A Szent István-bazilikával szemközt, a Bajcsy-Zsilinszky út másik oldalán induló Lázár utcában nyílt új kraft söröző azt bizonyítja, hogy a sörivás egy ráérős, nyugodt tevékenység is lehet.

Sört inni csak nyugodtan és szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes – akár ez a ferdített idézet is lehetne az ars poeticája a Beer People-nek, ami idén tavasszal nyitott meg a VI. kerületben. Nem az a harsány típusú söröző, és ez kimondottan vonzóvá teszi. Első ránézésre inkább az a hely, ahova akármikor szívesen beül az ember egy könyvvel, mondjuk, és pár órát elücsörög, miközben megiszik egy-két (vagy akár három-négy) pohár finom kraft sört. Második és harmadik ránézésre ez az érzés a hellyel kapcsolatban csak erősödik, meg akkor is, ha eltölt itt egy-másfél órát, és közben magába szippantja a Beer People auráját. De ha beszélgetni támad kedve a magányos sörivónak, akkor is jó helyre érkezik, mert a személyzet tagjai (maguk a tulajdonosok) nagyon közvetlenek, és szívesen eldiskurálnak bárkivel meg bármiről, nem csak a kraft sörök mibenlétéről.

A Beer People-t három barát nyitotta, akik közül az egyik egy borvidékről a fővárosba költözött magyar fiatalember, Zsolt, aki végzettségét tekintve mérnök, és a motorépítés a hobbija, a másik kettő pedig messziről, a tengerentúlról, az Egyesült Államok nyugati partjáról, közelebbről is az esős és depressziós, a grunge szülővárosának is tartott Seattle-ből érkezett hozzánk még jó sok évvel ezelőtt. Nekik is van a sörbár mellett rendes polgári foglalkozásuk: írnak. Egyikük, Brian szellemíró, míg a másik, Duncan novellista. Hármukat a sör iránti szeretet hozta össze, és miután sokat beszéltek arról, hogy nyithatnának egy helyet, egy idő után a szavakat tettek követték, most pedig közösen viszik a Beer People-t.

A jó minőségű kraft sörök rajongói mindhárman, Brian és Duncan az átlagosnál jobban ért hozzá, sőt karakteres ízlésük van, így a Beer People kínálatát is ez határozza meg: mire mondják azt, hogy csapra vele! Mert az csapra is kerül, meg persze kaphatók üveges és dobozos kiszerelésben is sörök. A kínálatot jól illusztrálja a három, egymás mellett álló hűtő: az egyik szélsőben kaptak helyet a magyar kisüzemi italok, a másik szélsőben az európaiak, középen pedig az amerikai sörök vannak. A repertoár meghatározó része egyébként Csehországból érkezik, amin persze nem csodálkozunk, Európában mégiscsak ők a sörnagyhatalom, legyen szó nagy- vagy kisüzemről.

A Beer People még fiatal hely, úgyhogy még van hova fejlődniük, bár a mostani visszafogott, letisztult, puritán arculatot tartani szeretnék. De azért még a berendezés is finomodik. A helyen van egy galéria, és ami most még nem látszik, egy pincehelyiség, amit szintén tudnak majd hasznosítani, akár még egy kis színpad is befér oda. Merthogy terveznek majd programokat, csendesebb koncerteket, hívnak DJ-ket, de akár társasjátékos meg kvízesték is elférnek a Beer People-ben, nem beszélve a stand-upról. 

A Beer People kedd kivételével mindennap nyitva van délután 2 órától este 10 óráig, bár ebben még könnyen lehet, hogy lesz változás, még az önkormányzattal tárgyalnak annak érdekében, hogy pénteken és szombaton éjjel 2-ig, a többi napon (a kedd kivételével) pedig éjfélig lehessenek nyitva. Mivel turisták által frekventált helyen vannak, és mert a tulajdonosok közül kettő itt élő külföldi, ezért a vendégkörben egyelőre kisebb százalékban vannak a magyarok, nagyjából 65:35 százalék az arány. Árak tekintetében viszont egész jól teljesít a Beer People. Bár a kraft sörözés költségesebb, mint ha nagyüzemi sört inna az ember, az italok ellenértéke mégis abszolút megfizethető, meg ezek azért erős sörök, így biztos nem iszik meg egy óra alatt 2-3 korsóval az ember, meg inkább kis kortyokban iszogat, mint nagyobbakban habzsol.

Elérhetőségek

Beer People

Címkék