Gyakran mondjuk, hogy Budapest utcáin, terein érdemes felfelé is nézni, hiszen megannyi díszítés rejlik az épületek homlokzatán, de már akkor is csodás felfedezésekben lesz részünk, ha csak szemmagasságban pásztázzuk a házakat. Bódis Krisztián fotósorozatában olyan kapukat veszünk szemügyre, amik robusztus szobrokkal, szecessziós díszítésükkel vagy éppen kovácsoltvas és díszesen faragott fa mivoltukkal hamar felhívják magukra a figyelmünket. A díszes kapuknál már csak a hozzájuk tartozó épületek története érdekesebb: pálosok építette templom, Róth Miksa-ablakokkal ékített házak és a leghagyománytisztelőbb zsinagóga.

Az Andrássy úton sétálgatva nem nehéz észrevenni az impozáns kapukat, inkább az lenne érdekes, ha elmaradna az atlaszok, kariatidák és díszes oszlopok serege. Az Andrássy út 9. palotájának bejáratát is két hatalmas atlasz őrzi, de ez egyáltalán nem meglepő, ha historikus épületről van szó, ugyanis ez az irányzat kifejezetten imádta a régi korok formakincsét és a monumentális elemeket. Az épület Andrássy úti szárnya 1889-ben készült, Kallina Mór tervei szerint, neoreneszánsz stílusban, ma pedig Andrássy Palota néven irodaházként funkcionál.

Az Egyetem téren álló Kisboldogasszony-templom különös látványt nyújt, ahogy az ELTE jogi karának épületével szinte összenőtt. A templomot a pálosok építették, az első szentmisét 1742-ben tartották benne, majd a rend feloszlatása után került a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez.

A Hajós utca végén áll a Málnai Béla tervezte szecessziós épület, ami pár éve nyerte vissza eredeti kinézetét, így a kovácsoltvas korlátokat, illetve a csodás virágokkal teli kaput is újra színesre festették. A virágzó erkélyes Szedő-ház színes ólomüveg ablakait nem másnak, mint Róth Miksának köszönhetjük.

A forgalmas és keskeny Kazinczy utca egyik telkén zsinagógaépítészetünk egyik legjellegzetesebb épülete magasodik. A Löffler Sándor és Löffler Béla által tervezett Kazinczy utcai zsinagóga a leginkább hagyománytisztelő, a nagyon szigorú szabályok szerint élő közösség számára készült 1912–1913-ban. A belső teret Róth Miksa által festett ablakok díszítik, az épületegyüttesben pedig nemcsak zsinagóga, de imaház, székház, óvoda, Talmud-iskola, mészárszék és egy mikve (fürdő) is van.

Az Amerikai út 57. szám alatti épületet az egyik legizgalmasabb építészünk, Lajta Béla tervezte, és eredetileg a zsidó szeretetház volt, ma pedig az Országos Idegsebészeti Intézet működik benne. Ornamentikus bejáratán érdemes legeltetni a szemünket, mert a népies díszítések és a geometria különleges keverékét fedezzük fel rajta.

Címkék