A városban számtalan történelmi cukrászda, palacsintázó, réteses, fagyizó, csokoládézó várja a nassolni vágyókat. Hagyománya van a vasárnapi családi sütizéseknek, a színház utáni nyalakodásnak, és a barátnők édességes búfelejtésének is. Ebben a cikkben mi az általunk leghíresebbnek, vagy éppen a legjobbnak vélt cukrászdákról szeretnénk számot adni, amelyek több éve, évtizede hajtogatják a marcipánrózsákat s nyújtják a rétestésztát.

1/5

-

A magyar cukrászokat leginkább olasz, török és osztrák behatások érték, akik alapanyagaikban, elkészítési módjaikban, vagy süteményötletiekben segítették az itthoniakat. A legtöbbet előforduló édességek a cukrászdák porcukros polcain az osztrák-magyar tortafélék, a rétesek, pogácsák, illetve nagymamáink kedvenc pitéi. Számos finomságot gazdagítanak mákkal, dióval, illetve gyümölcsökkel. Ha cukrászdába látogatunk, s nem tudjuk mit rendeljünk, a Dobos torta, Franciakrémes, Gerbeaud-szelet, Rigójancsi, Puncstorta, Esterházy-torta vagy a Rákóczi-túrós után biztosan megnyaljuk azokat a bizonyos ujjakat. Éttermekben elvétve találkozhatunk a hagyományos cukrászsüteményekkel, leginkább Somlói galuskát, palacsintát, rétest, gesztenyepürét vagy túrógombócot választhatunk a desszertlapról.

2/5

Gerbeaud Cukrászda

A Gerbeaud Cukrászda hagyomány több mint 150 éve. Kugler Henrik alapító vasszigora s tökéletességre való törekvése kellett ahhoz, hogy mind a mai napig a turisták elsőszámú desztinációja legyen a város szívében. Az akkori konzervatív ízlésnek újat mutató Kugler méltán lett híres csokis kávéjáról, teasütijéről, házi fagylaltjáról és a ma már csak Kugler-tortának és mignon-nak nevezett finomságokról. Nevét a cukrászda azonban Gerbeaud Emilről kapta, aki továbbvitte a vállalkozást s fejlesztette azt tökélyre. A macskanyelv, s konyakos meggy meghonosítója Belgiumba, s Svájcba exportált csokoládét, mint a kor egyik legnagyobb tehetsége. Ha két azonos süteménynek nem ugyanolyan színe volt, bizony Gerbeaud tálcástul hajította a szemétbe őket. Ilyen és hasonló dolgoktól lett a Gerbeaud szenzáció. Természetesen itt is vannak szépséghibák, mint például a lassú kiszolgálás, az állandó turistainvázió, de ha a századforduló nagyszabású csillogására s némi édesre vágyunk, itt a helyünk.

3/5

Lukács Cukrászda

Az Andrássy úton terpeszkedő Lukács Cukrászda talán a legjobban vitatott hely az édesszájúak körében. Szakmabeliek szerint az ország egyik legjobb cukrászdájáról beszélhetünk, míg mások egy méregdrága cukrászmúzeumnak minősítik. Abban azonban mindenki egyetért, hogy az államosítás alatt a „Különlegességi” névre hallgató Lukács az egyik legemlékezetesebb hely volt a közeli Bábszínházba látogatók s a környéki családok számára. A Lukács Sándor nevét továbbcipelő tortaszelet azonban mind a mai napig alap darabnak számít a fanyalgók számára is. A kongó nagy teret kristálycsillárok, aranystukkók s plüss székek próbálják betölteni, kisebb-nagyobb sikerrel. Kézzel készített magyar cukrász különlegességek: karamellás képviselőfánk, triple-sec az Esterházyban és finom fagylalt.

4/5

Ruszwurm Cukrászda

A Várban, a Mátyás-templomtól karnyújtásnyira találjuk a Ruszwurm Cukrászdát, amelynek berendezését, felszerelési tárgyait ma már műemlékké nyilvánították. Az 1827-től működő cukrászdába több szempontból is érdemes betérni. Egyrészt vegyük isteni jelnek, hogy ez a kis helység túlélte, mint az 1849-es forradalmat, mind az 1944-es támadásokat, másrészt a hangulat megfizethetetlen a Ruszwurmban. A biedermeier hangulatot egy asztalos mester és szobrász álmodta meg, akiknek munkáit máig tükrözik a mahagóni berakások, s a nagymamánk nappaliját idéző termek. A főnemesi családok és budai polgárok látogatta cukrászda a rendszerváltás után a Szamos kezébe került. A családias, kis kávézó hihetetlen népszerűségnek örvend, így főleg nyáron ne nagyon álmodjunk ülőhelyről, viszont egy Ruszwurm krémes, rétes vagy pogácsa nélkül nem érdemes ellátogatni a Várnegyedbe.