Budapest telis-tele van felfedeznivalóval, amelyek jó része zárt ajtók mögött lapul – ilyenek a lépcsőházak és a csigalépcsők is. Bódis Krisztián fotósorozata a város csodás csigalépcsőit mutatja meg nekünk.

Margit körút 25.

Liszt Ferenc tér 3.

Zikkurat

Érdemes bemenni a Nemzeti Színház előtti Zikkuratba, mert igazán izgalmas belső tér, na meg egy csigalépcső fogadja a látogatót: kevés épületben mondhatjuk el, hogy felnézve a csillagos ég fogad minket! Az épület már a nevében is az égi szférát rejti, ugyanis a sumer szó jelentése ′magasságos′. A hely a színház galériájaként működik, 7 terem van benne, a spirál pedig nemcsak belül, hanem kívül is megtalálható, ahol szintén csigavonalban mehetünk fel a tetejére.

Pipa utca 6.

Molnár utca 15.

Magyar Zene Háza

A 2021-ben átadott Magyar Zene Háza nemcsak különös formája miatt tűnik ki a budapesti épületek közül, hanem azért is, mert egy világhírű építész, a japán Sou Fujimoto tervezte. Az extravagáns forma az organikus hullámzásból kifolyólag egyfajta játék és harmónia a természettel meg a látogató képzeletével, a fantáziát a lyukacsos tető csak fokozza, amin véletlenszerűen átnő egy-egy fa, az épületen belülre pedig fénykutak törnek be a tetőről. A kiállítótérbe a csigalépcső vezet, ami bár lefelé nézve is izgalmas, de szerintünk a lépcső kezdetétől érdemes felfelé nézni, mert úgy megidézi a Guggenheim Múzeumot.

Magyar Millennium Háza

Vas utca 14.

Szerb utca 17.

Pozsonyi út 38–40.

Berzenczey utca 11.

Ludwig Múzeum

Képíró utca 9.

Hajós utca 32.

A Hajós utca végén áll egy Málnai Béla tervezte szecessziós épület, amelynek színes kovácsoltvas korlátjait és a csodás virágokkal teli kapuját, erkélyét mindig megcsodáljuk. A virágzó erkélyes Szedő-ház színes ólomüveg ablakait nem másnak, mint Róth Miksának köszönhetjük. A bérház 1903-ban épült, és Málnai egyik legkorábbi műve. Itt működött A Ház című folyóirat is, amit Málnai szerkesztett.

Falk Miksa utca 10.

Csalogány utca 12/B

Astoria Szálló

Apáczai Csere János utca 3.

Az 1811-ben épült Szemerédy-ház egyike volt a Duna-sor egységes, klasszicista képet mutató épületeinek, az azóta eltelt több mint 200 év alatt pedig már mindent látott, amit csak lehetett. Az 1838-as jeges ártól kezdve az 1848–49-es forradalom és szabadságharcon, az I. és a II. világháborún át az 56-os forradalomig és napjainkig tényleg mindent megélt. A ház érdekessége a lépcsőházban álló Perszephoné-szobor, ami a 20. század elején készült.

Andrássy út 112. (HAB – Hungarian Art and Business)

Benczúr utca 48.

Címkék