Az élet egyre sűrűbb, ezért egyre kaotikusabbnak érezzük, ezen pedig sokat segíthetnek – amolyan digitális oldószerként – az applikációk. Összegyűjtöttük a kedvenceinket, amiket mi is nap mint nap használunk.

Kis túlzással – de tényleg csak kicsivel – annyi már az applikáció, mint égen a csillag, gyakran nehéz is köztük rendet vágni, de mi most megkíséreljük. Csupa olyat gyűjtöttünk össze, melyeket mi is használunk mindennap, mégpedig abból a célból, hogy könnyebb, gyakorlatiasabb és kényelmesebb életet tudjunk magunknak biztosítani Budapesten. Hogy átláthatóbb legyen a cikk számára szűkített, de még így is széles kínálat, témák szerint soroltuk több csoportba a kedvenc applikációinkat.

Közlekedj okosan!

A nagyvárosi élet egyik meghatározó, megkerülhetetlen jellemzője, hogy kénytelenek vagyunk közlekedni. Bárhova menjünk, bármit csináljunk, szinte mindenhez utazni kell. Gyakran nem is keveset. A és B pont között pedig a legrövidebb út általában a tömegközlekedés. Hál′ istennek Budapesten a közösségi közlekedés jó, van sok bringaút, hozzánk is betört már a carsharing, nem beszélve a bringa-, robogó- és rollerbérlésről, és hogy ezeket a lehető leghatékonyabban tudjuk használni, azt különféle alkalmazások segítik.

Az alap a BKK ingyenesen elérhető és használható appja, a BudapestGO, ami a tömegközlekedésben való részvételünket segíti: többek között jegyet és bérletet vehetsz, útvonalat tervezhetsz, és minden forgalmi változásról is értesülhetsz. Az autósok appja a Waze, ami jelen időben azt mutatja meg, hogy hol milyen a forgalom a városban, így elkerülhetők a dugók, és mindig kiválasztható a lehető legjobb útvonal a célunk eléréséhez. Szintén autósoknak szóló app a GreenGo, amivel autót tudsz bérelni a városban rövidebb útszakaszokra, ráadásul elektromos gépkocsit. A Parkl az autóval való parkolás és az elektromos töltők applikációja. Előbbivel kapcsolatban megmutatja, hol tudunk, utóbbival kapcsolatban pedig azt, hogy hol találunk. A taxitársaságok közül jó párnak van saját applikációja, nemcsak a Bolt érhető el így, hanem például a Főtaxi, a City Taxi és a Budapest Taxi is, ahhoz pedig, hogy a lehető legjobb áron tudj utazni taxival, és ne verjenek át, érdemes letölteni a telefonunkra a TaxiBudapest alkalmazást. Végül, de nem utolsósorban az autók kapcsán a Cleango abban segít, hogy minél praktikusabban oldd meg az autód tisztán tartását

Az alternatív közlekedési eszközöknek is megvannak a maguk alkalmazásai. A Blinkee-vel robogót tudunk bérelni, a Tier-rel és a Lime-mal rollert, illetve utóbbival korlátozottan, de bringát is. A kerékpárra azonban van sok másik remek app is. Budapesten a MOL Bubi a favorit, rengetegen használják. A bringás életmódnak megvannak a maga alkalmazásai, nem is kevés, mi most hármat ajánlunk a figyelmetekbe. Ha útvonaltervezésről van szó, akkor sokan a Google Mapsben hisznek, teljes joggal, de az nem ad minden kérdésre pontos választ. Szerencsére vannak egyéb applikációk is, melyek viszont igen, és az utazástervezés mellett további fontos információkkal bírnak: például szervizekről, titkos utakról, amiket csak a bringások ismernek, vagy arról is, hogy amerre járunk, ott milyen étkezési lehetőségek vannak, vagy kulturális intézmények, ha netán azokra lennénk kiéhezve. Hasznos app a Bike Citizens, a Bikemap és a Kerékpárosbarát, ami ráadásul hazai fejlesztés. 

Hív a természet!

