Szeretnél még többet megtudni a patinás, budapesti kávéházakról?

1/4

Lukács Cukrászda

A patinás Lukács Cukrászda szintén érdekes darabja a kávézók városának. A bank előcsarnoknak is becézett hely nem véletlenül kapta nevét, hiszen mind a mai napig a cukrászdán keresztül lehet csak megközelíteni az épületben működő pénzintézményt. A Devis Ticmans kanadai séf által vezetett konyha többet kínál a különleges cukrászsüteményeknél. Akár reggeliről, üzleti ebédről, vagy snackről legyen szó, az 1912-ben nyitott Lukács jó választás lehet, hiszen ha mélyen is a zsebünkbe kell nyúlnunk, a hely egyértelműen a „minőség pénz” elvét követi. Lenyűgöző belső tér kisebb szépséghibákkal, s néha rémisztően üres asztalokkal.

2/4

Gerbeaud Bistro

A polcon porosodó útikönyvek már réges-rég megírták, aminél többet mi sem tudunk mondani a város elsőszámú kávézójáról, a Gerbeaud Cukrászdáról. Az 1858-ban nyílt kávézó történelmet írt, mind a kávézás, mind a cukrász szakma területén, amit ma sörházával, s az Onyx név alatt futó luxusétteremmel akar továbbfejleszteni. A Kugler Henrik keze alatt nyíló cukrászda Gerbeaud Emil ideje alatt lett világhírű. Olyannyira, hogy már Tokyo-ban is ehetünk magyar Gerbeaud-ban. A Kávéházban 330 vendég élvezheti a magyar és osztrák édességeket a Vörösmarty tér kellős közepén egy Duna-parti séta vagy egy kiadós vásárlás után. A Gerbeaud grandiózussága vitathatatlan, ha szeretjük a híres látnivalókat. Emellett réges-rég kering egy városi legenda a kávéházról, miszerint a fiatal fiúk itt keresnek mecénásokat idősebb, tehetős hölgyek személyében. A pletyka szerint a leggyanúsabb jel, ha valaki fordítva rakja le villát, vagy négy cukorral kéri a kávét- így jelezve érdeklődését. Amit mindenkinek meg kell kóstolni egy igazi Gerbeaud-s délután: az Esterházy, Dobos torta illetve az eredeti Gerbeaud-szelet.

3/4

Dunapark Kávéház

Érdemes megemlíteni a Dunapark Kávéház és Éttermet is, amely a Duna parton 1937-ben kezdte meg először működését. 2006-ban újra nyitotta kapuit, változatlanul a ’30-as évek kávéházi hangulatát megidézve. A Dunapark reggeli gőzölgő kakaóval, friss péksüteményekkel s frissen facsart gyümölcslével várja az ágyból éppen kikelőket. Az üzletemberekről sem feledkeznek meg déli menüiket illetően, amely naponta s hetente újul, az A La Carte étlap mellett. Az italok területén a koktélokat, s a már jól ismert magyar borokat érdemes próbálni, egy kis esti zongoraszó kíséretében. Ha ez sem elég számunkra, akkor még mindig szórakozhatunk egy kicsit az emeleti kártyateremben, ahol kipróbálhatjuk a legjobb szivarokat s belekóstolhatunk a malátawhiskybe. A Dunapark impozáns, luxus környezete megkívánja a tömött pénztárcákat, s a kifinomultságot a minőségért cserébe, így ha nincs kedvünk élre vasalni a nadrágunkat, csak lazítani egyet, akkor inkább más helyet válasszunk.

4/4

Hadik Kávézó

A budai oldalon találjuk a Hadik Kávézót, amely egy közeli laktanyáról kapta nevét, s arról híres elsősorban, hogy Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső és Móricz Zsigmond törzshelye volt, akik sokszor feleségükkel látogattak ide. 1922-es nyitása után Karinthy a gyékényborításos fal láttán felkiáltott: „De hiszen ez egy szatyor!”. Az akkori tulajdonos frappánsnak találta ezt az elnevezést, ezért is keresztelték ma a kávézó egyik részét Szatyor bár és galériának. Míg a Hadik az idősebb generációnak szól, klasszikusabb elemekkel, addig a Szatyor a fiatalabb célközönséget lövi be magának avantgárd, bohém érzésével. Így találkozhatunk 3 dimenziós térplasztikával, Adyval, s Csinszkával egy autóban. A zongoraestek, jazzkoncertek, irodalmi előadások s kiállítások, mind a mai napig a kulturális tér szellemiséget szeretnék továbbvinni. Karinthy unokája a megújult hely láttán csak annyit mondott, hogy bár ő személyesen még nem járt itt, mégis úgy érzi, mintha hazatért volna.