Dübörög a tanév, a diákok pedig nyári élményeikből véglegesen kizökkentve bóklásznak a városban, és oktátási intézményük szellemiségével kompatibilis kocsmákat keresnek. Hogy ebben segítségükre legyünk - bár tudjuk, hogy kreativításuk és helysimeretük határtalan - elkezdtük összeírni, hogy milyen ivós helyek találhatóak a különböző egyetemek közelében. Az ELTE BTK után most a Műegyetemet helyezzük az alkoholmámor középpontjába.

1/8

Martos kollégium

Épp úgy, ahogy a ELTE bölcsészeinek a Könyvtár Klub, a Martos egy megkerülhetetlen vedéglátóipari egysége a leendő mérnököknek, akiknek alkoholfogyasztási képessége bizony legendaként kering Budapesten. Az sem titok, hogy ezek a fiatalok döntő többségükben kedvelik az asztali focit (bár igazit ritkán játszanak), ezért kedvenc helyeiket csocsó kluboknak is nevezik. Ez a szóban forgó hely esetében nem tűnik jogosnak, mert hát nincs túl sok asztal, de tény, hogy azok általában használatban vannak. Az árak a diákok pénztárcájához mérten kellemesek, a diákhitel bőven elég, hogy itt töltsük a hétvégéket meg a komolyabb megmérettetés előtti/utáni hétköznap estéket.

Cím: 1111 Budapest, Stoczek utca 5-7.

2/8

Oportó

Az Oportó széles körben ismert és elismert a környéken tanulók körében, nagyrészt valószínűleg az árai miatt. A hely újító: talán az elsők között lehetett itt macifröccsöt inni, amely bizony sok elsőéves lány szívét melegítette fel. Persze a mai napig is ezt teszi a hely, annak ellenére, hogy sem a Hilton bárjára, sem pedig egy átlag belvárosi szórakozóhelyre nem emlékeztet itt semmi. A kocsmáros nem mosolyog sokat, de igazi profi, a berendezés tipikusan kocsmai, relikvia- és tábladús. Lehet állni is, de ha nem csúcsidőben jön az ember, akkor szabad asztalt is találni. Van egyébként egy szeparé, ami tulajdonképpen a helyi üvegekkel elválasztott VIP.

Cím: 1111 Budapest, Bercsényi utca 12.

3/8

Black Dog

Az ír pubra hajazó név mögött egy egyszerű kocsma található, ami szintén “alap”, ha az ember errefelé tanul, vagy ha nem, csak éppen szimplán hallgatói jogviszonya van. Tanulásra ugyan nem éppen a legalkalmasabb a hely, de van minden más, ami eltereli a figyelmet a megpróbáltatásokról. Az ivós kedv megérkezésének esélye itt igen magas, az árak pedig elég alacsonyak ahhoz, hogy szinten is tartsák a jó hangulatot.

Cím: 1111 Budapest, Lágymányosi utca 12.

4/8

Pinyó Klub

Ez a hely valóban egy pinyó: tele van kacatnak látszó dekorelemekkel, és annyira hiteles, hogy még térerő sem igazán van lent. Joggal feltételezhetjük ezek után, hogy egy atomtámadást is át tudnánk itt vészelni, és egy ilyen esetben jobb helyen nem is tartózkodhatnánk. Itt minden van, ami a túléléshez szükséges: sok egyetemista, nekik járó kedvezmények, amúgy is olcsó italok, kocsmasportok és romantikus félhomály.

Cím: 1111 Budapest, Karinthy Frigyes út 26.

5/8

Szertár

A BEAC sportpályára épült hely a számítástechnika területén mozgók egyik kedvelt helyének számít, pedig nincs benne különösebben semmi, amit kihagyhatatlannak nevezhetnénk. De az a bizonyos varázs kétségtelenül létezik, a környékbeli egyetemisták sportolás helyett főleg csak inni járnak le, az utcáról csak úgy betérők száma viszonylag elhanyagolható, már csak azért is, mert egyáltalán nem látszik kívülről, hogy itt bármilyen hely működne.

Cím: 1117 Budapest, Bogdánfy utca 10. B.

6/8

Popcorner

A kollégiumok dzsungelében a jól megszokott kocsmahangulattól némileg eltérő klubhangulatot képvisel a PopCorner, ahol mindig van olcsó ital és a hely nevének megfelelően pattogatott kukorica is jár a rendelés mellé. Sokan azt gondolhatnák a név hallatán, hogy valami nagyon amatőr egységről van szó, de erről szó sincs: inni ugyanúgy lehet, meccsnézésre is tökéletes ez a hely, illetve csodálatos pattogatott kukorica is jár a rendelések mellé. Ez egyébként nem csak kedves gesztus, de jó üzleti stratégia is az itt dolgozók részéről, hiszen így mindenki jobban bírja az italt, ami meg is látszik a forgalmon, ami miatt sokszor nem lehet ülőhelyet találni.

Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 22.

7/8

Napközi Bisztró

Iskolai bútorok, pöttyös huzatok, Ablakzsiráf, szívószálak: a belső dizájn alapján akár egy óvodás is szívesen betérne ide egy szörpre, de persze neki nem tennének bele úgysem semmi alkoholosat. A többieknek viszont jut a szíverősítőből bőségesen, normális árakon, valószínűleg egyetemisták között, akik szívesen töltik, ha hasznosan nem is, de jó hangulatban az általában késő éjszakába nyúló délutánjaikat.

Cím: 1117 Budapest, Szerémi sor 3.