Ezernél is több csodálatos fotóval és rajzzal, és eddig még sehol nem publikált, eddig elveszettnek hitt adatokkal, a legfrissebb kutatásokon alapuló anyagokkal kiegészítve, megjelent könyv formátumban is Bolla Zoltán, a magyar art decót feldolgozó munkájának befejező kötete. A könyvben külön fejezet foglalkozik a korszak jellemző épülettípusaival, mint az áruházak, orfeumok vagy mozik, és az art deco jegyeit hordozó iparművészeti alkotásokról – üvegművészet, épülettipográfia, kapuzatok – is gazdag képanyagot találunk.

Párhuzamos vonalak, derékszögek, pontos mértani alakzatok keverednek ősi, mitológiai és a modern kor isteneivel, nemcsak a könyv lapjain, de az általa bemutatott korszak épületein is. A magyar népművészetből vett, évszázados motívumok stilizált formái jól megférnek a villámokat szóró, de már a modern elektromosságot dicsőítő alakok körül a magyar art decóban. 

Hétéves kutatómunka után a második kötettel végre könyv formátumban is mindenki számára hozzáférhető Bolla Zoltán mesés anyaga. A magyar art decót mélységeiben bemutató, a kutatási anyagot gazdagon illusztráló munka első részéről már tavalyi megjelenésekor beszámoltunk.

A stílus az 1910-es években jelent meg, és egészen a második világháború kitörésééig világszerte igen népszerű volt. Bár kontinensekként vagy országonként kicsit eltérő változatai léteztek, sok közös forrásból táplálkozott az áramlat. A megelőző történelmi stílusok, klasszicizmus vagy a barokk, az egzotikus távoli kultúrák, afrikai törzsi motívumok és az ókori nagy kultúrák, főként Tutanhamon sírjának 1922-es feltárásával az egyiptomi volt nagy hatással a korszakban.

A kötet tartalmazza az első rész tavalyi megjelenése óta összegyűjtött legújabb kutatási eredményeket és kiegészítéseket, pontosításokat az építészekről és a budapesti és vidéki épületekről. Valamint hiánypótló a magyar építészek külföldi munkáinak jegyzéke, ahol Sanghajtól New Yorkon át Buenos Aires-ig gyűjtötte össze Bolla az idegenbe szakadt magyar építészek ismert munkáit.

A könyv második fele a részletek szerelmeseinek igazi csemege, a szerző tematikusan bemutatja, milyen épülettípusok – stadionok, mozik, mulatók, erőművek,  templomok –  készültek art deco stílusban, majd az alkalmazott és iparművészet vizeire kalauzol minket. Gyönyörű, részletgazdag fotóanyaggal mutatja be a magyar üvegfestészet, épülettipográfia vagy vasmunkák és díszítőfestészet terén a stílushoz kapcsolódó alkotásokat.

A kötetet kézhez kapva mi is felbuzdultunk, és egy egészen apró sétát tettünk a szerkesztőség körül, hogy mégis hány, a könyvből ismerős, például cikcakk motívummal díszített épületbe botlunk. Mindenkit csak bátorítani tudunk, hogy miután alaposan átböngészte a könyvet, új tudásával felvértezve kerekedjen fel, és a saját szemével is nézze meg az épületeket, mert valóban csodásak.


  • Bolla Zoltán: A magyar art deco építészet II. rész

Budapest, 2017.
Kiadó: Ariton Kft.
288 oldal