A BudaPart–Kopaszi-gátról szóló anyagaink sikerét látva úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk néhány tippet, hogyan érdemes elütni az időt Budapest egyik kedvenc lazulós, bringázós zónájában, ahol akkor is jut hely számunkra, ha asszonyverőben, sörrel a kezünkben érezzük jól magunkat, és akkor is, ha fehér vitorláscipőben, vasalt ingben koktélozgatnánk.

A Kopaszi-gát története az 1838-as nagy árvízzel vette kezdetét. Ennek nyomán döntöttek a Duna dél-budai szakaszának szabályozásáról, így jött létre a Kopaszi-gát is. Izgalmas történet, hogy mikor és hogyan lett a zöld környékből a sport és a szórakozás kedvelt városi helyszíne, mi ezt a cikket ajánljuk az áttekintéshez. A 90-es évekre mindenesetre igazán sajátos hangulatú hellyé alakult a környék, a fuccsba ment Expónak is majdnem otthont adott, később pedig a régi West Balkán vette birtokba. 2007-ben viszont teljesen új, egységes koncepció mentén tervezett épületekkel, sportlehetőségekkel kelt új életre a Kopaszi-gát. Azóta is folyamatosan fejlődik, az elmúlt években a MOL Campus és a BudaPart, egy teljesen új városrész építési munkái szabták át a környék arculatát.

A Kopaszi-gát környéke szabadidős szempontból három nagyobb egységre osztható. A gát felőli oldalra, kellemes és nem is kifejezetten drága szórakozóhelyekkel, a BudaPart környékére, ami talán a legelegánsabb, és a Dürer Kert környékére, a leglazább részre, aminek hátterében az egykor híres régi ipari üzemek is feltűnnek. 

Megközelítés

A legjobban akkor járunk, ha biciklivel érkezünk a Kopaszi-gátra, de a kajak-kenusok, a SUP-osok sem ritka vendégek errefelé, sőt sárkányhajó-kikötő is van. A bicikliút igazán élvezetes, a legtöbben a Rákóczi-hídon át vagy a budai oldalon, a Duna mentén csorognak le, ami nem különösebben megterhelő feladat. Parkoló a Dombóvári út felőli részen és a Hengermalom út felőli oldalon is található. Ezenkívül a 107-es és a 154-es busszal is könnyedén megközelíthetjük a helyet, az 1-es villamossal pedig az Infoparktól sétálhatunk be.  

A gáti oldal

A gáti oldal része a Kopaszi-gát azon szakaszának, ami 2007-ben egységes koncepció mentén újult meg. Egymást érik a kellemesebbnél kellemesebb éttermek, van hova beülni az óriási fák alatt. Kellemes árnyékban sétálgathatunk, vagy kis fahidakról szemlélhetjük a Dunát. Az éttermek között szépen karbantartott játszóterek várják a legkisebbeket, futók, jógázók látványa biztat arra, hogy mi is belevágjunk valami hasonlóba. A homokos parton kellemesen lógathatjuk a lábunkat a Dunába, a gát másik oldaláról pedig kellemes kilátás nyílik Csepel irányába. Karbantartott és elegendő számú, ingyenesen használható illemhely áll a rendelkezésre, négylábú kedvenceinket viszont a gáti részre nem hozhatjuk be.

Egymást érik a kellemesebbnél kellemesebb helyek. A VakVarjú Beachkönnyed és közérthető nyári fogásokkal, a Veranda olaszos ízekkel vár, a Le Bistrónak a Green Eggben készült finomságait ajánljuk, az Aligátor laza smash burgerekkel hódít, de kellemes délutánt tölthetünk el a Fruskában is. A Ponyvaregény egyedi szolgáltatást kínál, bérelhetünk piknikkosarat, akár több főre is, amihez sporteszköz, tollas is jár, hogy a finom falatokat lemozogjuk. A Kopaszikert az egyik legújabb hely, ahol többféle finomság, halas-, burgeres- és lángosospult, sőt tansörök is vannak. Most itt működik a Magyar Olimpiai Csapat Szurkolói Klubja is, ahol az önfeledt drukkolás mellett beszélgetéseket is hallgathatunk korábbi olimpiai bajnokokkal.  

