A hónap végéhez közeledünk, de előtte még történik egynéhány dolog a július 25. és 28. közötti napokon, méghozzá nem is akármilyen: lehet bemelegíteni a Fekete Zaj fesztiválra a Dürerben, vagy egy rendhagyó Star Warsba is bepillanthattok a Svábhegyi Csillagvizsgálóban. Ezenkívül többféle zenei koncertet, gardróbvásárt és gasztroprogramot is ajánlunk a hétvégére!

Július 25., csütörtök

Fekete Zaj Warmup

A Dürer Kert kerthelyiségében idén is lesz Fekete Zaj előtti bemelegítés, ahol a zenei program mellett önkéntestalálkozóval és egy kötetlen, közös főzéssel is készülnek nekünk a szervezők, na meg a Zaj-merchöket is elhozzák. Július 25-én fellép többek között a Waydown és a Lucidvox, a belépés az eseményre pedig ingyenes lesz.

További infók

Sisi x Hundred Sins

Július 25-én egy nagyon különleges est erejéig megalakul a Panel Opera, amelyben Sisi lesz a SistaHood-aroma és Hundred Sins az Opera-jellegű pikantéria képviselője. A két előadó úgy döntött, hogy kettejük stílusából gyúrnak össze egy izgalmas fúziót, a színpad pedig svédasztalként szolgál majd, amiről bátran válogathatnak és kedvükre csemegézhetnek a közönség tagjai.

További infók

Július 26., péntek

Deva, vendég: Tindia

Takács Dorina, vagyis Deva fellépésein mindig megmagyarázhatatlan, földöntúli energia sugárzik, amely azonnal beszippantja a közönséget. Nem lesz ez másképp július 26-án sem, az estet pedig a magyar folk hagyományaira támaszkodó Tindia nyitja majd a Kobuciban.

További infók

Élő zene és BBQ-szusi a Fat Mamában

A Kazinczy utcában található Fat Mamában idén nyáron beizzítják a grillt, és pár falat erejéig egészen Ázsiáig repítenek minket különleges BBQ-szusival, grillhúsokkal és halakkal, poké bowlokkal és kiváló koktélokkal. Ha nem érnénk be ezekkel a finomságokkal, a hangulatért is jó ide betérni: minden este, hétvégén még a brunchok alatt is élő zene szól, táncosok érkeznek, és még a falon is táncra perdül a fényfestés, így egy igazán kellemes teraszozós-ázsiaizós estében lehet részünk. (x)

További infók

Július 27., szombat

Veszedelmes viszonyok – Színházi játék Mozart műveivel

Fülledt érzelmek és csábító intrikák a Margitszigeti Színházban: Veszedelmes viszonyok sztárszínészekkel a főszerepben – Ónodi Eszterrel és Adorjáni Bálinttal, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekarral. A nyár csúcspontján, július 27-én a 18. század Franciaországának titkai és cselszövései kelnek életre.

Choderlos de Laclos klasszikusának, a Veszedelmes viszonyoknak magával ragadó zenés adaptációja Mozart műveivel nem csupán feltárja a történelmi korokon átívelő emberi szenvedélyeket és érzelmeket, hanem egyenesen magával ragadja nézőit az összetett karakterek és ádáz intrikák világába. (x)

További infók

Star Wars a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Július 27. a nap, amikor a Star Wars-filmek és a végtelen univerzum rajongói mind boldogan térhetnek haza egy rendhagyó nyári program után. Az izgalmas koprodukciónak köszönhetően az országban egyedülálló Star Wars-tematikájú, állandó kiállítás mellett most a Svábhegyi Csillagvizsgálóban is vár ránk egy különleges Csillagok háborúja-esemény. Megvizsgálhatjuk, hogy valóban létezhet-e kettős naplemente a Tatooine bolygón, és mit látna Han Solo a hiperűrugráskor a Millennium Falcon ablakában.

További infók

Ízlések és hungarikumok

Július 27-én visszaforgathatjuk az idő kerekét, és elképzelhetjük, milyen volt a város déli piaca réges-régen, amikor még kofák és „bosnyákok” hirdették hangos szóval a friss zöldséget és a bugylibicskát. Ezen a sétán a Korzózz Velünk csapata megmutatja, hogy letűnt korok pompás üzleteiből milyen rejtett értékek maradtak meg a környező épületekben. Különleges és ízletes kolbászokat, finom sajtokat és házi rétest kóstolhatunk Európa egyik leghíresebb vásári forgatagában, aztán pedig felfedezhetjük a Vásárcsarnok minden zegét-zugát!

További infók

Gardrób közösségi vásár

Július 27-én az ELTE Gömb Aulában bocsáthatjuk áruba a gardrób mélyére száműzött ruháinkat vagy az általunk készített termékeket. Ha csak nézelődni mennénk, azt is megtehetjük, könnyen lehet, hogy ami másnak megunt, sosem használt ruha, az nekünk egy kedvencünk lesz.

