A hetekben megnyitott hely a profi országúti bringázás szerelmeseinek, művelőinek és rajongóinak szeretne fontos találkozási pontja és törzshelye lenni: kávézó, showroom, bolt és szerviz egyben.

A Grinta a II. kerületben nyitott meg, egy sarokra a Margit körúttól. A hely neve – ez a különös hangzású szó – annak, aki a profi országúti bringázást műveli vagy épp rajongja, egyértelmű utalás a sportágra. Az olasz szó valami olyasmit jelent, hogy összeszorított fogakkal tekerni az utolsó métereken is, egyszóval azt a képességet jelöli, ami egy igazi profi bajnok sajátja, és aminek köszönhetően megnyeri a versenyt. A névválasztás pedig nem véletlen, a hely tulajdonosa ugyanis nem más, mint Valter Attila, a országútikerékpár-versenyzés jeles hazai képviselője, aki 2020-ban megnyerte a Tour de Hongrie-t, az idei (párizsi) olimpián pedig épphogy lemaradt a dobogóról, negyedik helyezést ért el, ami így is elképesztő eredmény. 

Az augusztus közepén megnyitott Grinta hatalmas, és ha fel kell osztani, akkor három részre lehet: középen egy előtér van ülőpadokkal és a mellékhelyiségekkel, ettől jobbra van a kávézó, balra pedig a showroomüzlet, aminek egyébként saját bejárata is van, ha a kávézást netán kihagynánk. Talán ebből is látszik, hogy a Grinta egy többfunkciós hely. Vásárolhatunk csúcsmodellbringákat (például Cervélo kerékpárt, ezt a márkát használja Valter Attila is) vagy bringás kiegészítőket, sőt akkor sem lépünk be hiába az üzletbe, ha csak a sportág rajongói vagyunk, és valami drukkerruhadarabra lenne szükségünk. A bolton belül találjuk a szervizt, ami szintén a profikra épít elsősorban, de bármilyen bringát megszerelnek, ha úgy jön ki a lépés. A jó idős szezon lezárulta után pedig a szervizsarok bike fitting sarokká változik át a tervek szerint, aminek az is része, hogy szeretnének itt különféle eseményeket, szakmai beszélgetéseket, sőt versenyeket is rendezni, ugyanis egy bringaszimulátor is található a boltban. 

A minimalista stílusú, letisztult, mégis kényelmes és otthonos kávézó maga a profi bringás közösségi hely és találkozási pont, ahova érkezhetünk egyesével, kettesével, de nagyobb társasággal is. Férőhely és asztal van elég, és amíg jó az idő, addig a teraszon is letelepedhetünk, ami hatalmas méretű (kis túlzással még bringaversenyt is tarthatunk rajta). Mivel egy profi bringás profi géppel jár, ezért még a teraszon található bringatároló is profi, saját lakat sem kell hozzá, mert az a tárolóba van beépítve. A hely hivatalos megnyitója szeptember 15-én lesz, a pontos részletekről a Facebook-eseménynél lehet tájékozódni. 

Hiába a profikra van kitalálva a hely elsősorban, a kávézó mégsem mondható drága mulatságnak, vagyis itt csak a bringákért kérnek el komolyabb pénzeket (a showroomüzletben), de hát a profizmusnak megvan az ára. Maradva a kávézónál, az itt kapható meleg italok, specialty kávék és teák 790 Ft és 1540 Ft között mozognak. Ez a fő csapás, de azért vannak üdítők, meg némi ennivaló is akad: szendvicsek (1490–1690 Ft), croissant-ok (790–950 Ft) meg sütemények (1490–1590 Ft). A bringás életmód azonban ezek kapcsán is meghatározó: csupa olyan termék kapható, ami ebbe könnyedén beleilleszthető. 

A kávézó egyik hátsó falán egy darabokra bontott bringa látható. Pontosabban nem bontott, hanem egy karambol eredménye. Évekkel ezelőtt Valter Attilát elcsapta egy motoros egy körforgalomban. A bringa ripityára tört, és pontosan úgy, abban az állapotban, ahogy annak idején azt a versenyző átvette a rendőröktől, a falra került. Látványelemnek sem utolsó, de arra is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy ugyan a bringás életmód szempontjából jó irányba haladunk, de ez még mindig nem az a vidék, ahol fokozottan figyelnének az utakon az országúti bringásokra. Vigyázni magukra persze nemcsak nekik kell, hanem minden kerékpárosnak. 

Elérhetőségek

Grinta Bike & Cafe

Címkék