A június talán legszebb természeti jelensége hazánkban a szentjánosbogár-rajzás, vagyis a bogarak párzási időszaka, melyben több helyen is vezetett séták keretében gyönyörködhetünk. Összeszedtük, hogy Budapest közelében hol van erre lehetőség.

Különösen izgalmas ilyenkor az erdőkben, az arborétumokban barangolni, azt azonban senkinek sem javasoljuk, hogy sötétedés után szakvezetés nélkül vágjon neki a szentjánosbogárlesnek, főként hogy megvan rá a lehetőség, hogy bárki előzetesen regisztráljon ilyen sétákra.

Budapest környékén talán a legismertebb helyszín az Alcsúti Arborétum, ahová nem csupán a tavaszi Hóvirágünnep okán érdemes ellátogatni, év közben is szuper kikapcsolódási lehetőség, szentjánosbogár-rajzás idején pedig különösen extra. 1–1,5 órás sétáikra a teljes árú jegy 3500 Ft-ba, míg a kedvezményes 2400 Ft-ba kerül, minden további információ ide kattintva érhető el.

Egy még közelebbi helyszín a Soroksári Botanikus Kert, melyet korábbi cikkünkben elvarázsolt erdőként jellemeztünk, pedig akkor még a szentjánosbogarak sem voltak aktívak, képzeljük csak el, milyen élményt nyújthat most! Szerencsére nem kell kizárólag a képzeletünkre hagyatkozni, a Bogármester vezetett sétáin személyesen is megtapasztalhatjuk. Itt a felnőttjegy 3500 Ft, a gyerekjegy pedig 2500 Ft.

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben ugyancsak a Bogármester szakvezetésével tudhatunk meg többet ezekről a pompás bogárkákról, itt ugyanakkor egy kicsit többe kerül a belépő, egységesen 4000 Ft-ba. Az időtartam nagyjából 1,5 óra, és itt is igaz az, ami valamennyi említett helyszínnél: érdemes időt szánni a botanikus kertre akkor is, ha a szentjánosbogarak kevésbé érdekelnek minket, vagy esetleg már betelt az összes időpont.

(Borítókép: Picture Alliance - Getty Images)

Címkék