan eltérő hangulattal és kisugárzással bíró testvér. A Kertész utca egykori spanyolos helye megtartotta a névben is feltűnő rusztikus hangulatát, a faanyag, a hordók, a meleg színek dominálnak és jellemzőbb a gyertyafény, mint az indusztriál lámpák. Sok az ülőhely és még kis szeparét is kialakítottak a belső galérián. A bárt Vitáris Robi és Gózon Péter viszi, plusz kiegészül a koktélválaszték tapasokkal is: olívákkal, sonkákkal, kolbászokkal, sajtokkal. Az italok itt sem menüről kérhetőek, hanem hasonlóképp egyéni koktélokat raknak össze. Így esett meg, hogy látogatásunkkor egy bazsalikomos-vaníliás ízvilágú italt, egy kókuszos-tejszínes coladát ittunk, liofilizált málnapelyhekkel a tetején, a legütősebb pedig egy ginalapú, maracujapürével, chilivel és rózsaborssal fűszerezett koktél lett.

Árak: 1800 forinttól Tipp: hasonlóképp a WarmUp-hoz, dőljünk hátra és várjuk a szebbnél szebb italokat

5/15

Impostor Bar

A Szabadság tér ázsiai párosa a Baoutiful és az Impostor azért is szerethető helyek, mert lezserek, befogadóak. Ha kutyáinkkal érkezünk, ha 15 fős baráti társasággal, mindenki jól érezheti magát a kicsit gettós, hipszter kocsmában, ami már nevében is figyelemfelkeltő: szélhámosságról van szó, de leginkább azért, mert az impostoros látogatás lopja az időnket (nem vesszük észre, hogy halad) és olyan italokkal zsiványkodik, amiktől lehet, hogy nem is kell sokat kapacitálni minket, hogy táncoljunk egyet az éppen náluk játszó DJ szettjére. Büszkék a whisk(e)y-kínálatra és ázsiai különlegességekre is, mi pedig nagyon örülünk, hogy végül nem csak egynyári projekt lett a tajvani kártyabarlangokat idéző kocsma és koktélbár. Ha nincs kedvünk magas bárszékeken ülni és elegánsabb miliőben koktélozni, akkor a legjobb választás lehet az Impostor. Nyitás óta töretlen a Faithful Trick népszerűsége, mely egy mangós-gines-vaníliás-grapefruitos ital, amiben az édes és a fanyar ízek együtt és váltakozva is megjelennek.

Az Impostor egyébként tavaly július és december között nagyszabású felmérést végzett vendégeik italfogyasztási szokásairól. Minden rendelést rögzítettek és még mindig a mojito vezet klasszikusokat tekintve. A ház emblematikus itala, az említett Faithful Trick előkelő helyen végzett, de az old fashioned koktélokat is előszeretettel rendelik náluk. Sokkal több fogy japán whiskyből, mint a megszokott skót/amerikai márkákból. A legnépszerűbb rövidital a gin lett, míg a mezcal is feljövőben van.

Árak: 1780 forinttól Tipp: Faithful Trick, Fake Broker

6/15

Pharma – a merész

Los Péterék 'italműhelye', vagy vegyszerészete üde színfolt a bulizókkal tömött VII. kerületi Kazinczy utca helyei között. Az egyszerre egészen kevés embert befogadó Pharma is a megszokott úton halad egyre magasabb minőség felé. Pető Lajos bartenderrel olyan lehetetlen és mégis klasszul működő italokat kreálnak, hogy nem győztük kapkodni a fejünket, hogyan válik egy-egy koktél egész gurmé fogássá. Csúcs az a szenvedély és kísérletezési vágy, amivel a Pharmában találkozunk. Előfordul, hogy egy-egy csipeten, vagy cseppen múlik minden, de addig csinálják, míg az ideális harmónia alakul ki a koktélnál. Ittunk már náluk füstölt húsos ízvilágú mixtúrát, de legutóbb egy New York sajttortát alkottak meg iható formában. Egy aranyárban mért 100%-os pisztáciapaszta segítségével készített kreációt is volt szerencsénk megkóstolni, melyhez parmezáncsipsz érkezett pisztáciával és rózsaborssal. Mostanában tiki stílusú koktélokkal is készülnek, a számtalan karibi rumjuknak köszönhetően.

