Az alkalmazás az érintettek leggyakoribb problémájára reflektálva azt mutatja meg, hol található a legközelebbi illemhely. A betegszervezet további befogadóhelyeket keres.

A gyulladásos bélbetegséggel (IBD) élők életminőségét támogató mobilapplikációt vezetett be a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete (MCCBE).

Az app használói a nyilvános WC-ken felül kizárólag számukra elérhető listát vehetnek igénybe. Ugyan a programhoz már számos szervezet, hivatal és kereskedelmi egység csatlakozott, további befogadóhelyek jelentkezését is várják.

A Crohn-betegség és a colitis ulcerosa, összefoglaló néven a gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel disease, IBD) ma Magyarországon becslések szerint 60 ezer embert érintenek, de nagyon sok a látens eset. Az IBD leggyakoribb tünete a hasmenés, amely naponta akár 8-10 alkalommal is jelentkezhet, ezért a betegek jól tudják, hogy házon kívüli programjaik szervezésekor fontos szempont az elérhető közelségben található WC.

A betegszervezet ezen probléma megoldása érdekében indította el – több hónapos előkészítő munka után – a „Nem tudok várni” programot.

Ennek keretében egy olyan mobilapplikációt fejlesztettek, amely térképen mutatja meg a betegeknek a közelben elérhető mosdókat. Ezek között akadnak nyilvános WC-k, de a jogosult felhasználók hozzáférhetnek mások számára „kulcsos” illemhelyekhez is, ha felmutatják az alkalmazásban elérhető kártyát. A kártyához csak azok a betegek juthatnak hozzá, akik a kezelőorvosuk által aláírt és lepecsételt, a jogosultságot igazoló dokumentummal rendelkeznek, és azt regisztrációkor az applikációba feltöltik, ezzel elkerülve a jogosulatlan használatot.

Jelenleg 2452 mosdó van a rendszerben országosan – ezek kávézókban, irodaházakban, állatorvosi rendelőkben találhatók –, ám a betegszervezet további elfogadóhelyek bevonását tervezi. Ehhez kérik további helyszínek segítségét.

„A kártya és az applikáció ötlete külföldi példák alapján merült fel, hasonló megoldás ugyanis már régóta működik többek közt Uruguayban, Spanyolországban és Csehországban” – mondja Rácz Rita, az MCCBE elnöke. „A cél itthon is az IBD-ben szenvedő betegek mosdóhoz való hozzáférésének javítása. Nagy öröm számunkra, hogy hazánkban is nyitottak a kezdeményezésre a vállalkozások és a kormányzati szektor is. Ezúton is nagyon köszönjük a csatlakozóknak, hogy támogatják betegcsoportunkat.”

A program részeként a betegszervezet olyan további befogadóhelyeket keres, melyek szívesen kinyitnák a mosdójukat a kártyát és az applikációt felmutatók előtt, kötelező fogyasztás vagy fizetség elvárása nélkül. A társadalmi felelősségvállalás jegyében a programhoz bármilyen intézmény csatlakozhat, amely szeretné ezt a közösséget támogatni egy biztonságos, humánus, be- és elfogadó környezet kialakításával. 

A programhoz csatlakozó vállalkozások megjelennek a „Nem tudok várni” alkalmazásban, és matricát is igényelhetnek, amelyet az üzletük ablakán helyezhetnek el. A matrica csak azon emberek számára jelent információt, akik ismerik a programot. 

Csatlakozás befogadóhelyként ezen a linken, a „Befogadóhelyeknek” menüpont alatt.

Címkék