További infók

John Maus (US), Vidal

John Maus egy igazán rejtélyes zenész. Zenéjét a legújabb kori avantgárd pop, posztpunk, dreampop és chillwave műfajok fúziója, a nosztalgikus filmes hangzások, a 80-as évek dobgépei és szintetizátorai jellemzik, amit mélyen zengő énekhangja tesz igazán teljessé és egyedivé. A Vidal egy hálószobaprojektből lett trió, amelynek gyökerei a 70-es, 80-as évek angolszász zenei világába nyúlnak, a dalszövegek pedig magyarul próbálnak valami újat hozni. Július 27-én őket hallhatjuk az A38 Hajó színpadán.

További infók

Július 28., vasárnap

A Sabbathsong Klezmer Band és a Pannon Cigányzenekar nyáresti koncertje

Vasárnap 19 órától a Vajdahunyad vára szabadtéri színpada különleges eseménynek ad otthont: a Sabbathsong Klezmer Band és a Pannon Cigányzenekar lép fel egy-egy órás önálló koncert erejéig. A klezmert a Kinneret kamarakórus produkciója színesíti, a fináléban pedig közös örömzenélésre számíthat a közönség. Az esemény a Beke Menedzsment és a Sabbathsong Klezmer Band közös szervezése, és így hátterében a 100 Tagú Cigányzenekar korábbi elnök-menedzsereként is ismert Beke Farkas Nándor áll, akinek a neve garancia a koncertek jó hangulatára, sikerére is. (x)

További infók

Salsa a Parkban

A 2022 nyarától nagy sikerrel futó Salsa a Parkban táncos program idén is a Zene Háza szabadtéri színpadán szórakoztatja a latin zene rajongóit. Az idei eseményeken a budapesti Son Tres együttes zenél, amely egész Európát körbekoncertezte már.

A zenekar tagjai között megtalálhatók venezuelai, kubai és kolumbiai gyökerekkel rendelkező művészek, akik elhozzák a szenvedélyes és vibráló latin ritmusokat a közönség számára. A Son Tres tagjai garantálják a fergeteges hangulatot minden buliban, miközben a bachata, salsa, cumbia, reggaeton és más latin stílusokat játsszák – ezúttal persze fókuszban a salsával!

További infók

Városháza kertmozi: Szegény párák

Jórgosz Lánthimosz új filmje elképesztő történet Bella Baxter fantasztikus fejlődéséről. A fiatal nőt a zseniális elméjű és szokatlan módszereket alkalmazó tudós, dr. Godwin Baxter hozza vissza az életbe. A férfi védelmét élvezve Bella vágyik a tudásra. Szomjazza a világ dolgait, így elszökik Duncan Wedderburnnel, a dörzsölt és züllött ügyvéddel, s ketten együtt kontinenseken átívelő, szélsebes kalandra indulnak. Korának előítéleteitől szabadon, Bella roppant iramban fejlődik, hogy szándékának eleget téve kiálljon az egyenlőség és szabadság mellett. Július 28-án a Budapest Városházában vetítik a filmet, eredeti nyelven, magyar felirattal.

További infók

Kimcsikészítő workshop

A kimcsi a koreai konyha legismertebb fermentált étele, nevének jelentése: alámerített zöldségek. Csak Koreában ezerféle variációban létezik, eredete az ősidőkbe nyúlik vissza. Legfőbb alapanyaga a kínai kel, ezenkívül kerülhet bele csili, gyömbér, fokhagyma, jégcsapretek, szójaszósz, alga, halszósz, bébipolip, élő garnéla, répa, osztrigaszósz, újhagyma és sok minden más is. A július 28-ai tanfolyam során megismerkedhetünk a fermentáció alapjaival, majd közösen elkészíthetünk egy adag vegán kimcsit, amit mindenki saját ízlésének megfelelően ízesíthet és vihet haza.

További infók

+1: Július 30., kedd

Jonathan Tetelman: Puccini operagála

Világsztár operatenor érkezik Budapestre: Jonathan Tetelman, napjaink egyik legszuggesztívebb operaénekese Puccini legszebb, legromantikusabb dallamaiból ad operagálát július 30-án a Margitszigeti Szabadtéri Színházban.

A vokálisan sugárzó tenor a világ legnevesebb operaházaiból érkezik Budapestre. Színpadon állt már a londoni Royal Opera House-ban, a torinói Teatro Regióban, az Opéra Orchestre National Montpellier-ben, a drezdai Semperoperben, a barcelonai Gran Teatre del Liceuban, az Opéra de Lille-ben, a berlini Komische Operben, a londoni English National Operában és a Berkshire Opera Festivalon. Sőt, Kelet-Európában is turnézott, valamint Uruguayban, Peruban is keresett énekes. (x)

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Hirling Bálint – We Love Budapest)

Címkék