shopping

10 új könyv Budapestről karácsonyra – art deco, nőtörténet, zombik és közlekedés

Szerzők

 • Bartha Dorka

2017. 12. 15. 14:31

Összeszedtünk tíz – az idei évben megjelent, és valamilyen módon Budapestről és lakóiról szóló – könyvet. Tökéletes minden Budapest-rajongó rokon, barát és ismerős számára, akik szívesen olvasgatnak a város múltjáról, építészetéről, lakóinak történetéről. De a könnyedebb műfajt keresők is találnak képregényt vagy mesekönyvet az összeállításban.

Fotó: Budapest100 Könyv

Budapest100

1/10

Címkék

Ideális ajándék minden Budapest-rajongó számára, de azoknak is, akik épp csak ismerkednek a várossal. A 24 Budapesti ház – és lakóinak – történetét felölelő könyv az évek óta egyre népszerűbb, tömegeket megmozgató Budapest100 programsorozat elmúlt hét évének kedvenceit vonultatja fel. A sok-sok csodás képpel illusztrált kötetben az élvezetes formában megírt művészettörténeti és építészeti kutatások mellett a házak lakóival készült interjúk és személyes élettörténetek mutatják be a város életének színeváltozásait, felelevenítve az elmúlt majd száz év Budapestjének hangulatát.

Budapest100

 • Felelős kiadó: Kortárs Építészeti Központ
 • Terjedelem: 160 oldal
 • A könyv főtámogatója a We Love Budapest
 • Ár: 3990 Ft, támogatói csomag 5990 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

A modern budapesti úrinő

2/10

Bubifrizura és festett ajkak porondra lép a dolgozó és sportoló nő Budapesten is. Szécsi Noémi író, és Géra Eleonóra történész második közös kötete szuper ajándék lehet mindenkinek, akit érdekel, mit is csináltak, hogyan éltek a nők, miközben a világtörténelem porondján véget ért az első világháború vagy taroltak a gazdasági válságok. Személyes leveleken és élettörténeteken keresztül megismerjük nem csak a korabeli fővárost női szemmel, de az egyre demokratikusabb házasodási szokásokat, a nemi szerepek és a szexualitásról való gondolkodás alakulását, a nők iskoláztatásának, munkába állásának nem mindig akadálymentes folyamatát, a divat, testkultúra, szépségápolás, fogyókúrák, ez első háztartási gépek csodálatos világa izgalmas olvasmány mindenkinek, aki kicsit szeretne a csillogó felszín mögé látni.

Szécsi Noémi, Géra Eleonóra: A modern budapesti úrinő (1914-1939)

 • Európa Könyvkiadó, 2017
 • Terjedelem: 451 oldal
 • Ár: 4490 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Nyugat+Zombik

3/10

Címkék

Csepella Olivér képregénye végre a boltok polcain! Az irodalomtörténetileg legendás korszak, kicsit trancsírozósabb formában: a könyv lapjain Kosztolányi Dide, Karinthy Frici, Móricz Morzsa és Csáth Géza Jóska szembeszállnak kedvenc törzshelyüket, a New York kávéházat elözönlő zombihaddal. A 2014-es sikeres közösségi finanszírozást követően kissé megcsúszva, de törve nem végül elkészült a mű, amely tökéletes ajándék nemcsak azoknak, akik a fent említett nyugatosok megszállott rajongói, de a a horror kedvelői is kiszórakozhatják magukat, amíg folyik a harc és szövődik a szerelem a csillogó kávéházban. Szójátékok, irodalmi idézetek között folyik a harc a túlélésért.

Csepella Olivér: Nyugat+zombik

 • Corvina Kiadó, 2017
 • Terjedelem: 263 oldal
 • Ár: 3990 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Budapest Art Deco városnéző séták

4/10

Címkék

A hazai és budapesti art deco építészet legalaposabb ismerője és lelkes kutatója kis kézikönyv formátumban is kiadott munkája a főváros art deco építészetének legjavát tartalmazza. A 200 épület és iparművészeti részlet adataival, 100 fotóval és leírással, térképekkel felvértezett kis “útikönyv” tökéletes ajándék lehet minden városi kalandor számára. Sőt, mivel a kiadvány kétnyelvű, itt élő vagy ide utazó külföldi, angolul beszélő barátainkat is meglephetjük vele. A látnivalók kerületenként vannak csoportosítva, így egy-egy környéken kényelmesen elsétálgathatunk vele, hogy jobban megismerjük ezt a szecessziós gyökerekkel rendelkező, de a 20-as évektől népszerű cikkcakkos stílust.

Bolla Zoltán: Budapest art deco városnéző séták – Walking Guide

 • Kiadó: Ariton Kft., 2017
 • Terjedelem: 232 oldal
 • Ár: 3.990 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

A magyar art deco építészete II.

5/10

Címkék

Ha tavaly megvettük az első kötetet, végre melléilleszthetjük a folytatást, mely kerek egésszé teszi Bolla Zoltán több éves kutatómunkáját. Ideális ajándék mindenkinek, akit érdekel az építészet, A nagy Gatsbyből ismert korszak stílusa, a bubifrizurás nők krómozott, geometrikus közegben, harsogó színű plakátok között. Az ezernél is több csodálatos fotóval és rajzzal, és eddig még sehol nem publikált, eddig elveszettnek hitt adatokkal, a legfrissebb kutatásokon alapuló anyagokkal kiegészítve öröm kézbe venni a kiadványt. A könyv második fele a részletek szerelmeseinek igazi csemege, a szerző tematikusan bemutatja, milyen épülettípusok – stadionok, mozik, mulatók, erőművek, templomok – készültek art deco stílusban, majd az alkalmazott és iparművészet vizeire kalauzol minket. Gyönyörű, részletgazdag fotóanyaggal mutatja be a magyar üvegfestészet, épülettipográfia vagy vasmunkák és díszítőfestészet terén a stílushoz kapcsolódó alkotásokat.

