Budapest telis-tele van megannyi rejtett kinccsel, amelyeket vagy a hétköznapi nagy rohanásban nem veszünk észre, vagy csak még sosem jártunk a zárt ajtók mögött, ahol rejtőznek. Bódis Krisztián fotósorozata a város csodás csigalépcsőit és lépcsőházi íveit mutatja most meg nekünk.

Jelky András Iparművészeti Szakgimnázium, Rákóczi tér 4.

A Lechner Ödönnel több alkalommal is közösen dolgozó Pártos Gyula tervezte iskolaépület 1910-ben nyitotta meg kapuit. A Zsolnay-pirogránittal dekorált épület világos, díszes üvegablakos lépcsőháza a Budapest100 keretében többször is látogatható volt a nagyközönség számára.

Várkert Bazár, Ybl Miklós tér 2–6.

A neoreneszánsz kert és a Várhegy oldalában álló épületsor 1875 és 1883 között épült az egyik legnagyobb magyar építész, Ybl Miklós tervei szerint. 

Vámház körút 15.

A Lónyai utca és a Vámház körút találkozásánál álló kétemeletes lakóházat is Ybl Miklós tervezte 1863-64-ben Dlauchy Károly lakatosmesternek, akivel a fóti székesegyház építkezése kapcsán dolgoztak is együtt. Az épület igazi különlegessége a lépcsőháza, melynek mennyezetét Lotz-freskók díszítik, és íves kovácsoltvas korlátos lépcső tekereg az emeletek között. 

Bródy Sándor utca 4.

A Wéber Antal tervezte díszes homlokzatú épület előtt is biztos sokan elhaladtak már – a Nemzeti Múzeum melletti utcában könnyen felismerhető a színes Lotz Károly freskókról, melyek kívülről is díszitik az épületet. Az építtető Ádám Károly textilkereskedő és felesége, Aigner Matild volt – a ház 1875 és 1876 között épült fel, mintája egy velencei palota volt. 

Ritz-Carlton Hotel, Erzsébet tér 9–10.

A mai elegáns luxusszálloda eredetileg a trieszti székhelyű Adriai Biztosító székházának épült, irodákkal, boltokkal az alsó szinten, és lakásokkal a felsőbb emeleteken. Bár az épület már az első világháború előtt elkészült Tőry Emil és Pogány Móric terve alapján, végül csak 1918-ban adták át. 

Gerlóczy Café, Gerlóczy utca 1.

A Gerlóczy Kávéház egy otthonos, párizsi hangulatú kávézó, étterem és boutique hotel, belvárosi környezetben, amely a Városházától néhány méterre a Gerlóczy utcában található egy XIX. század végi épületben. 

Dalszínház utca 8.

Az Operaház szomszédságában álló épületet a 20. század elején tervezte Sterk Izidor, igazi kincse a jól őrzött elegáns, kovácsoltvas korlátos, tojásdad alakú lépcsőház. A ház történetét a Lásd Budapestet! blog kutatta ki részletesen.

Aria Hotel, Hercegprímás utca 5.

A Hercegprímás utcai boutiqe hotel dizájnja a zene közé épült, a négy szárnya különböző stílusokat – klasszikus, opera, jazz és kortárs – képvisel. 

Szent István-bazilika

Ki gondolná, hogy a grandiózus Szent István-bazilika ilyen finom kis csigalépcsőt is rejt? A város legnagyobb, neoklasszicista stílusú temploma legendásan hosszú ideig, 54 évig épült, bár tervezgetése még a szabadságharc előtt megindult, csak 1905-ben készült el.

Kossuth Lajos tér 13.

A Magyar Általános Kőszénbánya bérháza, melyet Málnai Béla tervezett, és 1919-ben készült el. „Nem sok ehhez hasonló monumentalitással rendelkező épületünk van, melynek architektúrája ilyen kevés elemmel és ilyen önmérsékléssel épült volna fel. Ezen kívül jó hatású az épület nagyszabású előcsarnoka, díszes és szép kivitelű kovácsoltvas kapuival; a kandalló, pad, oszlopok, padló mind fényezett színes márványból készültek ebben az előcsarnokban, s a szépen színezett gazdag belső architektúrával egységes meleg összhatást nyújtanak. Ezzel ellentétben a ház két lépcsőháza, a kevés architektonikus részlettől eltekintve, rendkívül ügyes és abszolút modern megoldást mutat.” (Magyar Építőművészet)

Üllői út 113.

