Július 5-én egy elég vagány üzlettel lett gazdagabb a budapesti agglomerációban található település. Hiánypótló volt a jó néhány turistacsalogató csecsebecséket áruló bolt mellett egy olyan, amelyben valódi értéket találunk, hiszen itt kisebb-nagyobb magyar tervezők és kezdő kisvállalkozók ruháival, ékszereivel, kerámiáival és olyan meglepő dizájntárgyaival találkozhatunk, mint például egy kreatív tarot-kártyalap vagy a megnyitón nagyon is kelendő fénytörő matrica, de vannak páratlan vintage ruhák és gyerekkorunkat idéző second hand tárgyak is.

A H5-ös HÉV szentendrei megállója, 40 fok, nyár. Nem épp a legkiválóbb alkalom egy szentendrei kiruccanásra, de mégis. Izzadunk, azonban baktatunk tovább, közben rácsodálkozunk néhány rózsabokorra a macskaköves utcák oldalán, majd áthaladunk a Fő téren, mígnem egy viszonylag rövid séta után a Bogdányi út 5.-höz érünk, ami egy olajzöld kapu melletti udvarban rejlik. Megérkeztünk, a belső udvar ad egy kis árnyékot, a napfény pedig úgy világítja meg az egész helyet, hogy érezhetően vidám és önfeledt energiák egyesültek itt.

Minden színes, minden egyedi, a hangulat pedig kiváló!

Ide nem lehet mosolygás nélkül betévedni, és ezt nem csak saját tapasztalatunkból mondhatjuk. A bent sürgő-forgó vásárlókon is látszik, hogy jól érzik magukat itt, érdeklődnek, és kíváncsiak, hogy mi a helyzet a magyar tervezők háza táján. Ebből is azt szűrhetjük le, hogy nagyon kellett már egy ilyen hely Szentendrére.

Saját ügynökség, irodistalét, India és szabadúszás után egy saját hely

Halász Dóri, a bolt tulajdonosa hosszú utat tett meg a Yoféle Helyig. Volt saját kommunikációs és dizájnügynöksége, dolgozott kommunikációsként ügynökségeknél, startupoknál és civil szervezeteknél, de szabadúszóként is. Élt Indiában, majd teljesen új életet kezdett, és a szülinapja környékén körvonalazódott benne, hogy ő már nem akar irodista lenni, helyette egy közös célt tűzött ki, ugyanis azzal, hogy megnyitotta a boltot, rengeteg hazai tervezőt, kisvállalkozót is támogat.

Az egész nagyon organikusan alakult

Dóriban tehát a szülinapján fogalmazódott meg, hogy nem akar már irodista lenni, és hogy nyitni szeretne egy különleges kincslelő helyet egy olyan városban, ahol nincs ilyen minden sarkon. Ráadásul az egészet egy nagyon nehéz időszak előzte meg. Egy függőségből jött ki, az egészségi állapota is romlott, a borderline-ja is felerősödött, mindebből pedig kb. 1 éve állt talpra, azóta teljesen józan, és kezd visszatérni önmagához. Talán a sors iróniája, hogy egy olyan üzlet született meg ezután, ami valószínűleg másoknak okozhat függőséget (sic!).

Dóri mindössze 2 hónap alatt húzta fel a boltot, egy Fife-csoportban írta ki, hogy keres kis márkákat, akiket bevinne egy üzletbe. Így minden nagyon gyorsan, gördülékenyen és organikusan alakult.

A vásárlásunk valahány hányada egy nemes célt szolgál

A hazai márkákon túl olyan szervezeteket is támogathatunk, mint például a TASZ vagy az Utcáról Lakásba! Egyesület. A ′SZABAD′ feliratos pólók megvásárlásával az összeg nagyobb hányada a TASZ-hoz kerül, míg az Utcáról Lakásba! Egyesület termékeinek megvásárlásával a 100% megy hozzájuk.

Ez az egész környéken, sőt talán budapesti viszonylatban is egy egyedülálló kezdeményezés, és még nem is említettük, hogy a támogatói szekción túl az alapvásárlásunk összegének 2%-át is felajánlhatjuk különféle szervezeteknek. Ezt előzetesen egy közösségi szavazás döntötte el, és az alábbi öt szervezetet választhatjuk ki fizetéskor: a vásárlásunk egy része mehet a Habitatnak, a Hintalovonnak, a Hangya Közösségnek, a Vasárnapi Merőkanál Egyesületnek, valamint a Pomázi Civil Háznak. Dóri mindig megkérdezi, hogy kit szeretne támogatni a vásárló. Egyébként a támogatás nem csak emberi jogi jogvédő szervezetekre irányul, mert az IKIIKI márka medáljaival 100%-ban a Kóborka Állatvédő Egyesületet segíthetjük.

Miért pont Yoféle Hely?

„Azt mégsem mondhatom, hogy egy ku*va jó hely, nem? Az fura lenne. Meg nagyon nagyképű. Ha pedig azt mondom, hogy jóféle, és abból indulunk ki, akkor igazából csak pozitív csalódás érheti az embert, mert akkor így egy közepes helyre számít” – meséli Dóri.

A 36 magyar márka mellett vintage és retró cuccok

Dóri nagy gyűjtő volt mindig is. A magyar tervezők mellett vintage és second hand boltokból öltözködött, és utazásai során rengeteg különleges vintage csodát szerzett be.

Fontosnak tartja, hogy támogassuk a magyar tervezőket, hiszi, hogy sokkal értékesebb és időtállóbb például egy ZP CONCEPT hátizsákra áldozni a pénzt, mint egy fast fashionre. De ha például megnézzük az Uborkahajúlány gondos horgolt munkáját, akkor sem kételkedünk, hogy megéri a pénzét.

Jelenleg 36 művész termékeit kaphatjuk meg az üzletében, de ezek folyamatosan bővülnek majd. Olyan kis márkák termékei sorakoznak a Yoféle Helyen, mint például a nikimindegy extravagáns táskái, a maywiz vékony nyári sapkái és kifordítható gallérjai, a Lenzi Studio home dekorjai, a dezső clothes ruhái, Kondász Eszti és Eged Enikő printjei, de a Parbiart és a Kerapinák menő, vaginás dolgai is beszerezhetők. Nagy kedvencünk volt a Pearly Jewels kagylókból, ásványokból és gyöngyökből készült ékszerei, illetve a hiraeth újrahasznosított nagypapaingjei. A vintage részlegből pedig csak azért nem vittük haza a Gucci papucsot, mert nem volt a méretünk.

Egy szó, mint száz, itt tényleg el lehet merülni, mutatja ezt az is, hogy mi legalább 1,5 órát töltöttünk az üzletben. Dóri nagyon segítőkész, a termékek egytől egyig különlegesek, a hely meg úgy összességében amolyan jóféle, kár lenne kihagyni egy szentendrei kirándulás alkalmával!

Elérhetőségek

Yoféle Hely

(Borítókép: Bajrami Netta)

Címkék