Budapest egyik első modern templomát egy pályakezdő (28 éves) építész tervezte, konzervatív körök „szovjetárunak” nevezték, és már álltak a falai, amikor megtartották a hivatalos alapkőletételt. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a ma 90 éve felszentelt pasaréti Páduai Szent Antal-templom történetéről.

1. Szent Ferenc halálának 700. évfordulójára (1926) Kismarty-Lechner Jenő (Lechner Ödön unokaöccse) tervezett egy 2000 fős neoreneszánsz templomot Pasarétre, ám ez a terv végül nem valósult meg.

2. A pasaréti ferences templom és rendház épületeinek tervezésével 1931-ben (Páduai Szent Antal halála 700. évfordulójának évében) az akkor mindössze 28 éves Rimanóczy Gyulát (1903–1958) bízták meg. Ez volt az első jelentősebb önálló munkája.

3. A templom megépítése magánvállalkozásként valósult meg, sem az állam, sem a főváros nem támogatta anyagilag.

4. Rimanóczy 4 tervváltozatot is készített, az első kettőn a harangtorony még a templom jobb oldalán állt, közelebb a rendházhoz. A végül a bal oldalon, a szentélyhez közel (a ferences hagyományoknak megfelelően), különállóan felépített harangtorony a kereszttel együtt 46 méter magas (a városmajori templomé 55 méter).

5. A pasaréti templom terveit komoly támadások érték, az alapkőszentelést el is kellett halasztani. A konzervatív gondolkodású építész-politikus, Petrovácz Gyula „szovjet stílusúnak” nevezte Rimanóczy tervét. Valójában sokkal inkább „délolasz, kora román hangulatú” a templom.

6. A ferencesek azért is döntöttek a modernebb stílus és a vasbeton szerkezet mellett, mert olcsóbb volt megépíteni, mint „egy szép gótikus vagy román” templomot.

7. Az 1934. október 14-én felszentelt pasaréti Páduai Szent Antal-templom Budapest második modern stílusú temploma. Az első az egy évvel korábban átadott Városmajori Jézus Szíve-templom, melyet Árkay Aladár és fia, Bertalan tervezett.

8. Szintén Rimanóczyt bízták meg a Pasaréti téri autóbusz-végállomás terveinek elkészítésével. Az épületet 1938-ban adták át. Budapest egyik leghangulatosabb tere hivatalosan 1940 óta viseli a Pasaréti nevet.

9. Az orgonakarzatra 1949-ben került először állandó orgona, méghozzá a chicagói Hammond cég elektromos orgonája. A mai, Magyarországon gyártott orgona 2005-re készült el.

10. Az idén 90 éves templomot története során többször átépítették és bővítették, 2021-ben felújították, illetve a szomszédságában ugyanabban az évben felépült a Pasaréti Közösségi Ház, melyet a SAGRA építésziroda tervezett.

Források:

  • Fabó Beáta: Budapest katolikus templomépítészete a két világháború között, Budapest Főváros Levéltára, 2021
  • pasaretiferencesek.hu
  • budapest100.hu
  • Dragon Zoltán: A pasaréti Páduai Szent Antal templom és plébánia megújítása, Építészfórum, 2024. 06. 17.
  • Zubreczki Dávid: Templomséták Budapesten, Kedves László Könyvműhelye, 2020

Címkék