Több gyalogostér, több zöldterület, közvetlen vízparti hozzáférés és kevesebb autó – ezeket ígéri a városvezetés.

Elkészültek a pesti alsó rakpart fejlesztésének engedélyezési tervei. A tervekben 16 szakmai és civil csoport, köztük a Magyar Autóklub, a Magyar Kerékpárosklub és a Személyhajósok Szövetsége segítette a városvezetést. A fejlesztések már idén nyáron megkezdődtek – jelenleg is zajlik a Jane Haining rakpart zöldítése, melynek keretében már idén új fákat ültetnek.

A projekt fontos eleme volt a társadalmi egyeztetés – az elmúlt években a BKK és a városvezetés számos kérdőívben mérte fel a lakosság igényeit és javaslatait, valamint a hétvégi és a nyári nyitások tapasztalatait is figyelembe vették, hogy a lehető legtöbb lakos számára elfogadható és támogatható megoldás szülessen. A városvezetés szerint a kérdőívek eredményei alapján egyértelmű, hogy a lakosság jelentős része több zöld- és gyalogosbarát felületet kíván, és támogatja a rakpart átalakítását, illetve az autóforgalom csökkentését.

A pesti alsó rakpart fejlesztése és zöldítése nem most indult: az id. Antall József rakpart északi részének átalakítása már két részletben lezajlott. Következő lépésként a terv a Parlament és a Lánchíd között kettős fasor kialakítása, valamint 30 km/órás sebességkorlátozás előírása az autók részére. Fontos, hogy mindkét helyen a sétányon stabilizált burkolatot alkalmaznak – ez a fák gyökereinek megóvása és a víz talajba szivárgásának biztosítása miatt fontos.

A Jane Haining rakpart a Főváros szándékai szerint az átmenő autóforgalomtól teljesen mentes lesz – erre a szakaszra csak a kiszolgáló forgalom (hajóállomások, városüzemeltetés, vendéglátóhelyek kiszolgálására) hajthat be járművel. A fenti ötlet egyelőre tervszinten létezik, végleges döntés a civil megállapodás által szabályozott módon születhet majd. A Dunával párhuzamosan futó villamossínek egy viadukton vannak, jelenleg az alattuk lévő szakasz nehezen vagy egyáltalán nem használható a gyalogosok számára. A nyári rakpartnyitások alatt azonban tudták hasznosítani – vendéglátóhelyeket működtetek benne, beszélgetéseket tartottak, kiállításokat, filmvetítéseket, hasonlókat terveznek itt a jövőben is. 

Az Erzsébet híd alatti területből pedig gyalogosteret szeretnének csinálni, és kialakításra kerülne egy kettős lépcsősor a mostani útpálya helyén. A Dunához vezető tervezett lépcsősorral nemcsak a tér esztétikáját kívánják növelni, de szeretnék visszaállítani a rakpart eredeti látványát is, amelyhez hozzátartozott ez a lépcsősor – míg a szocializmusban (pont az autóforgalom megnövekedése miatt) el nem bontották. 

A Belgrád rakpart tervezése is megkezdődött, azon a szakaszon is szeretnék növelni a gyalogosbarát zónákat és a zöldfelületeket, az autóforgalom helyigényét pedig csökkentenék a tervezők. 

(Borítókép: MG Építész Kft. / BKK / Főpolgármesteri Hivatal)

Címkék