Bolla Zoltán: A magyar art deco építészet II. rész

 • Kiadó: Ariton Kft., 2017
 • Terjedelem: 288 oldal
 • Ár: 7990 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

A budapesti Füvészkert története

6/10

Címkék

A Füvészkertről már mindenki hallott, az is, aki a közelében sem járt még soha. Az egyik leghíresebb ifjúsági regény – amely amúgy éppen idén ünnepli 110. születésnapját – jelentős része itt játszódik. Bár a mai területe nem teljesen egyezik a regénybeli helyszínnel, vannak átfedések, a környéken volt a vörösingesek főhadiszállása A Pál utcai fiúkban és áll még a pálmaház is, ahol Boka, Csónakos és Nemecsek elbújt. A könyv bemutatja a Füvészkert 170 éves múltját, budapesti vándorlásait és gyűjteményének kialakulását, növényvadászat és gyűjtés aranykorát, a tulipánmánia lecsengése után az orchideák vagy épp a húsevő növények iránti rajongás korszakát, a park üvegházait és kiépülését. A színes rajzokkal, archív felvételekkel és képanyaggal gazdagon illusztrált kötet közelebb hozza a városnak ezt az ismerősen ismeretlen szegletét, tökéletes ajándék nem csak elhivatott tájépítészeknek.

Szikra Éva: A budapesti Füvészkert története

 • Kiadó: Építésügyi Tájékoztatási Központ Krt, 2017
 • Terjedelem: 175 oldal
 • Ár: 2900 Ft

Fotó: Honfi Anna

Budapest Katalógus

7/10

A várost igazán a lakói teszik élővé, egyedivé és változatossá, nélkülük csak üres utcákból és süket házakból állna Budapest. Szöllősi Mátyás könyve, a Budapest Katalógus a bő három éve indult Facebook-oldalaból nőtte ki magát, az elmúlt évek nagyjából 600 beszélgetéséből 150 került be a könyvbe. A város ismert arcai és hírességei, mint Saly Noémi, Vitáris Iván vagy Tahi Tóth László mellett az utca embere is megszólal, börtönviselt tetoválóművészektől kezdve a vároldal hegedűséig, és a legváltozatosabb dolgokról mesélnek: mindennapjaikról és őrült hobbijaikról, az élettörténetüket színesítő megdöbbentő vagy csodaszerű eseményekről, vagy sokszor arról, milyen volt vidékiként gyökeret verni Budapesten.

Szöllősi Mátyás: Budapest Katalógus

 • Európa Kiadó, 2017
 • Terjedelem: 318 oldal
 • Ár: 4990 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Pesti nő

8/10

Újabb lebilincselő interjúkötet a fa alá, ezúttal a pesti nőkről. Izsó Zita és Bach Máté közös kötete a Pesti Nő nevű blogból nőtt ki, ahol az interjúk és portrék először megjelentek. A könyvben 27 megszólaló között ismert és ismeretlen arcokat is találunk, Péterfy Bori, Törőcsik Mari vagy Kozák Danuta mellett hétköznapi nők és lányok is mesélnek fordulatos életükről, küzdelmeikről. Szerepel a könyvben pályaelhagyó színésznő, ’56-os forradalmár, egykori hajléktalan, Down-szindrómás gyerekeket örökbefogadó nagycsaládos; életük páratlan bátorságról és életszeretetről tanúskodik. A kötet szereplőiben közös, hogy minden nehézség ellenére sikerült talpra állniuk, és megtalálni saját útjukat, boldogulásokhoz pedig Budapest szolgáltatta a díszletet.

Izsó Zita – Bach Máté: Pesti nő

 • Athenaeum Kiadó, 2017
 • Terjedelem: 198 oldal
 • Ár:4999 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Sürgő-forgó Budapest

9/10

A gyerekeknek készült színes-rajzos mesekönyv a Tesz-Vesz városhoz hasonlóan meséli el Budapest működését. A könyvecske olyan hétköznapi, de néha a felnőtteknek is fejtörést okozó kérdésekre ad választ, mint például hogy hogyan kerül a víz a csapba, hova kerül a szemét, vagy hogyan szerveződik a közlekedés. Kíváncsi gyerekeknek jó ajándék, csak ne lepődjünk meg, ha hamarosan jobban ismerik a várost, mint mi.

Fekete Annamária: Sürgő-forgó Budapest – így működik a főváros

 • Magnolia kiadó
 • Terjedelem: 48 oldal
 • Ár:2380 Ft

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

A budapesti közlekedés fejlesztése

10/10

Igazán hiánypótló kiadvány jelent meg idén, Budapest városfejlődéséhez szorosan kapcsolódó közlekedés fejlesztésének történetéről. Az 50-es évek végétől a rendszerváltás korszakáig dolgozza fel Pál István és Szabó Csaba tanulmánykötete a föld alatti és feletti (tömeg)közlekedés átalakulását. A korabeli propaganda és politikai nyomásgyakorlás hatásától kezdve a metróépítések azóta elvetélt vagy csak bajosan megvalósult projektjei mellett írnak a BKV járműveiről, és a távlati tervekről, valamint az élhető város kérdéséről is. Járműrajongó férfiismerősök előnyben, de laikusoknak is izgalmas ajándék lehet a gazdag képanyaggal illusztrált, levéltári forrásokkal dolgozó kötet.

Pál István Szabó Csaba: A budapesti közlekedés fejlesztése a politika napirendjén 1957-1990

 • Napvilág Kiadó
 • Terjedelem: 260 oldal
 • Ár: 2900 Ft

Hasonló tartalmak