Míg a budai oldal hemzseg a kilátóktól, addig Pest ebből a szempontból szegényes terület. Néhány azért azon a fertályon is található, még ha egy részük speciális forma is.

1. Naplás-tavi kilátó

Pest egyik közkedvelt kirándulóhelye a Naplás-tó és környéke, ahova gyalogszerrel és kerékpárral is ugyanolyan jó megérkezni. Elsősorban persze a közelben élők, a XVI. és a XVII. kerületiek járnak ide, de azért másokat is idevonz a tó, a vadregényes erdő, a patak, a mögötte elterülő mező, na meg a mocsári teknősök, a csivitelő madarak meg a kuruttyoló békák. A látnivalók sorát 2021 nyara óta egy 22 méter magas kilátó is gazdagítja, ahonnan nemcsak a budai hegyvonulatot látni, de a környéket is alaposan feltérképezhetjük. De maga a kilátó is impozáns látványosság, nemzetközi díjat is nyert. 

2. Rákosszentmihályi kilátó

A Rákosszentmihályi kilátó egyfelől váratlan és meglepő, mondhatni, szokatlan jelenség, és éppen ezért talán kissé indokolatlan is, mert az viszonylag ritka, hogy városi környezetben, családi házakkal övezett füves tér közepén egyszer csak ott magasodjon egy klasszikus kilátó. Egy olyan építmény, amit általában erdős-hegyes vidékeken lát az ember. Emiatt a szokatlanság miatt is tök jó, hogy van ilyen. A Reformátorok terén magasodó kilátó egyébként 22 méter magas, 100 lépcsőn lehet feljutni, onnan pedig olyan messze ellátni, ami lentről nézve elképzelhetetlen, de persze a budai hegyek is simán benne vannak a képben.

3. BalloonFly – a ballonkilátó

A Városliget egyik különlegessége és a fővárosi kilátók speciális esete, ami a békebeli időkbe repít minket vissza, hisz egy 120 évvel ezelőtti sztori éled újra azzal, hogy megint van piros-fehér csíkos léghajó a város legnagyobb szabadidőparkjában. Két éve indították útjára a mozgó ballonkilátót, ami a földre ereszkedve veszi fel az utasait (egyszerre nem több mint 30 embert), majd kábé 150 méter magasból alaposan megcsodálható és tanulmányozható a város – minden irányba. A mozgáson túl az is megkülönbözteti a többi kilátótól, hogy van menetideje (15 perc földtől földig), és nem ingyen nézhetünk körbe róla (8500 Ft a felnőttjegy). 

+1: Liszt Ferenc repülőtér – kilátóterasz

A speciális kilátók közé tartozik Pesten a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kilátóterasza, aminek még a látványcélja is speciális: a fel- és a leszálló repülőgépekben gyönyörködhetünk. Budára egyáltalán nem látni át innen, nem is abba az irányba építették fel. Hanem kizárólag azzal a céllal, hogy az emberek azt nézzék, ahogy a szeretteik elrepülnek vagy megérkeznek, esetleg ha a bámészkodónak nincs elég pénze repülőjegyre, vagy ha fél a repüléstől, akkor legalább végignézhesse a folyamatot. 

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék