Pár éve újra régi fényében tündököl a Gundel, az egyik leghíresebb magyar étterem. Gyönyörűen felújított belső terekkel, Lizsé-hangulatú, bohém kerthelyiséggel, modern, mégis klasszikus fogásokkal és utánozhatatlan hangulattal vár minket. Ahogy Gundel Károly idejében, most is pezseg az élet az étteremben, és szezonról szezonra váratlan újdonságokkal rukkolnak elő. Az nem titok, hogy a Gundelben rengeteg híresség fordult meg Arnold Schwarzeneggertől Angelina Jolie-ig, de még II. Erzsébet brit királynőt is itt vendégelték meg. Idén nyáron pedig útjára indul a „Hírességek menüi” sorozat, elsőként a II. Erzsébet tiszteletére rendezett fogadás „Négykoronás menüje” lesz terítéken, amit július 8-tól 10 napon keresztül kóstolhatunk meg.

De vajon milyen fogásokat tálaltak a királynő elé? Milyen italt kért a királyi felség? És vajon mit szólt a királyi pár a felszolgált desszerthez? A Gundelben választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, ha megkóstoljuk a Négykoronás menüt, amelyet Moldován Viktor, az étterem vezető séfje az eredeti menüsor alapján, modern formában varázsolt újjá.

Ráadásul, ahogy a királyi küldöttség, mi is herendi tányérban és ezüst evőeszközökkel fogyaszthatjuk el a lakomát, és kezdésnek stílusosan egy angol pezsgővel koccinthatunk. Sőt, még egy egész alakos II. Erzsébet királyné-figurával is fotózkodhatunk a direkt erre a célra kialakított szelfiponton. A menüt kettő-, három- vagy négyfogásos verzióban kérhetjük vacsoraidőben július 8. és 17. között, 10 napon keresztül. A vacsora elfogyasztásával ráadásul még jótékonykodhatunk is, a Gundel-misszió keretében a Hírességek menüi sorozat bevételének 5 százalékát a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, a Sinosz számára ajánlják fel.

A Gundel mindenkié!

Az étterem 1894-ben nyitotta meg kapuit, így idén ünnepli alapításának 130. évfordulóját. Gundel Károly pedig nemcsak a legendás ételeket hagyta ránk, de végtelen vendégszeretete, a királyi kiszolgálás, a szórakoztatás és a vidám hangulat, na meg a folytonos gasztronómiai megújulás ma is az alapértékek közé tartozik.

„A mai Gundel missziója, hogy ápolja ezt a legendás örökséget, megőrizze értékeit, hagyományait, és mindenkivel megossza az élményt” – tudtuk meg Nagy Gábortól, a Gundelt üzemeltető Eventrend Group egyik alapító tulajdonosától.

Éppen ezért a Gundel mindenki számára törzshely kíván lenni, ide beülhetünk akár egy kávéra és sütire, de az étlapon is bőven akadnak olyan fogások, amelyekért nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlnunk. A Gundel pedig mindig is híres volt arról, hogy számos nagynevű vendég megfordult itt, legyen szó királyi és egyházi méltóságokról, hercegekről, politikusokról vagy világsztárokról. Az ismert vendégek pedig különleges menüsorokat fogyasztottak, amelyek mások számára nem voltak elérhetők – eddig.

„A Gundel Palota 130 éves jubileuma alkalmából és a Gundel küldetéséhez híven mostantól híres vendégeink Gundel-élményeit is elérhetővé tesszük, megosztjuk mindenkivel. Most, akár évtizedek elteltével megidézzük ezeket az emlékezetes ízeket. A Gundel elindítja a Hírességek menüi sorozatát” – mesélte Kőrössy Zoltán, a Gundelt üzemeltető Eventrend Group másik alapító tulajdonosa.

II. Erzsébet királynő látogatása Magyarországon

II. Erzsébet brit királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett hazánkba 1993. május 4-én, és négy napot töltöttek Magyarországon. A kötelező politikai körök mellett megtekintették az Operaházban a Csipkerózsika-balettet, kirándultak Kecskeméten és Bugacon, illetve ebédeltek a Gundel étteremben.

A királynő látogatását hatalmas előkészületek előzték meg az étteremben, 10 próbamenüt készítettek, kézzel írták az étlapot, a felszolgálóknak pedig külön koreográfiát kellett megtanulniuk.

„Tizenkét perfekt angol pincér – nyolc fekete szmokingos, fehér kesztyűs étekhordó és négy spenceres, ugyancsak fehér kesztyűs italosfiú – lesi majd minden óhaját-sóhaját a vendégeknek” – írta a korabeli Kurír.

Ünnepi fogadás és a gin-tonik esete

Amikor ellátogattunk a Gundelbe, hogy kipróbáljuk a Négykoronás menüt, akkor abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az egyik Gundel-leszármazott, Gundel Károly kalauzolt minket körbe a palotában. A királyi küldöttség nyomdokain felmehettünk a vörösmárvány lépcsőn, és megtekinthettük azt a különtermet, ahol a fogadást rendezték, sőt még az emeleti teraszra is kimentünk, ahol a welcome drinket elfogyasztotta a királyi pár.

„A személyzet jobbnál jobb italkülönlegességekkel készült, ám a királyi felség egyszer csak így szólt: »Gin-tonic, please.« A Gundel Palota egyik beszámolója szerint erre senki sem számított, így Kozma Kálmán házigazgató hármasával szedte a lépcsőket a földszinti söntés felé, hogy a kívánságot teljesítse” – mesélték a házigazdák.

Hírességek menüje Queen Elizabeth módra

A felszolgált menüsort a Gundel akkori executive séfje, Kalla Kálmán állította össze, akinek az volt a célja, hogy a királyi korona minden étel tálalásában megjelenjen. A galambesszencia-levesben a zöldségek formáztak koronát, a főételhez egyedileg gyártott formán grillezték a fonatokba rendezett bélszínt, a desszert pedig saroglyán behozott óriás tésztakoronában felhalmozott epergúlán pompázó eperparfé volt.

A királyi menüsort Moldován Viktor, a Gundel jelenlegi vezető séfje álmodta újra, megőrizve a fogások esszenciáját és a tálalásban megjelenő koronamotívumot. Előételként házilag rózsaszínre füstölt lazac érkezett fehér spárgával, amit a zsályamártás tett felejthetetlenné. A galambesszencia-levesben a királyi koronát formázó sárgarépa bukkant fel, az intenzív ízeket pedig a séf petrezselyemolaja koronázta meg.

A fonott borjúszűzben egy hajszálvékony krumplichips formázta a királyi fejdíszt, a kiadós húsétel érdekessége pedig az volt, hogy a vadrizses-kucsmagombás köretet maga a fonat rejtette. A lenyűgöző desszertet a híres eperparfé kicsinyített változatában tálalták elénk, amely egy korona alakú kekszen, aranyozott díszítéssel érkezett, az igazi eprek között megbújó parfé pedig frissítő citromos ízével tette fel a koronát a menüsorra.

Kedves momentumok a királyi pár látogatásából

A királyi pár látogatását szerencsére maga a Gundel és a korabeli sajtó is rendkívül jól dokumentálta, így pár legendás momentum az utókor számára is fennmaradt. Ilyen volt például, hogy a királynő az étterem tulajdonosának kedvesen megjegyezte, hogy „Sokat hallottunk már önökről!”, aki zavarában azt válaszolta, hogy „Mi is sokat hallottunk önökről!”.

De a legendáriumban az a történet is fennmaradt, hogy a királynőnek állítólag annyira ízlett az étel, hogy kenyérrel tunkolta a főétel tejfölös-paprikás szaftját, Fülöp herceg pedig még sört is rendelt. A desszert felszolgálása is ikonikus volt: az óriás tésztakoronában felhalmozott epergúlán pompázó eperparfé váltotta ki azt a hatást őexcellenciájából, hogy – illem ide vagy oda – könyökkel bökdöste férjét, nehogy lemaradjon a látványról.

A Hírességek menüiről, köztük a Négykoronás menüsorról itt találtok további infókat, és asztalt foglalni is itt tudtok.

Gasztró

Gundel Étterem

Gundel az egyik leghíresebb magyar étterem, amiről nemcsak a 2021-es újranyitása tanúskodik, hanem hogy legalább minden második embernek van egy hozzá fűződő sztorija. 

Címkék