Árak: 1800 forinttól Tipp: kérdezd őket, és meséld el, mire van szükséged az adott pillanatban

7/15

Spíler Shanghai

Spíler Shanghai secret bárjának tényleg buja a hangulata. Biztosan van olyan randiguru, aki heti 'áldozataival' folyton ide jár, mert a pirosas fények, a bennfentes-érzés, a külvilágból való kiszakadás és persze a finom és mégis bódító koktélok meghozzák a hatásukat. Kocsis Tamás igazi varázsló, tudja ezt a szakma is, legutóbb például egy híres rum versenyén brillírozott Ganbatte névre keresztelt italával, melybe a rum mellé Unicum szilva és vörös grapefruit juice is kerül. Három kategóriájú koktélt találunk az itallapon és a klasszikusabbak is jól megférnek az újhullámos kreációk mellett. A Geisha Sake 4 személyre kalibrált shotot jelent, a Pornstar Martini pedig a Shanghai védjegyévé vált már.
Árak: 1370 forinttól (+12% szervizdíj)
Tipp: Ganbatte, Pornstar Martini

8/15

Tuk Tuk Bar – az intim

A Casati Hotel bárjaként és önálló entitásként is beszélhetünk a TukTuk Barról, mely apró mivoltának, enteriőrjének, színeinek és mesteri kiszolgálásának köszönhetően kapta tőlünk az intim jelzőt. Ez az a hely, ahová akár az első randi is feszengés nélkül mehet, atmoszférája megkapó és a srácok mindent megtesznek azért, hogy – amellett, hogy titkon edukálnak is – kellemesen teljen az este. Pólyik GergőPolgár Viktor és Jenei Dávid bárkinek szívesen segítenek, akik nem igazodnának el az itallapon. Bár az egyik legjópofább, amit eddig láttunk, hiszen kis sztorik is járnak a koktélok leírásához. Ezek a gegek azok, melyek szerethetővé teszik a
Tuk Tuk-ot: a The Jolly Melon mellé ajándékba kapunk egy külön ehhez az italhoz megrajzolt Joker kártyát, a Plumtastic teáscsészében érkezik, a következő kreáció tetején pedig múltidéző Pez cukorka figyel. Ha megéheztünk, húsos és sonkás tálakra is számíthatunk náluk. A TukTuk Martinit a hely kalitkájára hangolták, gin és amaretto dobják meg a kókuszos ízvilágot, Persze náluk is dönthetünk úgy, hogy az itallapon szereplők helyett a bartender választására bízzuk magunkat.

Árak: 1400 forinttól Tipp: The Jolly Melon, Plumtastic, Tuk Tuk Martini

9/15

Urban Tiger – a trópusi (bezárt)

2017-es összeállításunk egyik nagy kedvencévé vált az Urban Tiger, ahol annyira egzotikus koktélokat ittunk, mintha egy thai tengerparti topkategóriás bárban tettük volna. Az ázsiai fúziós konyhával operáló étterem és bár hangulata is egyedülálló: fókuszban áll a pult, ahol megannyi varázslat történik, köszönhetően Pap Márkéknak, akik elképesztően erős itallapot tettek össze. Karakteresek, összetéveszthetetlenek a koktélok, s a külcsín sem utolsó. Jó elgondolás, hogy a koktélok passzoljanak az ételek világához, s ez náluk kiválóan működik. A Ronin 2.0 tequilára és száraz vermouth-ra építkezik tonkabab-maracuja-chili-tojásfehérje négyessel – parádés. Ahogy Miss Khalifa a mezcal-sherry-kókusz-kaffir lime-yuzu juice ünnepe. Fel lehetne gyakorlatilag sorolni a 14 italt mind, hiszen tényleg nagyon különlegesek.
Árak: 2150 forinttól
Tipp: Miss Khalifa, Monkey Cock, Ronin 2.0

