Kevesen tudják, hogy az Üllői út és a Mária utca közötti épülettömb még a múlt század eleji pesti hangulatot őrzi, annak is az ipartörténeti részét. A Heinrich-udvar Pest egyik legvagyonosabb családjáé volt, az évszázadon átívelő karakter viszont a jövőben óhatatlanul megváltozik: a keramittal burkolt udvarban és az azt lezáró két épületben hotelt és Airbnb-re alkalmas lakásokat fognak kialakítani.

A XIX. századi Pesten valóságos gyárforradalom jött létre, egymás után emelkedtek ki a földből a füstölő kémények, beindult a termelés, a munkások szakadatlanul dolgoztak a malmokban és a különféle gyárakban, ám az üzemek ekkor még nem a külvárosi részeken, hanem Pest belvárosában épültek fel. Voltak gőzmalmok a Szent István körúton, míg Weiss Manfrédék a Lövölde téren nyitották meg konzervgyárukat, a Heinrich család pedig az Üllői út 32. telkét nézték ki vaskereskedésüknek.

Arra járva ma biztosan senki nem mondaná meg, hogy a szobrokkal és ornamentikával teli épület mögött valaha egy puritán üzem volt, ahol a keramittal burkolt udvaron zajlott az áruszállítás és a különféle ügyletek lebonyolítása. Ezt a historikus bérházat 1893-ban építtette a Heinrich család, amikor is az Erzsébet híd építése miatt új helyre kellett költöztetniük vaskereskedésüket. Ezt az udvarra nyitott, gangos házat Hubert József és Móry Károly tervezte, ahogy az udvaron elhelyezkedő, egyemeletes és földszintes raktárépületeket is. 

Az Iparművészeti Múzeummal szemközti házban a Heinrich család és az alkalmazottak kaptak lakásokat, viszont a pár évvel később, 1912-ben a Mária utcában felépült épület már az áru tárolására szolgált. Ez a Sándy Gyula tervezte ház már sokkal inkább hasonlít egy ipari épületre – köszönhetően a klinkertégla-borításnak. A két ház 2011 óta műemléki védettség alatt áll, ahogy 2019-ig a közöttük lévő udvar is

Az épületek és az udvar túlélte a II. világháborút és az eltelt évtizedeket is, az államosítás után a VASÉRT vette át a területet, itt alakították ki az irodáikat, így pedig egészen napjainkig megőrizte az egykori ipar- és kereskedelemtörténeti értékeit – pontosan emiatt kapta meg az egész együttes a műemléki védettséget. A területen a 2000-es években a lakásokon túl a Heinrich Alkotói Szint, illetve kisebb műhelyek, stúdiók, próbatermek és a Tilos Rádió működött – őket 2019-ben kiköltöztették.

Az épületegyüttes jövője nagyjából a Covid idején, 2020-ban dölt el: ekkor került a Heinrich Passage Ingatlanfejlesztő Zrt. kezébe, akik egy 117 szobás szállodát – a jelenlegi tervek alapján ez már csak 114 szoba lenne – és 218, Airbnb-re alkalmas lakást szeretnének kialakítani a területen. Ekkor vonták vissza az udvar műemléki védettségét, illetve ekkor lett nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás a projekt, melyeknél jellemzően nem kell betartani a helyi, kerületi szabályozásokat – erről bővebben az Átlátszó írt még akkor.

A tervezett beépítést Kálmán Ernő Ybl-díjas építész tervezte, ezen pedig az látszik, hogy

a felújítás és AZ átépítés során az udvarbaN egy Újabb házat is felhúznának, a Sándy-féle épület is plusz két emelettel gazdagodna, míg magát az udvart lefednék.

Bár 2020-ban az építési és a bontási engedélyeket is megkapta a projekt, egészen mostanáig álltak a munkálatok, ugyanis a lakók, a civilek és az önkormányzat is kritikával illette a terveket. Erről bővebben az Építészfórumon jelent meg egy cikk még 2020-ban, amelyből kiderül, hogy az új épületet nagyjából 10 méterre tervezik az Üllői út 77. jelenlegi hátsó traktusától, ami által a jelenlegi lakások benapozottsága és értéke is csökkenni fog. 

A beruházást sokáig csend övezte, ám nemrég az Octogon arról írt, hogy már idén nyáron megindulhatnak a bontási, illetve a kivitelezési munkálatok. Eszerint az Üllői úti főépületből egy 114 szobás art hotelt alakítanak ki, de megtartják a főhomlokzatát és a Heinrich család első emeleti, faragott berendezésű ebédlőjét – a tervek szerint konferenciaterem lesz belőle. A Mária utcai épületből is a homlokzat marad majd meg – hasonló munkálatokat láthattunk már városszerte, ilyen például a Paulay Ede utca 33. számú ház (volt Ankert) felújítása és az Erzsébet körúti Royal Szálló is. A terv érdekes része, hogy

az udvar egykori hangulatát egy felülvilágítókkal teli, de alapvetően fedett sétánnyal szeretnék megidézni.

Ez alapvetően nem lenne rossz, hiszen a látványterveken az látszik, hogy üzletek, beülős helyek és alkotóterek lennének itt, ami a város kulturális és gasztroéletét segíthetné, de kérdéses, hogy mi valósul meg ebből valójában.

Címkék