Trendi lehet a régi is, nem csak a vadonatúj. Miután írtunk a Drechsler palotáról, szobrokról, ottfelejtett dolgokról, most régi, meghitt boltokról és műhelyekről, meg egy kocsmáról lesz szó. Nekünk, budapesti lokálpatriótáknak védelmeznünk kell a régit!

1/10

-

Vannak olyan városok, ahol sok száz éves boltok ma is működnek. Graz főutcáján egy pékség fölé ez van írva: 1566 óta… Buda és Pest boltjai közt az összesen 32 ostrom végzett óriási pusztítást. A legrégebben folyamatosan működő üzlet ma a mindenki előtt ismert Ruszwurm cukrászda a Várban. 1827 óta szolgálja a vendégeket. Régi budapesti bölcsesség: nincs jobb, mint a régi és az új szimbiózisa. Erre a legjobb közelmúltbeli az Andrássy úti Madison parfümbolt. Ők megmentették a patinás Opera patika 1888-ban készült berendezését, amelyről már beszámoltunk.

2/10

Gallwitz pipa és gyöngy 

A boltot a felmenők 1880-ban alapították, 1952-ben államosították. Akkor a család egy kicsiny boltot nyitott saját lakásában. 2003-ban végül újra az utcai bolt mellett döntöttek. Különleges honlapjukon megtekinthető 1945-ben készült reklámfilmjük. Újabban sétapálcákat és (száz év után újra) mahjong játékot is árulnak.

V. Régiposta utca 7–9.

3/10

Grünberger csilláros 

A több mint százéves bolt folyamatosan működött az ötvenes években is. A jelenlegi tulajdonos már a harmadik nemzedéket képviseli. Csipcsup rendelésekkel nemigen foglalkoznak (nyitva tartásuk igen hézagos!), de ha , az Elefántházában vagy a pótolni kell egy-egy csillárt, ide, a gyártóhoz tanácsos fordulni.

VI. Nagymező utca 21.

4/10

Fleischer Ingkészítő

Ez az üzlet gyakorlatilag változatlan maradt az 1920-as évek óta – pedig már alig-alig akad ember, aki mérték után csináltatná ingeit. A kirakatot és az üzletet még a hagyományos, függőlegesen csíkozott, metszett üveg választja el. Nemrég nagy padlócsempéket fektettek le a boltban, ami kissé megtörte a hangulatot.

5/10

Boros lámpaernyő

A Váci utca és a Duna között húzódó régimódi utcába jól illik a környék otthonainak feneketlen lámpaernyőigényét évtizedek óta kielégítő bolt, melynek erőssége a kovácsoltvas lámpákhoz ideális, lakkozott papírból készült színes címer kalligrafikus felirattal. A mai fiataloknak nemigen van lámaernyőjük. De vigyázat, bármikor divatba jöhet.

V. Molnár utca 2.

6/10

Libál Lajos optikus 

Egyes bútorai egészen bizonyosan régebbiek száz évnél – a kis fiókos szekrények például. Sajnos az egyre kelendőbb kontaktlencsék teljesen ki fogják szorítani a csak szemüvegeket áruló kis boltokat. Nagyon kedvesnek kell lenni, hogy az idős tulajdonosnő ne zavarjon el bennünket, ha csak bámészkodunk. Új vevőinek mindig lelkére köti, hogy az igazi szemüvegtörlő a hagyományos textilpelenka, és ha az ember elalvás előtt iszik egy nagy pohár vizet, akkor lassabban romlik a látása.

V. Veres Pálné utca 7.

7/10

Sámfa-sarok-cipőkellék szaküzlet 

Vannak olyan árucikkek, amelyekből nehéz teljes választékot találni a nagy boltokban – a cipőfűző tipikusan ilyen. Ebben a ragasztó szagú régimódi boltban aztán minden van: a nagymama magas szárú cipőjéhez fekete, barna vagy szürke színben, a lázadó tinédzsernek mindenféle világító színű és keresztmetszetű darab. És itt van a város egyik legnagyobb sámfa-választéka is. Csak a neve nem illik hozzá. Hogy lehet egy ilyen remek bolt neve Normatex? Hogyhogy nem „Steinitz és Fia”, vagy valami hasonlóan személyes?

VII. Akácfa utca 37.

8/10

Wichmann kocsmája (bezárt)

1987 óta lehet sörözni a földkerekség legkevésbé reklámozott kocsmájában. Csoda, hogy megmaradt Budapest egyik legkisebb épülete, mely mindössze 12 × 15 méteres telken áll. Ezt a helyet nemcsak hogy nem hirdetik sehol, de cégér sincs rajta, nem is volt soha. Wichmann Tamás, mint sokan tudják, kilencszeres világbajnok kenus volt, mellesleg szakács. Itt lakik az emeleten. Hatalmas változás, hogy újabban lett Facebook oldala. Ki is tettek az ajtóra egy fecnit, hogy mi is tudjunk róla. 

9/10

Müller késes, hanyatlóban

A kirakatban a csinos tábla: KÉS – OLLÓ, alatta kisebb betűvel: köszörülés, javítás. Becsült keletkezési kora: az 1950-es évek második fele. A hasonlóan patinás eredeti utcai felirat („Műköszörűs”) a mai nyelvhasználatban már alig érthető. Ezért kiegészítették a „késes” szóval – de ahelyett, hogy új tábla készült volna, ragasztásos technikát választottak, és hát ugye a középre zárás sem sikerült. A nyitva tartást már egy piros szigetelőszalag keretbe zárt számítógépes nyomaton közlik.

I. Fő utca 37/b