Budapest és környéke számos lehetőséget kínál arra, hogy találkozzunk a természettel, és elmerüljünk benne. Ezt pedig pár alkalmazás is megtámogatja. A Természetjáró app gyalogos és bringás túrák megtervezésére is alkalmas, és megmutatja a környék látnivalóit és szállásait is. Ez hazai fejlesztés, ezért érdemes elsősorban ezt használni. Ám ha sokat járunk külföldre hasonló céllal, akkor nem árt, ha az itthoni túrás célra is használható Locus Map is ott figyel a telefonunkon. 

Aztán léteznek olyan applikációk is, melyek a természet egy-egy elemével foglalkoznak, azzal viszont nagyon. A FŐKERT BPFatár applikációja például, ahogy az alkalmazás nevéből is kikövetkeztethető, a főváros fáival. A Birdnet a hangja alapján megmondja, sőt meg is mutatja nekünk, hogy pontosan melyik madártól származik. A Plantnet pedig ugyanezt tudja a növények kapcsán: mi ez a szép virág?, ehető-e annak a bokornak a termése?, milyen gomba ez?, hasznos-e az a növény?, többek között ezekre a kérdésekre válaszol az alkalmazás. 

Idesorolhatjuk még a Kétfarkú Kutyapárt Pisi Appját, ami azt mutatja meg, hogy amerre járunk a városban, ott hol találni közvécét vagy olyan kocsmát, éttermet, bisztrót, egyszóval vendéglátóhelyet, ahol úgy tudjuk igénybe venni a mellékhelyiséget, hogy nem kell mellé fogyasztanunk is. Így tisztán tarthatjuk a környezetet. A Közkutak alkalmazás pedig pont az ellentétes utat, a beviteli lehetőségeket mutatja meg: ahol épp tartózkodunk, ott hol találni köz- és ivókutat, ivócsapként használható tűzcsapot, vagy olyan vendéglátóipari egységet, ahol ingyen tölthetünk vizet a kulacsunkba.

Közösségépítési praktikák

Az egy környéken élőket szervezi kis közösségekbeMi utcánk, melynek segítségével nemcsak megismerhetjük mindazokat, akik a környezetünkben élnek, de akikkel felépíthetünk egy klasszikus jószomszédi viszonyt. Együtt élhetőbbé tehetjük a környezetünket, szervezhetünk közös programokat, és segíthetünk is egymásnak, például ha elromlik valami olyasmi másnál, aminek a megszereléséhez mi pont értünk. A munch a pazarlás ellen van, és egy fenntarthatóbb életért: egy olyan platform, ami a vendéglátóhelyek és a boltok feleslegét, az el nem adott, de jó minőségű ételeket értékesíti kedvezményesen. A Bubbles pedig egy önkiszolgáló, közösségi mosoda, ami sokfelé található a városban, és amit bármikor használhatunk, ha nincs – vagy ha elromlott – a mosógépünk. Mindössze az applikációban kell rátalálni a hozzánk legközelebb eső mosodai egységre, majd ott időpontot meg gépet foglalnunk. És aztán ismerkedhetünk is a többi mosóval, amíg dolgoznak a gépek.

Szórakoztató Budapest

Természetesen olyan applikációk is vannak, melyek nem elsősorban a praktikusságra mennek rá – bár ha úgy vesszük, akkor minden alkalmazás alapvetően praktikus –, hanem a város szórakoztató oldalára helyezik a fő hangsúlyt. A hazai geocaching-közösség legfontosabb appja, a Geoládák azt mutatja meg, hogy merre keresgélj, ha találni is akarsz. Természetesen geoládát. A Film Destination Budapest a főváros rejtett filmes titkait mutatja meg, azt, hogy a város melyik pontján melyik filmet forgatták. Ez egy remek szórakozást kínáló filmturisztikai alkalmazás.

A Budapest100-nak is létezik alkalmazása, azokról a lakóházakról mesél, melyek mellett nap mint nap elmegyünk, és fogalmunk sincs róla, mik történtek a falai mögött. Ha netán lemaradtál egy-egy épületbejárásról, ezzel az applikációval pótolhatod. Végül, de nem utolsósorban ne feledkezzünk el a bulistákról sem, a technópartik szerelmeseiről, nekik az RA Guide app mondja meg, hogy épp hol lehet rave-ülni vagy szeletelni a nagy budapesti éjszakában

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék