Budapesten minden beszerezhető. Nem számít, hogy éppen olasz alapanyagokra, orosz kaviárra, balatoni húsra, angol teára, kókusztejes indiai curryre vagy török édességre vetettünk szemet, a városban rengeteg delikátüzlet van, ahol inspirációt gyűjthetünk egy nyári piknikkosár feltöltéséhez vagy egy családi vacsorához. Ezek a mi kedvenceink.

1/13

BalatonÍzlelő

A BalatonÍzlelő a Balaton körül fellelhető gasztronómia csúcsát vonultatja fel a budapesti üzletben azzal a céllal, hogy megismertesse a városi közönséggel a magyar tenger környékéről származó jóságokat. Az üzletben fontos szempont, hogy a különböző termelők arculatával árulják a termékeket, ezáltal kialakítva egyfajta bensőséges viszonyt. A nyálcsorgatásra ösztönző produktumok folyamatosan érkeznek, természetesen frissen, naprakészen, az éppen aktuális szezon körülményeinek megfelelően.

Balatonízlelő (bezárt)
Cím: 1053 Budapest, Királyi Pál utca 10.

2/13

ÉS Bisztró

A közelmúltban a Kempinski Hotel Corvinus földszintjén, az ÉS Bisztrótól néhány méterre nyílt meg a Zsidai Gasztronómiai Csoport legújabb tagja – ezzel pedig a várható minőségről mindent elmondtunk. Az üzletet a Deák Ferenc utca (vagyis a Fashion Street) és az Erzsébet tér felől is megközelíthetjük, hogy a nap bármelyik szakában magunkhoz vegyünk egy frissen készült gourmet szendvicset, ropogós péksütit, netán egy préselt zöldség- vagy gyümölcslevet. A Nezvál Máté által válogatott és pörkölt kávékból álló kínálat a „specialty coffee” különlegességeken alapszik, az ízvilág pedig valahol a nagyon pörkölt és a savanykás-gyümölcsös között helyezkedik el, a cseresznyés, fekete szedres savakat az érett körtés és édes csokoládés jegyek hozzák egyensúlyba. Az ÉS Deli blend friss ízvilágú és világos pörkölésű kávékeverék, egy ruandai (Cyebumba) és egy guatemalai (Finca Santa Paula) kávé 50-50%-os házasítása.

3/13

Cmak

Ha az oroszok még nincsenek a spájzban, akkor akár oda is vihetjük őket. A Cmakban a paksi atomerőmű darabjain és Putyin medvéjén kívül majdnem mindent megvehetünk. A kínálat a különböző sós-marinált dolgoktól kezdve a legendásan jó orosz fekete kenyéren, a káposztákon, a kaviáron, a szószokon át egészen a pilmenyiig terjed. Ez utóbbit egyébként mi például kilószámra vásároljuk, épp úgy, ahogyan a kimért orosz cukorkákat is. Érdemes megtámadni a fűszeres polcokat is, ugyanis egy csomó olyan különleges keveréket vehetünk itt, amelyekkel otthon is elkészíthetjük az ukrán vagy a grúz konyha fogásait. Emellett a személyzet is nagyon rendben van, ide betévedve mindig hallhatunk egy-egy akcentussal elmesélt történetet.

Cím: 1052 Budapest, Apáczai Csere János u.1.

4/13

Arbat

Ha orosz dolgokat akarunk, akkor van még egy opció: az Arbat. Ez a lánc annyiban más, hogy itt kész ételeket is ehetünk (érdemes a hússalátával és a füstölt hallal próbálkozni), a polcokon viszont hasonlóan megtalálható sok egyéb mellett a vodka, füstölt hal és sokféle lekvár, a kvasz és a kaviár. Érdemes ide is benézni néha, hiszen az orosz rudi ebben az üzletben tízféle ízben kapható.

Cím: 1071 Budapest, Dembinszky utca 33.

5/13

The British Store

Pár percre a Szent István parktól, a The British Store-ból beszerezhetünk szinte mindent, ami az angol konyhára jellemző, mint a brit fekete tea, a szárított marhahús, a Cadbury csokik és a narancsos lekvárok. De ezenfelül megvásárolhatjuk a kiadós angol reggeli esszenciáit, illetve vehetünk még söröket, különböző cidereket, zabpelyhet, mogyoróvajat és a nagyon megosztó Marmite-ot is. Az üzlet edukációs célra is remek, ugyanis itt leránthatjuk a leplet a nagy titokról, vagyis arról, hogy mit esznek-isznak a teán és a fish and chipsen kívül a britek.

Cím: 1136 Budapest, Tátra utca 26.

6/13

Szép Kis India

Ha valaki egy jó kókusztejes curryre vágyik, vagy szeretne valami olyat készíteni otthon, amiről még nem is tudja, hogy létezik, akkor a Szép Kis India a megoldás. A Wesselényi utcai üzletben legtöbb dolognak nem fogjuk tudni kiejteni a nevét, de ezzel nem kell vacakolni, elég csak a kasszához járulni a portékállal. Mélyhűtött tengeri finomságokban és friss zöldségekben/gyümölcsökben is erősek, és a Szép Kis India a legjobb belvárosi plantain (főzőbanán) lelőhely. Az üzlet arra is megoldást nyújt, ha a lakásunkat szeretnénk berendezni: a felső szinten különböző füstölőket, szobrokat, szőnyegeket, illetve edényeket is vásárolhatunk.

