A Nemzeti Hauszmann Program ígérete szerint zöldebb, rendezettebb és díszesebb lesz a Szent György tér.

A Budavári Palotanegyed megújításáért felelős Nemzeti Hauszmann Program 2019-ben megszüntette az autós forgalmat és a parkolást a téren, átmeneti tájépítészeti megoldásokkal újította meg a zöldfelületeket és pihenést szolgáló utcabútorokat.

A tér nyugati oldalán épp visszaépítik a József főhercegi palotát, amely az Alkotmánybíróság otthona lesz, és hamarosan elkészülnek a Honvéd Főparancsnokság épületével is, ahová a Hadtörténeti Intézet és Múzeum költözik. „Tervezett ütemben haladunk a Budavári Palota északi szárnyának helyreállításával is. A megújult épületrészben palotatörténeti kiállítással várjuk majd a látogatókat” – írják Facebook-oldalukon, ahol a terveket is közzétették. A munkálatokat várhatóan 2025 első felében kezdik meg, pár évig eltarthat majd a folyamat.

„A tér kialakításában követi majd a történelmi hagyományokat, de megfelel a mai elvárásoknak is. Igazi ékessége lesz a Budavári Palotanegyednek, új zöldfelületeivel közparkként lehetőséget nyújt majd a kikapcsolódásra.”

– írják a posztszövegben. A tér központi eleme a Szabadság oszlopa lesz, amely az olasz származású Marco Casagrande 1848-ban megálmodott tervei alapján készül. Az új oszlop körüli térrész díszburkolatot kap. A híradás szerint időtálló, díszes és természetes kőanyagokat alkalmaznak majd, amelyekhez újrahasznosítják a jelenleg járófelületként szolgáló nagy kockaköveket is.

„A fő közlekedési útvonal továbbra is a Szent György utcán lesz, de a jövőben tágasabb térrészeken lehet átsétálni, és biztosított lesz az akadálymentes közlekedés is. A várfal mentén egy széles sétautat alakítunk ki a Tóth Árpád sétány folytatásaként. A polgárváros északi csatlakozásánál nagyobb fogadóteret hozunk létre, középpontjában a nemzeti lobogóval. A tervek szerint visszahelyezzük a korábban is a téren álló szobrokat és műalkotásokat, méltó és végleges helyszínt biztosítunk számukra. A középkori, egykor itt állt Szent Zsigmond-templomra emlékeztető műromokat eltávolítjuk, hiszen a régészeti feltárás azt bizonyította, hogy azok jelenleg nem a templom egykori helyén állnak. A látogatók számára 21. századi digitális megoldásokkal idézzük majd meg a templom látványát.”

Lesznek emellett még új utcabútorok és egy kis napozórét is, új fasorok és ligetes facsoportok, több mint 160 új fa. A József főhercegi palota melletti, jelenlegi köves romterületen új parkot alakítanak ki, így összességében a zöldfelület aránya növekszik majd a jövőben.

(Borítókép: Nemzeti Hauszmann Program - Facebook)

Címkék