10/15

Kollázs – az art deco

Kétségtelen, hogy a legszebb budapesti hotel a Four Seasons Gresham Palace, ahol hétről hétre világsztárok szállnak meg, amiről gyakran cikkezik a világsajtó és ahol minden a szecesszióról szól. Nincs ez másképp a Kollázs Brasserie & Bar-nál sem, impozáns enteriőrben ebédelhet vagy vacsorázhat az, aki Győrffy Árpád konyháját választja. Az étterem éke a bár, mely önállóan is fogad vendégeket – egyedi kialakítású koktélsziget ez, ahol büszkén használnak magyar italokat, mint például az Unicum, a tokaji aszú, a pálinka. A hungarikumok mellett azért merészebb italokkal is készülnek, ilyen volt például a The Last Wish, mely túróval fuzionált gin, Maraschino-vanília és szegfűszeg mixtúrája.

Árak: 2100 forinttól Tipp: Ohh, honey!, The Last Wish

11/15

Jamie's Italian – az olasz

Fent a várban Jamie-nél főleg a nyári, teraszos időszámításnál pörög a koktélbár, de laza italozás mellett arra is ideális a tulaj keresztnevével díszített bár, hogy ha éppen még nincs szabad hely az étteremben, addig itt várakozhatunk bárfalatok és italok társaságában. A nagyon szofisztikált gurmé koktélok helyett náluk olaszos longdrinkek, fizzek, frissítők és úgynevezett desszertkoktélok alkotják a kínálatot. Jamie mojitója rummal, Martinival, citrussal, agavéval készül, proseccóval felhúzva. De a Lychee & Rosmary Sophia is kellőképpen frissítő tétel. A Passionata elég édes, krémes koktél, tényleg megéri desszert helyett fogyasztani, mert ízvilágában abszolút beillene édességnek is. Antipastik közül a ropogós tintahalat vagy az olasz fokhagymás kenyeret is szívesen csipegetik két ital között.

Árak: 1440 forinttól (+12% szervizdij) Tipp: Passionata, Jamie mojitója

12/15

Deák St. Kitchen – a fúziós

Ritz Carlton Hotel étterméhez kiváló bár tartozik, ahol estéről estére születnek a tradicionális koktélok mellett a bátor és kísérletező italok is. Fontos a külföldi vendégkör is, ezért a Deák St. Kitchen bárjában sok a kifejezetten magyar ital. Nem félnek például pálinkás alapra építkezni és borokkal is készítenek koktélokat. A fúziós jelzőt sokszínűsége miatt találtuk neki: mindamellett, hogy dizájnjában abszolút nemzetközi magas színvonalat képvisel, addig az italoknál fontos a magyar vonulat, de ugyanúgy egy tiki koktélt is szívesen elkészítenek. A konyha főleg helyi alapanyagokból dolgozik, budapesti stílusra hangolva. Fontos, hogy a bár koktéljaiból étkezés mellé is választhatunk, nem feltétlenül kell a pultnál ülnünk, bár mindig érdekes követni ahogy elkészül az italunk. A Dear Maria Elizabeth az említett pálinkás ital, és bizton állíthatjuk, hogy eddig a legharmonikusabb volt, amit próbáltunk a városban hasonló témában. Az óriási friss málnaszemek tették fel az i-re a pontot.

Árak: 2500 forinttól (+10% szervizdíj) Tipp: Dear Maria Elizabeth, My lady

13/15

Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace (Bezárt)

Elegáns hotelhez elegáns lounge illik, így van ez a Buddha Bar esetében is. A világhírű szállodalánc bárjában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy ne csak az Ázsiából származó röviditalok terén járjanak élen, hanem a világ minden pontjáról érkező szállóvendégek kedvenceit is tartsák. A koktélmenü azért többnyire különleges keleti vonalon mozog és sok egzotikus gyümölccsel dolgoznak, legyen az licsi, rambután, jackfruit vagy kivi. Jó választás lehet a Raspberry Saketini ami szakéalapú ital és a málna mellé a fekete ribizli fanyarsága csatlakozik, de aki a kevésbé édes vonalon válogatna, a Kiwi Kukama megfelelő lehet, hiszen bodza, citrus és uborka társul a kivihez.

Ár: 2300 forinttól (+12% szervizdíj) Tipp: Raspberry Saketini, La Quica, Plum Baby Plum