7/13

Culinaris

A Culinaris az elsők között volt Budapesten, ahol különleges ínyencségeket tudtunk vásárolni, a hely népszerűsége pedig a mai napig töretlen. Náluk ritka alapanyagokat, friss zöldségeket, konyhai eszközöket találunk, de erősek a különféle olívaolajakban, fűszerekben, sajtokban, sonkákban és borokban is. Nincs az a gurmé vacsora, amihez ne tudnánk megtalálni az összes hozzávalót egyazon üzletükben. Culinarist már 3 helyen találunk a városban, az egyiket a III. kerületben, a másikat a Hunyadi térnél, a harmadikat pedig a Parlamenttől nem messze, a Balassi Bálint utcában.

8/13

Yong Fa

Ha kínai ízekre vágyunk, akkor nem kell sokat gondolkoznunk, szinte mindenhol találunk a városban erre szakosodott üzleteket. Az egyik leghíresebb ezek közül a Rákóczi téri Yong Fa, ahol 10 kilós rizst, főzőbort, szárított tésztát és szójaszószokat, instant leveseket, tésztakülönlegességeket, teákat, fűszereket és konyhai kiegészítőket vásárolhatunk. A polcon még sertésből készült beef jerky (?) is van, aminek ugyan eredetileg semmi köze az ázsiai kultúrához, de belefér és sokan nagyon örülnek neki.

Cím: 1084 Budapest, Rákóczi tér 8.

9/13

Türk Bakkali

Ha a törökökről van szó, akkor legtöbbünknek azonnal az olcsó kebabosok jutnak eszébe, azt viszont viszonylag kevesen tudják, hogy a gasztronómiai tudásuk azért nem áll meg ezen a ponton, sőt. A polcokon konzervek, lekvárok, savanyúságok, fűszerek, tészták, édességek, mézek és olajok vannak, de vehetünk teafőzőt, kozmetikumokat, kávét és félkész tésztákat is. Extra szolgáltatásként húsboltot is nyitottak a szomszédban, ahol mindig friss húsokkal várják a vásárlókat a török és magyar hentesek. Magyarországon 40 000 muszlim él, az üzlet pedig arra törekszik, hogy őket az úgynevezett halal étkezésnek megfelelő alapanyagokkal lássa el. A boltban kérhetjük a török élelmiszerek házhoz szállítását is.

Cím: 1082 Budapest, Baross u. 109.

10/13

Kóser Piac

kóser konyha a Tóra szigorú szabályai szerint működik az állatok vágásától kezdve az ételek elkészítéséig. A leglényegesebb eleme, hogy nem keverik a húsos ételeket a tejesekkel, sertést, rákot, csigát és egyéb nem kóser állatot pedig nem fogyasztanak. A boltban főleg félkész hűtött áru kapható, de fellelhető itt Izrael kedvelt fűszere, a zatar, számos kóser bor és pálinka, mesterséges adalékokat nem tartalmazó tejtermék és a tipikus sábeszi ételek – maceszgombóc, sólet – valamennyi összetevője is. Sőt, kóser Haribot is találunk. A hetedik kerületi üzletet elsősorban a tradicionális étkezési szokásokat követő zsidó közösség kedveli, a boltot azonban nem csak ők keresik fel rendszeresen.

11/13

8&8 Delikát

Ez a különleges, éjjel-nappal nyitva tartó bolt már vagy 10 éve működik, ami az árukészletet tekintve nem nagy meglepetés. A 8&8 Delikátban mintegy 300-féle sör kapható, illetve az olyan itthon ritkán megtalálható italokkal folytatódik a hűtő, mint a Fanta mangó, a diétás Cherry Coke vagy a Dr. Pepper. Találunk itt japán hántolatlan rizzsel készült zöld teát, valódi kóladióból készült biokólát, de vehetünk akár japán Fijit, illetve eredeti magyar szikvizet is. A közel 600 különböző bor nagy része magyar tétel, de van itt Erdélyből vagy a Délvidékről, illetve Ménes-Hegyaljáról származó ital is. A chipsekről, csokikülönlegességekről, orosz vodkákról, sajtokról, pékárukról és az 5 literes whiskey-ről pedig még nem is beszéltünk.

Cím: 1124 Budapest, Fürj utca 2.

12/13

Culinaria Italia

Körülbelül 1000 olasz termék közül válogathatunk. Vannak lekvárok, olajok, kávék, rizs, rizottó, tej, sajt, liszt, zöldségek, tészták, és ezenkívül külön szekciót kapnak a szicíliai különlegességek is. Mi elsősorban pestóért és aszalt paradicsomért járunk ide, de akkor is érdemes, ha az ember csak egy egyszerű penne arabiatát szeretne összedobni a hétvégére. Ha valaki olyat ajándékoznánk meg, aki szereti az itáliai csemegéket, ne habozzunk, szívesen összeállítják a személyreszabott ajándékkosarakat is.

Cím:
1024 Budapest, Lövőház utca 2–6.

13/13

Piknik Pavilon

A Várban, a Mátyás-templom szomszédságában álló Piknik Pavilon olyan szempontból számít különlegesnek, hogy étteremként és delikát boltként is funkcionál. Ez azt jelenti, hogy nem kell semmit a véletlenre bízni, amit meg akarunk venni, azt helyben meg is kóstolhatjuk. A választék a házi péksüteményektől elkezdve a felvágottakon, lóhúson, parasztkolbászon és sonkán keresztül egészen a hideg és meleg falatokig mindent magába foglal. Mi olyan fogásokat próbáltunk, mint a friss kecskesajt fűszeres olívaolajjal, padlizsánkrém bagettel, hideg libamáj lilahagyma-lekvárral, az olívabogyó-válogatás, a gazpacho tál serrano sonkával, a gourmet sajtválogatás, illetve az Iberico sonkatál.

Cím: 1014 Budapest, Tárnok utca 15.