Felújítják a Katona József utcát, ezért elbontják az ottani keramitburkolatot, ám egy részét a parkolók helyén visszaépítik. A lakosok petíciót indítottak a keramit megőrzése érdekében.

Petíció indult a XIII. kerületi Katona József utca keramitburkolatának megmentéséért, ugyanis az önkormányzat a felújítással egybekötve elbontaná azt. 

Július elején jelentették be, hogy a teljes pályaszerkezet felújításával indul a Katona József utca Újpesti rakpart és Pozsonyi út közötti szakaszának komplex beruházása. Az augusztus végéig tartó munkálatok során 75 méteren újul meg az utca, ebbe pedig beletartozik a jelenlegi keramitburkolat elbontása is. A sárga keramit a korabeli budapesti utcák jellegzetes burkolata volt, de a 70-es, 80-as években rengeteg helyen elbontották. Ma már nagyon kell kutatnunk, hogy ezzel burkolt utcákat vagy belső udvarokat találjunk, így nem véletlen, hogy a lakosok petíciót indítottak a burkolat megmentéséért.

A petíció indokai többek között, hogy az érintett útszakasz világörökségi területen van, a kulturális örökségvédelem szempontjából többszörösen is megőrzésre érdemes, ipari- és közlekedéstörténeti, valamint hely- és várostörténeti emlék.

A Katona József utca érintett szakasza az első keramitborítású utcák között volt, 1911 óta van ott a sárga kő. Ma már az utolsó keramitborítÁSÚ utcák egyike. 

A keramit jellegzetes sárga színű, magas hőfokon kiégetett, mésztartalmú agyag, ami azért is bizonyult jó ötletnek, mert sav-, fagyás- és kopásálló burkolat. Egyetlen hátránya az volt, hogy csapadékos időben meglehetősen csúszóssá vált, így nem voltak ritkák a balesetek. 1877-ben a Kőszénbánya és Téglagyár Társulat Pesten Részvénytársaság kezdte meg a gyártását, majd pár évre rá a Magyar Kerámiagyár Részvénytársaság is beszállt. 1933-ra a székesfőváros területén a keramittal burkolt utak száma már 132 volt. Néhány helyen még ma is felfedezhetők, így a Szabolcska Mihály utcában, a Vám utcában, a Rózsák terei templom előtt vagy épp a Katona József utcában.

A jelenlegi felújítás során a keramitot elbontják, egy részét

a parkolók helyén visszaépítik,

továbbá felújítják a járdát, és két zöldszigetet is kialakítanak, ahová a tervek szerint mezei juharfákat és évelő növényeket telepítenek. A kerület utolsó keramitburkolatú utcájának megőrzéséért indított petíciót itt tudjátok aláírni.

Forrás:

(A borítóképen a Vám utca látható a Fő utca felől. Fotó: We Love Budapest)

Címkék