A  Ludovikával átellenben álló, rémisztő faunfejekkel dekorált épület az 56-os forradalom alatt súlyosan megsérült, de lépcsőháza megúszta a pusztítást. 

Krúdy Gyula utca 11.

A nemrégiben felújított épület különös, ellipszis alakú lépcsőházat rejt, ahol még az egykori burkolatból is fellelhető néhány elem: a földszintet mozaik, a legfelső szintet mintás terazzo díszítette. Az épület eredetileg bérháznak épült, majd 1916-tól a Királyi Magyar Tudományegyetemi Alaphoz került, 1917-től pedig a Collegium Marianum működött itt, majd az 1950-es években a Pázmány Péter Tudományegyetem fiúkollégiuma lett, végül lakásokat alakítottak ki benne, azóta lakóházként funkcionál.

Ybl Palota, Károlyi utca 12.

Az Ybl Miklós tervezte Pesti Hazai Első Takarékpénztár Székháza a belváros egyik legszebb, szépen felújított épülete. A kor szokásának megfelelően az irodák mellett bevételt biztosító funkciók is helyet kaptak, így régen az épület saroktornya alatt egykor kávéház ajtaja nyílt, az emeleten pedig elegáns polgári lakásokat alakítottak ki. A lépcsőház egyike a legszebbeknek Budapesten, nem hiába szerepel az Ivan & Parazol új klipjében is. 

Dunapark-házak, Pozsonyi út 38–40.

A város talán legfotogénebb lépcsőháza, megannyi filmben, klipben, reklámban is feltűnik – de a Dunapark-házak néven ismertté vált épületek nemcsak a lenyűgöző lépcsőházakat rejtik, hanem formabontóak abban a tekintetben is, hogy tervezőinek – Hofstätter Bélának és Domány Ferencnek – hála, a korszak modern építészetének és az akkor problémát jelentő bérlakás-építészetnek is forradalmi megújítói. A minőségi és luxusanyagokból épült házakban nem egy eredeti részletet találunk, kezdve a folyosók kék borításától a lakások gardróbjáig.

Margit körút 15–17.

A város talán legkülönlegesebb lépcsőházát is rejtő, 1937-ben épült Margit körúti, „dugattyús háznak” is csúfolt bérházát a korszak gigavállalata, a csepeli Weiss Manfréd Művek építtette, a Pozsonyi úti híres Dunapark-házat is tervező páros, Hofstätter Béla és Domány Ferenc tervei alapján. 

Szalay utca 5/A

A hazai modernizmus másik szép emléke a Magyar Királyi Postamesterek és Postamesteri Alkalmazottak Egyesülete bérházának épült tömb is a különleges, háromszöges lépcsőházával. A terveket Rumszauer György építész készítette el, a 30-as évek második felében. A ház történetét a Kép-tér blog írta meg részletesen. 

Tátra utca 23/A

Az újlipótvárosi két világháborúi modernek egy másik remeke ez a Farkas Endre és Farkas György tervei alapján épült ház is, melyről Ferkai András így ír a „Pest építészete a két világháború között” könyvében: „Az előcsarnok, a lépcsőház tere és minden részlet még az Újlipótvárosban szokásosnál is gondosabb tervezői munkáról tanúskodik. Az előcsarnok falait a mennyezetig travertin lapok burkolják. Ugyanebből az anyagból készült az előcsarnok fellépője, a fűtőtestet rejtő ülőpad és a nyíláskeretek.”

Hotel RUM, Királyi Pál utca 4.

A pár éve felújított, egykori belvárosi lakóházban ma étterem és hotel működik, a belső dizájban a klasszikus megmaradt régi elemeket vegyítik a modern dizájnnal. 

CEU, Nádor utca 13.

2017-ben a Budapest Építészeti Nívódíjának különdíját elnyert új épületszárnyat O’Donell + Toumey Ltd. tervezte, az új épületkomplexum pedig 2016-ban készült el.

Béke Szálló, Teréz körút 43.

A nagykörúti szálloda – amely már a századforduló óta üzemel itt – díszei az épületet kívül-belül dekoráló Haranghy Jenő munkái: festett képei, stukkói és üvegablakai. Kávézójában pedig mindent a Zsolnay porcelángyár tányérain és csészéiben szolgálnak fel.

Címkék