A BudaPart környéke

A Kopaszi-gát legelegánsabb része, ahol egy új városnegyed születésének lehetünk szemtanúi, itt találjuk Budapest első felhőkarcolóját, a MOL Campust is. A Duna melletti csinos kilátópart a lazulás, a piknikezés, a napozás színtere, nagyon kellemes ide kiülni egy pohár itallal. Ha igazi magaséletre vágyunk, akkor viszont a MOL-toronyban vár minket a Virtu, ahol 120 méter magasból gyönyörködhetünk a városban, de kellemes a torony aljában található Zazie is, ha pedig igazán jó fagyira vágyunk, akkor érdemes felkeresni egy kicsit távolabb a Cioccolattét, ahol a sós karamellünknek, a pisztáciánknak vagy más kedvenc ízünknek alábélelhetünk egy kis csokival, de finom édességek várnak a Dobay Cukrászda nemrég nyílt boltjában is. Pizzaéhségünket pedig Ferencváros kedvencének, a Salvénak a második egysége elégíti ki.

Az öböl egy védett részében füves térséggel, nyugágyakkal és öltözőkkel csábít pihenésre a Flava Beach. Az ételek és a vizes örömök kéz a kézben járnak Budapest második igazi dunai strandján, ahol 2500 Ft-os (hétvégente pedig 3000 Ft-os) napijeggyel lazulhatunk, könnyed koktélok, burgerek, taco vagy éppen egy kis falafel társaságában. Nagyobb társaságok részére pedig igazán szépen berendezett, külön foglalható bográcsozórész is rendelkezésre áll. 

Ezen a részen esténként ingyenes kertmozival is várnak, nemrégiben nyílt meg a Nekem a BudaPart című fotókiállítás, ami a BudaPart–Kopaszi-gát hangulatát és az itt zajló életet mutatja meg. SUP-osokkal is itt találkozhatunk legtöbbször, ha szeretnénk velük sportolni, akkor a SUPport SC edzéseit is látogathatjuk. 

A Dürer Kert környéke

Továbbhaladva egy kis hídon kelhetünk át, ezen túl ismét egy kicsit másfajta hangulat fogad. Itt már nincs minden fűszál kihegyezve, a háttérben pedig az egykori ipari üzemek épületei is megjelennek. A természet jelenlétét ez azonban nem zárja ki, mi teknősökkel találkoztunk, sőt, a Duna hullámai között egy méretes hód is felbukkant, érkezését szétrebbenő kacsák hápogása jelezte. 

A Lágymányosi Spari a környék nagy múltú sportklubja, ahol a kajak-kenu és a sárkányhajózás van főszerepben, de műfüves focipálya használatára is biztosítanak lehetőséget, sőt hétköznaponként 17 és 20 óra között hobbiedzést is tartanak, ennek keretében bárki, aki rendelkezik a szükséges tudással, bérelhet magának kajakot és kenut, kiélvezheti a környék adottságait. 

Láttunk már ezen a részen jógázókat, sőt gyakorló akrobatákat is, és a közelben működik a GymTonic fitneszterem is. Rendelkezésre áll egy rekortán futópálya is, ám a borítása nincs a legjobb állapotban, ez azonban nem jelenti azt, hogy a futást, a kocogást hanyagolnunk kéne, erre az egész BudaPart–Kopaszi-gát kiváló lehetőséget nyújt. 

Az öböl végén találjuk a Dürer Kertet, itt lelt otthonra ez az igazi lazulós, szuper hangulatú szabadtéri helyszín, koncertteremmel és szabadtéri koncertekkel, bográcsozási lehetőséggel és finom ízekkel, ahol már önmagában is eltölthetünk egy napot. Ha azonban egyszer ellátogatunk ide, akkor nem érdemes egy programnál megállni, érdemes összekötni a kellemest a kellemessel.

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék